Nedslitt rønne ble ferieparadis i Toscana

Bo Bedres egen sjefredaktør Grete Sivertsen deler sitt personlige oppussingsprosjekt med deg! Se de flotte før- og etter-bildene fra ferieleiligheten i Italia.

Huset før oppussingen startet.

© Erik Sand

Det 300 år gamle huset ligger i den pittoreske landsbyen Montecatini Val di Cecina, som balanserer oppå en høyde med utsikt over Toscana.

Grete og Erik lette etter en leilighet med terrasse, noe som viste seg umulig å oppdrive. Da de fikk nyss om at de lettere kunne få godkjent bygging av terrasse dersom de eide begge leilighetene i huset, kjøpte de like godt begge. Det kan være vanskelig å få godkjent renovering i gamle landsbyer ettersom mange av steinhusene er verneverdige.

Grete har ett råd til lesere som vurderer å ta fatt på slike prosjekter i utlandet:

  • Invester mye tid i området på forhånd, få lokalkunnskap og bli kjent med folk. Vi har feriert i denne landsbyen i 15 år, og jeg tror det hadde vært bortimot umulig å få dette gjennomført uten den tilknytningen. Det er heller aldri dumt å lære seg litt av språket, sier Grete.
Fasaden av huset etter renovering.

© Erik Sand

Huset er ikke til å kjenne igjen halvannet år etter. Skråtaket over kjøkkenet er fjernet for å få på plass en takterrasse til den øverste leiligheten. Den Toscana-gule fargen var det kommunen som bestemte. Det var viktig for Grete og Erik at huset skulle kle omgivelsene. At fasaden skulle renoveres så grundig var nok en av de viktigste grunnene til at papirmøllen gikk så raskt. Bare to måneder etter at de kjøpte kunne paret starte arbeidet.

Stuen før.

© Erik Sand

Det hvelvede taket gir stuen en takhøyde på 3, 80 meter. Bortsett fra det, var det lite som ble beholdt.

Stuen etter.

© Foto: Privat.

Paret valgte å sandblåse taket for å få frem den spesielle takkonstruksjonen i teglstein. De har forsøkt å beholde så mange originale gulv som mulig, men her ble steingulvet revet opp. Istedet har de valgt å legge ECO-cement på gulvet, noe som er mer miljøvennlig enn Epoksy.

Terrasse i første etasje før oppussing.

© Erik Sand

Den gamle trappen ble revet, og på grunn av omfattende fuktskader måtte det meste rives og bygges på nytt.

Terrassen etter oppussing.

© Erik Sand

Det meste ble satt bort til lokal arbeidskraft, men særlig Erik har brukt mye tid på oppfølging og å sette seg inn i byggearbeidet.

Ny trapp har erstattet den falleferdige steintrappen. En pensjonert sveiser på 80 år har sveiset gjerder og trapp i jern på stedet.

Badet før oppussing.

© Erik Sand

Badet ligger i tilknytning til et soverrom, under en trapp. Det meste måtte rives ut, og erstattes.

  • Det var vanskelig å finne det designen vi ønsket, men vi er veldig fornøyde med resultatet. Selv om badet er lite, er det funksjonelt og praktisk, sier Grete.
Badet etter oppussing.

© Erik Sand

Nye fliser, og ny innredning av italiensk design. Og et dansk innslag gjennom Vipp-bøtten. Plassen er bedre utnyttet, og dusj har erstattet badekar.

Kjøkkenet under oppussing.

© Erik Sand

Den største utfordringen lå i kjøkkenet, som viste seg å være en råtten ruin. Det skrå taket er revet, og skal erstattes av en takterasse.

Steinveggene var fuktige og fulle av jord, så mye måtte rives og bygges opp på nytt.

Kjøkkenet etter oppussing.

© Foto: Privat.

Nytt tak og nye vegger er satt inn, og veggen har fått vindu med nydelig utsikt mot sør. ECO-cement er lagt på gulvet og opp langs veggene. Innredningen er fra Ikea og kjøleskapet er fra Smeg. BestLite-lampene er tatt med hjemmefra.

Lyset kommer inn fra høyre der utgangen fører ut til kjøkkenterassen, som er en av de tingene Grete er mest fornøyd med.

Kjøkkenterrasse før oppussing.

© Erik Sand

Her oppstod det uforutsette utfordringer, som alltid med totalrenovering. Alle bærebjelkene viste seg å være råtne, og Grete og Erik måtte bygge ny konstruksjon.

Kjøkkenterrassen etter oppussing.

© Erik Sand

Resultatet er nå en terrasse rett ut fra kjøkkenet, der Grete dyrker tomater og urter i store krukker.

  • Vekstforholdene er jo helt fantastiske! Alt spirer og gror! Noe helt annet enn hjemme i Norge, kan du si, sier Grete.

Siste rest av byggestøv ble vasket vekk i mai. Nå ser Grete og Erik frem til en sommer der de endelig skal nyte sitt nye ferieparadis i Toscana.

  • Vi klyper oss i armen, og kan nesten ikke tro at vi fikk det til! sier Grete fornøyd.

Relaterte artikler