I hus med Mogens Lassen

Bli med inn i ett av husene til Mogens Lassen, arkitekten bak flere fantastiske bygg og boliger i Danmark.

© Case Study

Mogens Lassen arbeidet ut ifra mottoet "små celler til private gjøremål, og store oppholdsrom som hyller fellesskapet". Paret som bor her kan boltre seg på 300 kvadratmeter fordelt på to etasjer. I kjelleren har de arkitektkontor, og resten av huset er privat. Beboerne føler ikke at huset blir for stort - det føles likevel intimt, og de fleste rom tas i bruk hver dag.

© Case Study

Stuen på 60 kvadratmeter har tre meter takhøyde og direkte adkomst til hagen.
Foran det store maleriet står Eames´ hvilestol i sort lær. Gulvlampen Tolomeo er fra Artemide. I forgrunnen står en skulptur av Peter Bonnén.

© Case Study

Over skrivebordet av Le Corbusier, henger vegglampen 265 av Paulo Rizatto fra Flos. Skrivebordsstolen er tegnet av Ray og Charles Eames. Over reolen henger bilder av Francis Bacon og Jens Birkemose.

© Case Study

Store skyvedører fører inn til spisestuen. Rommet er nesten kvadratisk, og ideelt møblert met et stort, rundt spisebord designet av Ray og Charles Eames. Bildet på endeveggen er signert Jesper Knudsen.

© Case Study

Fra takterrassen er det flott utsikt over Øresund. Eierne har selv laget tredekket. To Fatboys fungere som liggestoler og tåler all slags vær. Også marmorbordet og aluminiumsstolene er værbestandige.

© Case Study

Hagen er helt lukket mellom førsteetasjens to fløyer, støtteveggen mot skrenten, og husveggen til naboen. Lassen lot lys og beliggenhet bestemme utformingen og materialvalget på husene han tegnet.

© Case Study

Det siste paret har gjort i huset, er å bytte ut badekaret med en mer praktisk dusjnisje. Da de overtok huset for 14 år siden, hadde de forrige eierne akkurat renovert huset. De var også Mogens Lassen-entusiaster, og hadde renovert flere hus i samarbeid med Lassen selv.

© Case Study

Også soverommet preges av kunst og italienske lamper. Dette er ett av tre soverom i huset.

© Case Study

Kjøkkenet er bare tre meter bredt, men til gjengjeld ti meter langt! Det er slått sammen av flere smårom, og var nyrenovert da eierne overtok.
Det store maleriet til venstre er av Peter Bonde.

© Case Study

Benkeplaten er laget i ett stykke granitt fra Bornholm.
Bildet på endeveggen er malt av Ib Geertsen.

© Case Study

Det hvelvede taket er ett av Mogens Lassens kjennetegn, inspirert av le Corbusier.
Spisebordet i marmor er omgitt av Eames´Plastic Side Chair fra Vitra. Lysestakene på bordet er designet av Lassen selv. Maleriet er av Carl-Henning Petersen.

© Case Study

Trappen er plassert i enden av den lange gangen.
På endeveggen henger er kunstverk av Steven Scott, der lyset skifter farge annethvert minutt.

© Case Study

Huset er en del av en tomannsbolig bygget som to nesten identiske hus i forlengelse av hverandre, på en lang, smal tomt langs en skrent.

© by Lassen.com
Mogens Lassen og funksjonalismen Den danske arkitekten Mogens Lassen (1901-1987) var en sentral figur i funksjonalismen. Funksjonalismen forkrotes ofte med funkis (fra svensk), og er en retning innen moderne arkitektur som var framtredende i mellomkrigstiden. Stilen preges av et forenklet formspråk: Store flater, rette linjer og geometriske former. Lassen satte sin signatur på alt fra rekkehus, landsteder, sommerhus og kontorbygninger til restauranter, rådhus og Kastrup Lufthavn. Kilde: Wikipedia