Rå luksus og solid arkitektur på Stabekk

Det arkitekttegnede hjemmet i Bærum sitter som støpt, både estetisk og helt bokstavelig – huset er nemlig støpt inn i terrenget.

Fasade i skifer, gyllen eik. brent malmtre og stål
© Ragnar Hartvig

Det arkitekttegnede huset på Stabekk er plassert på en skrånet tomt, hvor store vinduer kompenserer for den ene siden som snur inn mot terrenget. Fasaden er en nydelig komposisjon av naturlige materialer i skifer, gyllen eik, brent malmtre og stål.

Svenneprøve vel bestått

Siviløkonom Philip Synnestvedt har alltid hatt en særlig interesse for design og arkitektur.

Da han for noen år tilbake bestemte seg for å ta steget over i boligbyggebransjen gjorde han like greit sitt eget hjem til svenneprøven. Han behøvde ikke dra lenger enn til sin egen hage for å finne tomten.

– Vanligvis når man bygger i hagen, får man huset veldig tett på. Litt av prinsippet her var å unngå dette ved å bygge i skrånet terreng, forteller Philip.

© Ragnar Hartvig

Utstrakt bruk av eksponert betong gir et røft uttrykk, som med hjelp av skreddersydde detaljer får en herlig touch av luksus – som trappen, hvor betongstegene formelig vokser ut av veggen, bundet sammen av et spesialtegnet gelender laget av smed Alfr. A. Berge. Fat Fat-Lady Fat-puffen er designet av Patricia Urquiola for B&B Italia.

Solide saker

Sammen med kona Cathinka og deres tre barn på åtte, 11 og 13 år, bodde han i en villa fra tidlig 1900-tallet på Stabekk, hvor deler av tomten var svært bratt.

I samarbeid med Crux arkitektur og arkitekt Franz Messel-Jenssen ble løsningen å skyte det nye huset inn i terrenget nedenfor den eksisterende boligen. Slik har det gamle huset fått en fin, sydvendt tomt oppå taket til det nye huset, mens familien har fått et splitter nytt og moderne hjem, fullstendig tilpasset deres hverdag og behov.

Huset er støpt i betong, en nødvendighet med hensyn til plasseringen. Med eksponerte betongflater krevdes et grundig forarbeid, alt av rør og ledninger skulle nemlig inn i støpen.

Les også: 7 deilige drømmeboliger til deg som elsker funkis

Kjøkken, benkeplater, betongkontruksjon, kjøkkenmodul
© Ragnar Hartvig

Kjøkkenet er, som resten av huset, et resultat av nøye planlegging. Benkeplaten, avtrekket, kontakter og belysning er støpt i selve betongkonstruksjonen, mens kjøkkenmodulene er spesialbygget i eik og gjennomfarget mdf. Led-listene langs taket er gjennomgående i huset, og gjør at det tunge betongtaket fremstår nærmest svevende. Armaturen er fra Tapwell.

Lever sitt eget liv

Avtrekksviften på kjøkkenet, stikkontakter og brytere er også innfelt i veggen, mens kjøkkenbenk og trappetrinn i betong vokser sømløst ut av bygningskroppen. På badet dusjer man rett på betongveggene, og til sammen har boligen en nydelig materialhelhet som gir et svært gjennomført resultat.

– Med betong blir det litt søl her og der, og det kommer merker som man kan bli litt frustrert over i starten. Men arkitekten sa at det bare ville bli fint, sier Philip, som stadig ser nye ting i de solide strukturene.

– Når man dusjer ser man på mønsteret i betongen og fantaserer frem ulike tegninger!

Spisestue, bord og stoler, Arne Jacobsen, rustikk, Piet Hein
© Ragnar Hartvig
Kjøkken, kjøkkenkniv, håndtak av skinnlapper, eple, treskål
© Ragnar Hartvig

Rundt Superelipse-spisebordet av Piet Hein, Arne Jacobsen og Bruno Mathsson står Syvern-stoler av Arne Jacobsen, alt fra Fritz Hansen. Tekannen og koppene er fra Bolina. // Håndtakene på kjøkkenet er laget av skinnlapper, et fint bidrag til husets naturlige materialmiks. Her er nemlig ingenting overlatt til tilfeldighetene – heller ikke kokkekniven!

Sømløs helhet

Hjemmet måler 300 kvadratmeter i bruksareal, inkludert en utleieleilighet på 60 kvadratmeter i første etasje. Spesialtilpassede moduler i eikefiner kler enkelte av veggene i stuen og på soverommene, og materialet hentes nydelig opp også i kjøkken- og baderomsinnredningen.

Les også: 15 fine spisestuestoler

Det gylne treverket luner de grå betongflatene, mens store vinduer sørger for godt med lys. Det samme gjør de 54 innfelte taklampene laget som sylinderformede utsparinger i betongtaket.

Treningstau, kjøkken, spisestue, bord, stoler, gardiner
© Ragnar Hartvig

Listverk er fraværende i allrommet, hvor store glassflater fra gulv til tak gir rikelig med dagslys samt direkte adgang til terrassen. Treningstauene i taket gir hjemmet en herlig uhøytidelighet, mens den skreddersydde hylleveggen i eik luner de røffe betongflatene.

Personlig miks

– Fordelen med å bo røft er at det tåler alt, flekker er ikke så farlig. Det tåler også møblering. Vi har nesten ikke kjøpt noe nytt, bare tatt med oss det vi hadde, forteller Philip.

Slik har interiøret blitt en eklektisk blanding av designmøbler, arvede gjenstander og et par treningsbånd som henger fra taket i stuen – til glede og aktivitet for både barn og voksne.

Stue, peis, bord av Torbjørn Afdal, Conrad-sofa
© Ragnar Hartvig

Conrad-sofaen fra Sofacompany er plassert et stykke ut fra vindusveggen, og skaper slik en luftig letthet i stuesonen. Bordet av Torbjørn Afdal er et bruktfunn, krukken er fra Bolina, mens peisen er en enkel åpning støpt direkte i veggen – lekkert!

Familien flyttet inn på sensommeren i fjor.

– Vi bodde i et veldig fint hus før, men her er det en helt annen flyt. Det finnes ikke én dørterskel i hele huset. Betonggulvet går fra rom til rom og helt ut på terrassen, alt i samme nivå. Det er som å gå på en stor stein, med fin temperatur hele tiden – enten fra vannbåren varme innvendig eller fra solen ute.

Beoplay A9-høytaler fra Bang & Olufsen, møbler, aluminiumstol, vindu
© Ragnar Hartvig
Vindu, gardiner, tredetaljer, strå, betongvegg, gitar og plakat av Michael Kane
© Ragnar Hartvig

Familien tok med seg møblene de allerede hadde da de flyttet inn. Resultatet er en eklektisk miks, noe som gir hjemmet en personlig karakter, godt underbygget av den buede vindusveggen. Ved det arvede bordet står Aluminium-stolen av Ray og Charles Eames fra Vitra, mens Beoplay A9-høyttaleren er fra Bang & Olufsen. // Langstrakte strå fanger opp fargenyansen fra eikedetaljen på veggen og gir rommet liv uten å rokke ved roen. Philip trakterer selv gitaren. Plakaten av Michael Kane er fra en utstilling på Tate Modern i London.

Soverom, vegger i eikefiner, nattbord, benk, bilder, nattlampe
© Ragnar Hartvig

Utstrakt bruk av eikefiner på veggene gjør soverommet til en lun og deilig hule. Veggene er plassbygget på stedet, mens overskuddsmaterialet er blitt til en praktisk benk. Aluminiumlistene langs gulvet er en lekker detalj. De gir rommet et fint løft og tåler samtidig et sammenstøt med støvsugeren. Nattbordet er fra Montana, mens Berenice-lampen er designet av Alberto Meda og Paolo Rizzatto for Luceplan.

Dør, trevegg, eikemateriale, mann
© Ragnar Hartvig
Garderobe, eikefiner, klær, bilde på veggen
© Ragnar Hartvig

Døren til hovedsoverommet er en plate i samme eikemateriale som veggen. Åpen ser den ut som en del av veggen. // Garderoben er i forlengelse av soverommet, med dør i samme eikefiner som i resten av huset.

Bad, betong, speil, dusj, vask, gulldetaljer, oppbevaringsmodul, eik
© Ragnar Hartvig

På badet dusjer man rett på betongveggene, mens gulvet i dusjen består av en stor naturstein tilpasset slik at vannet renner ned under. Samme steintype er gjentatt i baderomsinnredningen, hvor oppbevaringsmodulene er utformet i varm eik. Armaturene er fra Tapwell.

Fasade, uteområde, terrasse, utestoler
© Ragnar Hartvig