Gult hus
© Mikkel Adsbøl

Se forvandlingen av det historiske huset etter 4 års renovering

Det skulle ta nesten fire år å renovere den gamle kunsterboligen, men nå står den omsider ferdig. Bli med hjem til kunst- og møbelhandler Thomas Schlosser.

En vakker fiskerby

Vi har reist til Skagen for å besøke kunst- og møbelhandler Thomas Schlosser som akkurat er ferdig med å restaurere huset som en gang tilhørte maleren Carl Locher, og regnes som en av byens arkitektoniske perler. Det har tatt nærmere fire år å renovere huset og den største endringen er nok tilbygget, som har blitt et innendørs spaområde med et lite basseng.

Stue

Stuen er holdt i duse toner. Det mørkebrune taket og trepanelet er originalt tak. Foran det gigantiske ateliervinduet er tre spisebord satt sammen til et enormt langbord. Stolene er designet av Norman Cherner, og over bordet henger en ringlysekrone tegnet av Wilhelm Lauritzen. Sofabord og skammel av Poul Kjærholm.

© Mikkel Adsbøl
Keramikk
© Mikkel Adsbøl
Peis
© Mikkel Adsbøl

En del av Skagens kulturarv

Huset ligger som nærmeste nabo til Brøndums Hotell som er tegnet av samme arkitekt, Ulrik Plesner. Hotellet var lenge samlingsstedet for alle kunsterne som bosatte seg i Skagen på slutten av 1800-tallet.

– Skagenmalerne hyllet området for det unike lyset og den vakre naturen, og Carl Locher var en del av denne skandinaviske kunstnerkretsen, sier Thomas mens han viser oss rundt i stuen og det som en gang var Lochers atelier.

Basseng

Bassengavdelingen er enkel og elegant. Rommet er møblert med keramiske krukker av Per Weiss og en loungestol med papirgarn, tegnet av Jørgen Høj og Poul Kjærholm. Benken i eik med plate i marmor er fra Klassik Studio. De store flisene er Jura Grau Blau.

© Mikkel Adsbøl

En perle av et hus

Her er er det høyt under taket, og Thomas forteller hvordan Locher skal ha brukt vinduslemmene til å styre lyset fra de små vinduene mot sør og vest. Det mørke taket og de høye trepanelene i atelieret har Thomas latt stå igjen, mens de opprinnelige tregulvene i hele underetasjen ble byttet med Jura Grau Blau-fliser.

– Det er mer praktiske og moderne, og passet fint med ønsket om å ha gulvvarme, forklarer han.

Spisestue

Fra spiseplassen på kjøkkenet ser man inn i det nye tilbygget med bassenget. Spisebordet er designet av Poul Kjærholm og stolene er Hans J. Wegner. Lampen over spisebordet er Vilhelm Lauritzen for Louis Poulsen. Det store verket av Absalon Kirkeby har Thomas kjøpt på kunstgalleriet CCA Andratx på Mallorca.

© Mikkel Adsbøl
Kjøkken allrom

Det enkle svarte modulkjøkkenet på bein er tegnet og produsert av Vipp. I taket henger en vintage lysekrone, tegnet av Wilhelm Lauritzen og produsert av Louis Poulsen. Gulvet har fått store fliser, og foran vinduene henger lange gardiner i en gråblå nyanse.

© Mikkel Adsbøl
Hall

I hallen henger et kunstverk av Søren Hagen. Sofa, lenestol og bord av Poul Kjærholm. Lysekronen i taket er tegnet av Vilhelm Lauritzen for Louis Poulsen.

© Mikkel Adsbøl

Vakker innredning

Med den store kjærligheten Thomas har til interiør, vakre møbler, kunst og keramikk, er det lett å forstå hvorfor han ikke kunne la muligheten til å redde Lochers hus gå fra seg.

– Innredning er dessverre noe det er lett å bli avhengig av. Så snart jeg har fått noen flere kvadratmeter til rådighet, fyller jeg dem opp. Her har jeg imidlertid forsøkt å holde en enklere stil, være mer leken og bruke mer moderne møbler enn det jeg vanligvis pleier, forteller han.

Egget av Arne Jacobsen

Når du kommer opp i husets andre etasje blir man møtt av Egget av Arne Jacobsen i konjakkfarget skinn. På veggen over den lille krakken, tegnet av Hans J. Wegner og produsert av Johannes Larsen, henger et maleri av Albert Bertelsen.

© Mikkel Adsbøl
Badeværelse

På hovedsoverommet skjuler det seg et lite bad bak de New York-inspirerte glassveggene. Baderomsmøblene er fra Vipp.

© Mikkel Adsbøl
Soverom

Dobbeltsengen er plassert midt i rommet. Det ser planlagt ut, men skyldes hovedsakelig at taket er så bratt at sengen ikke kan plasseres mot det. Sengegavlen er fastmontert i gulvet. Bak glassveggen i bakgrunnen skjuler det seg et bad.

© Mikkel Adsbøl

Et miks av nytt og gammelt

Mange hadde nok satt himmel og jord i bevegelse for å skaffe seg et verk eller to av Carl Locher, men ikke Thomas. Det er nemlig ikke klassiske Skagenmalerier han har valgt å fylle hjemmet med. Derimot står det abstrakt kunst og keramikk, skulpturer i tre, bronse og jern, spredt rundt i hele huset.

Bjelker
© Mikkel Adsbøl
Bildevegg

Alle gjesterommene i toppetasjen har skråtak og frilagte bjelker.

© Mikkel Adsbøl
Hjemmekontor

På gjesterommet er det innredet til en arbeidsplass med skrivebord av Poul Kjærholm og stoler av Hans J. Wegner. På veggen bak skrivebordet henger en original tegning av Kay Bojesen.

© Mikkel Adsbøl

Naturens farger

Fargevalgene er inspirert av sand, jord, gress og hav, og tonene er monokrome, naturlige og sobre. Det er akkurat som på en skikkelig gråværsdag, og dem er det mange av i Skagen.

© Mikkel Adsbøl