© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Se det unike huset som er omkranset av Kragerøs gamle trehusbebyggelse

Helt nederst ved vannkanten står en særpreget nykommer rustet for både sommer, storm og storfamilie. Bli med inn her.

Både Gro og Jens Rugseth er opprinnelig fra Telemark, og til tross for over 40 år som Oslo-borgere har de fortsatt sterke bånd til fylket. Spesielt til Kragerø, der Jens har vokst opp, og tilknytningen er blitt enda sterkere etter at deres nye hus sto klart for to år siden.

– Kragerø har vært favoritten på sommerstid i mange år, og for 15 år siden kjøpte vi et hus på Visiterodden. I 2016 ble det vannskadet i så stor grad at det eneste fornuftige var å rive for så å bygge nytt, forteller ekteparet.

Fra huset er veien kort ned til flytebrygga der familiens båt ligger klar til bruk. Kledningen er i hvit seder, og bjelker og søyler er heltre ask, alt levert fra Aanesland Treindustri.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Et vedlikeholdsfritt hjem

På ønskelisten de tok med til Lund Hagem Arkitekter, sto blant annet en funksjonalistisk stil med utstrakt bruk av glass, betong og stål, og huset skulle være mest mulig vedlikeholdsfritt. I etterkant er de glade for at ikke alle ønskene ble oppfylt; blant annet er det blitt langt mer treverk enn det paret hadde sett for seg.

– I ettertid forteller både resultatet og omgivelsene oss at funkis ville vært helt feil, sier paret.

I stedet er det blitt et hus som utvilsomt tilhører det 21. århundret, men med tydelig samhørighet med sine langt eldre naboer.

– For å være ærlig så var det mer arkitektene og kommunen som var opptatt av samspillet; vi tenkte nok mest på selve huset. Men vi er veldig glade for at de sto imot våre innspill på akkurat dette området.

Peisestuen ligger i den ene enden av allrommet og domineres av et spesialbestilt maleri av Tor-Arne Moen. – Han fikk helt frie hender, men vi sa at vi ønsket oss sol, sommer og badeliv. Han kom opp med dette bildet, som er tydelig inspirert av noen av Munchs arbeider fra Kragerø. Vi er superfornøyde, sier Gro og Jens Rugseth om Notodden-kunstnerens verk. Til venstre skimtes Wegner-klassikeren CH25 fra Carl Hansen & Søn i såpebehandlet eik med sete i voksbehandlet papirgarn. Teppet er Vintage Coloured Fringes fra Kvadrat, bordet er Noguchi Coffee Table fra Vitra. Alt av møbler er levert av Expo Nova. På kjøkkenøya står en keramikkskål med trelokk fra Houz.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Sofaen i peisestuen er støpt i betong, som et utspring fra betongveggen bak. Sofaputene er sydd på mål i tekstiler fra Holmen Tex og Designs of the Time, levert av Expo Nova og Noma Interiørtekstiler. Pallen Cork Family er fra Vitra. Keramikkvasen er fra Houz, mens den lille svarte krukken er fra Ferm Living. Pynteputer og pledd fra Noes, der også bordlampen Nais av Pott kommer fra.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Treverk som bindeledd mellom det tradisjonelle og moderne

Bruken av treverk er et av bindeleddene mellom den etablerte bebyggelsen og nykommeren, og i tillegg gjør saltaket sitt til at huset på odden oppleves som en naturlig del av helheten. Og ved å dele andre etasje opp i to huskropper fremstår det 249 kvadratmeter store bygget som mindre ruvende og mer i tråd med nærmiljøet.

– Dette grepet har utvilsomt forsterket det visuelle inntrykket og gjort tilpasningen til omgivelsene bedre. I tillegg fikk vi et fantastisk frokostområde mellom de to byggene, forklarer Jens Rugseth. Samarbeidet med arkitektkontoret har vært en morsom, men tidvis også utfordrende prosess.

– Lund Hagem har fått sin posisjon nettopp fordi de tør å utfordre tradisjonelle konvensjoner innen arkitektur. De er også svært opptatt av helhet, både når det gjelder selve bygget og omgivelsene rundt.

– Det gjør at detaljene blir på et helt annet nivå enn det vi som byggherre har kompetanse til å forstå. Men når man ser resultatet, forstår man hvor viktig det er å ha så sterkt fokus på selv den minste detalj. For oss var dette en ny og lærerik opplevelse som vi er veldig glade for å ha vært med på, understreker Gro Rugseth.

Husets plassering på bryggekanten gjør at man kommer nær sjøen også når man er innendørs. Både vask og koketopp er plassert på kjøkkenøya, slik at matlagingen kan bli en sosial opplevelse som dessuten byr på fin utsikt. Øya er tegnet av arkitekt og støpt i betong på stedet, og innredningen er i finert ask fra Hamran. Barkrakkene i ask er Nikaris Storia Stool, levert av Kollekted By. Alt av hvitevarer er fra Gaggenau, og kranen med uttrekksdusj er fra KWC. Spottene Trentotto Traccia Sistema i taket og lampene N55 Sospensione over spisebordet er fra Viabizzuno og er levert av Concept Design, som har utviklet et belysningskonsept som harmonerer med arkitekturen.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Spiseplassen har glassvegger på to sider, og når skyvedørene åpnes, er det som å sitte utendørs. Bordet er spesialdesignet av Kling Studio og laget av snekkerverkstedet Lød i Kragerø. Stolene er Thonet S 34 med lakkert understell og konjakkfarget sete, rygg og armlener. Høyskapsveggen i bakkant er laget av Hamran og har fronter i askefiner med lange grep.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Skreddersydd til naturomgivelsene

Kristine Strøm-Gundersen, arkitekt og partner i Lund Hagem, har vært prosjektansvarlig, med Erlend Eidsaa som utførende arkitekt. Under selve utformingsprosessen har også arkitekt og partner Svein Lund vært med.

Utgangspunktet for prosjektet var oppdragsgivernes ønske om å kunne bo på brygga med nærhet til fjellet bak og vannet i fremkant. Tomten er ganske smal, men ved å løfte de skjermede arealene og åpne hovedetasjen ut mot uterommet, har man klart å utvide oppholdsarealet.

– Det strekker seg fra fjellet i bakkant til ytterst på bryggekanten. Opplevelsen er romslig, og når glassdørene trekkes til siden, får du plutselig et hjørne på tre meter den ene veien og seks meter den andre som åpnes opp – da er det som om du sitter ute. Samtidig kan du trekke deg tilbake til peisestuen og det mer lune ildstedet, som igjen lyser opp fjellet på baksiden, forteller Erlend Eidsaa og Kristine Strøm-Gundersen.

Huset har et samlet bruksareal på 249 kvadratmeter, der hovedetasjen har en åpen planløsning med plassbygd kjøkkenøy i betong mellom spiseplass og peisestue. Fra denne etasjen kan en enten gå opp til ekteparets soverom, gjesterom og tv-stue, eller en kan ta den andre trappen opp til gjestedelen med flere soverom.

– Det oppleves som to hus med privatliv, hvor alle møtes på bryggeplan. Det er også flere spennende hemser som kan brukes til lekerom for barna eller til soveplass for flere gjester, forklarer arkitektene.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Bruken av lys stålglattet betong både inne og på brygga utenfor gjør at de to sonene bindes tett sammen, og når de store, stormsikre skyvedørene åpnes helt opp, forsvinner skillet mellom hva som er inne og hva som er ute. I nisjen står stettfatet Laude fra Oslo Aula.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Et hjem med visuelle opplevelser

Å bygge på en fjellknaus og med havet tett på krever sitt av både materialer og utførelse. Ønsket om å få et så vedlikeholdsfritt hus som mulig, er innfridd. Blant annet er skyvedørene testet av produsenten for å takle kraftige stormer, og kledningen er i værhardt sedertre som er montert med spalter slik at det sirkulerer luft rundt treverket på alle sider uten behov for vedlikehold.

4-lags glass inn mot fjellveggen bidrar til å holde huset kjøligere om sommeren og holder godt på varmen vinterstid.

– Som nordmenn lengter vi selvfølgelig alltid etter varme sommerdager, men det er lite som slår vinterdagene i Kragerø. Å sitte rundt spisebordet i desember eller januar er en veldig sterk visuell opplevelse som vi rett og slett ikke kan få nok av. Konsekvensen er at vi bruker huset hele tiden, og at båtsesongen er utvidet til minst 10-11 måneder av året, forteller Gro Rugseth.

Baderommene har innredning fra Hamran i heltre ask med sitte- benk og speil i samme materiale. Kranen fra Vola er i rustfritt stål og benkeplate og servant er støpt i Corian. Pendelen er Drop fra Bover.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Høyskapene på soverommet er laget av Hamran med fronter i finert ask, og inneholder både skuffer og oppheng. Skapene går helt opp til taket og har bare fem millimeter klaring til gulvet.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Seks søknader til byggetillatelse

At det tok mye tid og hele seks søknader før de fikk byggetillatelse fordi arkitekturen brøt såpass sterkt med den lokale byggeskikken, er for lengst glemt. Huset er blitt et blikkfang der det står solid og stødig ytterst på odden, og det er preget av å være utformet med en tydelig tanke ned til minste detalj.

Hamran har laget alt av fast inventar i tre, og Concept Design har utviklet belysningsplanen, mens interiørarkitekt MNIL Kaja Klingenberg i Kling Studio har hatt ansvar for interiøret. Hun roser både ekteparet og Lund Hagem for samarbeidet.

– Gro og Jens Rugseth var drømmekunder; oppriktig glade i stedet og åpne for forslag og utradisjonelle løsninger. Og det har vært veldig gøy å jobbe med Kristine Strøm-Gundersen og Erlend Eidsaa med deres våkne øye for materialer, detaljer og fornemmelse for rom, sier Klingenberg.

I skrivekroken i et av soverommene står skrivebordet Calamo fra Zanotta. Atollo-lampen er designet av Vico Magistretti for Oluce. Begge er levert av Expo Nova.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen
© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Et samlingssted for hele familien

Huset, som sto klart 1. juli 2021, er blitt samlingsstedet for hele storfamilien, og det er hit de helst drar, både Gro og Jens, barn og barnebarn.

– Du kan ta gutten ut av Kragerø, men du kan ikke ta Kragerø ut av gutten. Etter at vi har bygget dette huset, er det her vi har mest lyst til å være, avslutter Jens Rugseth.

Overetasjen er delt i to og har en lun uteplass på midten. Det er innvendige trapper opp til hver del, slik at man kan bevege seg tørrskodd rundt i huset når det er ruskevær ute.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen

Spiseplassen ute har samme stoler som innendørs, S 34 fra Thonet, men her i en variant for utendørsbruk med sete i mesh og lakkert understell. Bordet Illum med keramisk topp og bein i pulverlakkert aluminium er fra Tribù.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Line Dammen