Oldefars trehus er blitt hipt!

Hva skjer når en ung og kreativ AD i et trendy reklamebyrå arver oldefars gamle trehus?

Oldefars hus
© Ragnar Hartvig

Alle veggen innvendig er revet, men huset er fortsatt det samme som oldefaren kjøpte i 1910. Oldebarnet, som kommer som art director i reklamebyrå, har nærmest totalrenovert det gamle trehuset innvendig.

Kjøkkenbordet Superellipse er et samarbeid mellom designerne Piet Hein, Bruno Mathsson og Arne Jacobsen. Det ble designet i 1968 og produseres av Fritz Hansen.

Oppdatert jugendhus
© Ragnar Hartvig

Det gamle trehuset i Våland utenfor Stavanger sentrum skiller seg ut blant nabohusene. Alle er bygget en gang mellom 1900 og 1935, men da oldebarnet overtok i 2006, var huset preget av 60-tallsoppgraderinger med karnapp og husmorvinduer i teak. Dette var midlertid så estetisk gjennomført at flere arkitekter ba ham beholde fasaden som et eksempel på vellykket 60-talls modernisering av et art nouveau-/jugendhus. Og slik ble det.

Peiskos i gyngestolen
© Ragnar Hartvig

Da oldebarnet var her som barn, var stuen møblert med stramme 60-tallsdivaner. Nå har han endelig fått inn en gyngestol, som han drømte om her som liten gutt.
Gyngestolen er designet av Eames, produsenten er Vitra.

Rev vegger for romfølelsen
© Ragnar Hartvig

Veggene er revet, og med åpen løsning mellom stue og spiserom blir det god romfølelse. Lampen Copper Shade er fra Tom Dixon. Stolene er designet av Eames-brødrene i 1972, og er utformet i glassfiber og brunt stoff.

Glassplate over kjøkkenbenken
© Ragnar Hartvig

Over benkeflaten på kjøkkenet er det satt inn foliert glassplate i fargen leatherbrown. Platen kan enkelt byttes ut om man går lei av fargen. Kjøkkenet er fra HTH.

Designklassiker
© Ragnar Hartvig

Radioen Brion Vega er en italiensk klassiker fra 1968. Kay Bojesens ape holder den med selskap. Uglen er fra House Doctor.

Stue med stilmiks
© Ragnar Hartvig

Stuen har en åpen løsning mot kjøkkenet. Det gjennomgående lyset mellom glassveggen til hagen og de originale vinduene til stuen gir et fantastisk morgenlys, og årstidene blir trukket inn på kjøkkenet.
De svarte svingstolene i skinn er bygd som prototyper av en dansk arkitekt i 1968. TV-benken med de oransje dørene heter Funk og er fra David Design. Den svarte lampen på tv-benken er fra designer Joe Colombos Coupé-serie, laget i 1968.

Lekne detaljer
© Ragnar Hartvig

Bildene i huset er en miks av illustrasjoner og grafikk kjøpt på nettet, egne arbeider, loppefunn, ukebladsillustrasjoner, stillbilder fra film, fotografier og egne foto. Den kreative AD-en jobber med konseptutvikling og grafisk design i reklamebyrået Oktan Stavanger. Hans utdannelse fra London har naturligvis påvirket både stil og smak.

Kunst på soverommet
© Ragnar Hartvig

På soverommet henger et pop art-bilde av huseierens første bil, en 1989 Audi 100. Tøft og personlig!

Favorittgjenstander
© Ragnar Hartvig

I hyllen står fine ting til utstilling. Designbøker og magasiner er samlet over tid. Den røde hunden ble kjøpt på Eske i Oslo. Vasen fra Kähler er kjøpt i Århus, og telefonkatalogen fra 1952 er funnet på loftet. Gipshodet er det Tormods mormor som har laget, for over 50 år siden.