Skogvokterens trehus

Dette trehuset er en symfoni av ulike tresorter, blant annet gran, ask og poppel. Og best av alt, alle trærne er felt like utenfor døren. Lokalt og bærekraftig!

Arkitekttegnet hus i skogen 
© Birgitta W. Drejer /Sisters Agency

I Dorset i Sør-England har lokale arkitektstudenter i samarbeid med den prisbelønte arkitekten Piers Taylor laget et kult og bærekraftig hus midt i skogen. Huset ble uttenkt og designet i dialog med stedets skogbruker Charlie Cory-Wright, som sammen med kone og tre barn skulle flytte inn i huset når det sto ferdig. De har bodd i skogen i 20 år, stort sett i campingvogn. Prosjektet var ikke uten betingelser. For eksempel var budsjettet stramt, og konstruksjonen skulle være bygget av tre som var funnet og felt i skogen. Til oppvarming og matlaging skulle det bare brukes avfallstre, og, viktigst av alt, Charlie og familien ønsket seg et hus med privatliv, komfort og en hel masse naturlig lys.

Se flere bilder på de neste sidene.

Kjøkken med kjærlighet til naturen 
© Birgitta W. Drejer /Sisters Agency

Synlige kobberrør skaper et rustikt uttrykk på kjøkkenet. Enkle tre- og keramikkskåler på en hylle over benken understreker familiens forkjærlighet for naturens egne materialer.

  • Spisebordet har jeg laget selv. Treet kommer fra et vakkert asketre, som dessverre sto så tett på huset at det stjal ettermiddagssolen. Derfor bestemte vi oss for å felle det og bruke det til noe bra, sier Charlie. Han har også laget spesielle stoler til hvert enkelt familiemedlem. Lampen i rispapir er fra Ikea.
Fra campingvogn til trehytte 
© Birgitta W. Drejer /Sisters Agency
  • Vi har bodd så mange år i små campingvogner her i skogen, og siden vi har tre barn, har det betydd at vi har tilbragt veldig mye tid utendørs. Derfor var det veldig viktig for oss at det nye hjemmet vårt ikke skulle skille oss fra lyset og alle skog­lydene som vi er så vant til, sier Charlie. Husets plassering og de hvitbeisede innvendige veggene i kryssfiner fra gulv til tak, sikrer at naturlig lys, tretoppenes brus og den alltid nærværende fuglesangen er en del av familiens hverdag. Charlie og familien er bokstavelig talt omgitt av trær. Hvert eneste stykke tre som er brukt i huset har vokst i den lokale skogen.

Foran det store panoramavinduet som går fra gulv til tak i andre etasje står en gammel skinnsofa med kelimputer i. Lampen er kjøpt på bruktmarked.

Røft på soverommet 
© Birgitta W. Drejer /Sisters Agency

Betongvegger på soverommet er ikke akkurat normalen, kanskje, men det gir et barskt og rustikt uttrykk. De mange små treelementene gjør dessuten at rommet ikke føles kaldt likevel.

Direkte utgang fra alle rom 
© Birgitta W. Drejer /Sisters Agency

Hvert rom har sin egen dør som fører direkte ut til terrassen. Ved døren inn til foreldrenes soverom står en rustikk benk som Charlie har laget. Et vindklokkespill og et gammelt speil skaper stemning ute på balkongen.