I denne nybygde villaen ville eierne ha så få vegger som mulig

Prosessen tok to et halvt år, og ikke de syv måneder som først var planlagt, men resultatet er lyst, fargerikt og gjennomtenkt.

Husets fasade er gråpusset med sorte, enkle kontraster skapt av vindusrammer som gir et gjennomgående utsikt til himmelen. En hoveddør av eik bryter de kjølige tonene.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Gjennomtenkt til minste detalj

I den nybyggede villaen er det en tanke bak absolutt alt – fra kledningen på huset til oppbevaring av tekopper i kjøkkenet.

Syv meter under taket i hall og stue samt minimal bruk av vegger sikrer et gjennomstrømmende lys. Bak de veloverveide løsningene står Nanna Wistoft, som har klart å lage et overraskende hus med et stramt, minimalistisk, kjølig ytre og et sprudlende indre fullt av varme farver.

Nanna Wistoft står bag Nanna Wistoft Design og bor i huset med familien sin.

En gjennomgående grafisk ramme karakteriserer husets arkitektur og designløsninger, som også ses her ved trappen med et nærmest origamibrettet gelender.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

En sammenslått familie i nye rammer

Nanna Wistoft og mannen hadde vært på boligjakt i knappe to år da de kom over et gammelt hus med en perfekt tomt i området de gjerne ville bo i, i danske Skovshoved, nord for København.

Stedet var perfekt for hjemmet de ønsket å lage for seg og sin sammenslåtte familie, som i alt teller fem barn.

– Mange av husene vi hadde sett på hadde gjennomgått altfor mange forandringer og renoveringer uten respekt for husets originale stil, de fremstod langt fra hvordan de opprinnelig var tenkt. Boligene vi likte best var til gjengjeld altfor dyre, forteller Nanna.

Syv meter under taket, store vinduer og glassdører mellom rommene letter uttrykket på de polstrede sittemøblene fra Eilersen i tunge, mettede juveltoner. Mønstrete puter fra Tapet-Café samler fargepaletten, og en IC-lampe av Michael Anastassiades for Flos setter en skulpturell spiss på rommet. Gardinene har to lag – ett til solskjerming og ett lystett. På bordet fra Eilersen står en keramikkrukke av Lene Regis.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Et nytt, mindre romantisk syn på selvbyggerhus

Gleden over å finne eiendommen ved Øresund var dermed så stor at de endte med å by på den over telefonen uten å ha vært inne i huset eller sett på tomten. Planen var å rive det gamle huset og få hjelp av en arkitekt til å tegne et nytt. Men de skjønte fort at de selv visste best hva de ønsket seg, og bestemte seg for å tegne hjemmet sitt selv.

– Jeg hadde mange ideer for hvordan jeg ville ha huset, og det var vanskelig å finne en arkitekt som forstod hvor vi ville hen. Derfor ansatte vi i stedet en bygningskonstruktør, som kunne gjøre ideene våre om til tekniske tegninger, forklarer Nanna, som i dag har et litt mindre romantisk syn på det å selv bygge hus.

I entreen etableres en eksklusiv stemning gjennom gulvet i grønn, italiensk marmor og store glassdører med svarte jernsprosser tegnet av Nanna og laget av en smed. Håndtakene i messing går igjen i hele huset.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

En uforutsigbar prosess

Familien brukte to og et halvt år på byggingen, ikke syv måneder, som først planlagt.

– Når jeg ser tilbake var jeg nok litt naiv. Prosessen er spennende, men det er også beinhardt, uforutsigbart og enormt ressurskrevende. Man aner simpelthen ikke hva som venter når man begir seg ut i et slikt prosjekt.

– Både mannen min og jeg er jurister, vi er vant til å løse og se problemer før de oppstår. Men her var vi begge på bar bakke. Vi kunne ingenting om alle reglene som hersker i byggebransjen, særlig de uskrevne, sier Nanna, som var nær ved å kaste inn håndkleet flere ganger.

På reolen, som Nanna selv har designet, står en keramikkvase fra marokkanske LRNCE sammen med vintage Murano-vaser fra 50-tallet.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

En helt spesiell kjærlighet til huset

– Jeg ville ikke vært prosessen foruten, det har gitt meg nye og nyttige erfaringer, også profesjonelt. I dag gir jeg råd til familier som oss selv, som skal i gang med å bygge eget hus eller gjennomgå renoveringsprosjekter.

Prosessen har gitt paret en helt egen kjærlighet til huset ettersom de kjenner hver detalj, fra kledningen på fasaden til hvert dørhåndtak. Og selv om byggeprosjektet var utfordrende, var arbeidet med interiøret mer lystbetont for Nanna. Hennes tidligere bakgrunn som stylist ble en god ballast i den kreative prosessen.

Galleriveggen er dannet av bilder kjøpt gjennom mer enn 20 år, og den er en god blanding av originale verker, gamle og nye utstillingsplakater samt fotokunst.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Moodboards til visualisering

– Jeg er veldig visuell av natur og nøt virkelig å designe interiøret, researche materialer og velge detaljer, forteller Nanna.

Hun laget moodboards for å sikre et sammenhengende interiør, og resultatet har en stram base, bygget opp rundt materialer i glass og betong, eik, marmor og messing. Og masse farger.

I dag bruker Nanna Wistoft også moodboards, når hun jobber med kunder.

– Mine klienter har kanskje selv funnet bilder av stilarter eller andre designmessige ting som de drømmer om å ha i sine bolig, og på bakgrunn av dette utarbeider jeg forslag til moodboards, som vi sammen jobber videre på, så alt er planlagt nøye og visualisert, innen man går videre i prosessen, forteller hun.

Stuen måler kun 20 kvadratmeter, men føles romsligere på grunn av takhøyden over to etasjer. Med akustikkpanel i taket sikres en god sonisk atmosfære til tross for husets åpne utforming. Velursofaen og -puffen fra Eilersen er nydelige forlengelser av det arvede, orientalske teppet, som kan nytes til det fulle gjennom stuebordet i glass, også det fra Eilersen. Et rosa gardin bryter fint med det klassiske uttrykket. På reolen, designet av Nanna og laget av Ask Design, står en original Murano-lampe med skjerm av vintage Chanel-stoff.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Så få vegger som mulig

I dag står huset moderne, minimalistisk og stramt med materialer som glass og betong, som står i kontrast til eiketre, marmor og messing.

Det er på én og samme tid både klassisk, elegant, moderne og nordisk i sitt uttrykk og med utvendige farger, som er holdt i rene gråtoner, som kun er brutt opp av eiketre på hoveddøren og på husets bakside.

Inne i huset er det en annen fargepalett, for her har Nanna skapt et univers med mengder av varme farger. Det er ikke mange vegger i huset, for Nanna ønsket å skape en følelse av store rom, da huset kun kunne bygges i en viss størrelse på grunn av utnyttelsesgrad og servitutter.

Hun skapte dessuten en god romfølelse ved at la takhøyden være opp til syv meter noen steder.

– På grunn av størrelsen på huset ville jeg gjerne ha så få vegger som mulig for å gi rom for lys og luft. Vi arbeidet derfor med dobbel takhøyde i stuen og hallen, noe som gir en fin wow-effekt.

Kjøkkenet i eik, marmor og messing er designet av Nanna og oser eksklusivitet og godt håndverk. Kjøl, frys og oppvaskmaskin er integrert, kjøkkenviften er nærmest usynlig i taket og alle elektriske apparater er skjult i høyskapsveggen utstyrt med pocketskap. Slik fremstår kjøkkenet ryddig, rent og mer som et møbel i rommet. Beetle-barkrakkene er av GamFratesi for Gubi.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

De avstemte koralltonene i teppet fra Marokko, Murano-lysekronen og det indiske tekstilet på den afrikanske dagsengen danner en lun og smakfull palett i den lyse hemsen over stuen. Kannen er fra Rabens Saloner, mens et bilde av et keramikkfat laget av Picasso har fått plass på veggen ved siden av et keramikkfat av Vagn Jorn.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Enkelt å holde rent og rydde opp

– Huset er tegnet ut fra at det skal fungere på alle plan, og at det skal være plass til alle. Det skal være enkelt å holde det rent og ikke minst enkelt å rydde opp, forklarer Nanna, som syntes oppbevaring er et viktig stikkord når man bygger hus. Ifølge henne skal alt helst kunne bygges inn og planlegges fra starten av, så man ikke skal ha masse løse skap og kommoder stående med saker og ting.

– Gode oppbevaringsløsninger er også viktig for et velfungerende hjem, og vi har integrert så mange funksjoner som mulig. På den måten behøver man ikke fylle huset med masse møbler, det gir en følelse av letthet, avslutter hun.

Disc and Sphere-vegglampene i messing er av Atelier Areti for Chiara Colombini.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

På soverommet er en kontrastvegg malt i fargen Dead Salmon fra Farrow & Ball, som luner og gir varme til omgivelsene. De store Velux-vinduene har automatisk avskjerming, og Nanna har i tillegg fått spesiallaget et stort velurgardin – effektivt og svært dekorativt.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Boligens store badeværelse oser av luksus med sitt klassiske design i gode materialer. De italienske flisene med marmorlook er fra Banio, og den kjølige gråfargen får et varmt motspill fra det gyldne armaturet fra Vola. Badekarret Boheme XL er kjøpt hos danske Bad & Stil.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Baderomsmøblene i oljet eik med innebygget vask fra tyske Hi-Macs er designet av Nanna, og bak speilene er det varmeelementer som sikrer at de ikke dugger når man dusjer.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Du kan følge Nanna Wistoft Design på Instagram og se enda flere detaljer fra den vakre boligen her.

Nanna Wistoft bor selv i huset som hun har designet, og tilbyr skreddersydde spesialløsninger innen for husbygging, renovasjonsprosjekter samt innredning både for private og næringsliv.