Arkitekttegnet hus med uventede kanter

I Flemming Skudes' moderne og arkitekttegnede hus ved havet er ingen hjørner rette og alle vegger buer seg - ikke helt ulikt en båt.

Huset som bryter vinden
© Mikkel Adsbøl

Vegger som buer utover gjør at huset på sørkysten av Sjælland skiller seg fra resten av bebyggelsen i landskapet. Formen på huset gir klare assosiasjoner til en båt. Kun et lite vindfang skyter ut ved spissen av huset, nærmest beskyttende som et seil foran baugen.

Det tok arkitekten Flemming Skude fire år å realisere ideen om huset som bryter vinden.

– Hvis man lager et hus som er formet som et skip, kan det kløyve vinden. Det betyr at huset ikke blir avkjølt i så høy grad, og at vinden samler seg på lesiden uten turbulens, i motsetning til hva tilfellet er med firkantede hus, forteller han.

– Fasaden her blir heller ikke slitt like raskt som på et ordinært hus, der sopp og alger ofte setter seg på nordsiden, mens solen brenner det på sørvendte sider, forklarer arkitekten.

Fasaden, som han har et ønske om å beskytte, er bygget av varmt og innbydende sedertre.

Furu på veggene
© Mikkel Adsbøl

Innenfor er flatene like omhyggelig utført med lerk i tak og vegger i bekfuru, en type amerikansk furu som krever lite vedlikehold. Lyse linoleumsgulv er valgt for at ikke opplevelsen av treverk skal bli for overveldende.

Den karakteristiske formen preger huset like mye innvendig som utenfra. I stuen mot sørvest følger vinduene arkitekturen med sin smale form. Clerici stol, designet av Konstantin Grcic for Please Wait to be Seated, er ett av få møbler som har fått innpass i kysthuset.

Les også: Mathias lot også naturen ta føringen da han bygde drømmehuset sitt.Se det vakre hjemmet hans på boligpluss.no.

Kjøkkenskapene matcher veggen
© Mikkel Adsbøl

Selv om alt ser uanstrengt ut i Flemmings vindbrytende hus, er det helt klart basert på en god del teori, atskillige inspirasjonskilder og mange års praktisk erfaring.

Vi har samlet 14 drømmekjøkken i treverksom garantert gir deg inspirasjon.

Rundt spisebordet står eldre stoler i windsorstil samt Spade Chair, designet av Faye Toogood for Please Wait to be Seated. Flemming har hengt en brun Semi Lamp tegnet av Claus Bonderup og Torsten Thorup over bordet.

En trapp i all sin enkelhet
© Mikkel Adsbøl

Det var ingen enkel jobb å virkeliggjøre Flemmings idé. Da hele fem byggherrer forlot prosjektet så han seg nødt til å ta saken i egne hender.

– Å lage et hus der ingen hjørner er vinkelrette og alle vegger buer seg, handler om å pirke borti ideen om hva som er arkitektonisk mulig. Jeg har alltid prøvd å flytte grensen for hva arkitektur er. Og det er nettopp det huset her er: En test i bygningskunst som aldri har vært prøvd ut før.

Du må også se disse 9 trappene som er noe helt for seg selv.

Trappen er en skulptur i seg selv og fører opp til hemsen.

Fin forbindelse mellom rommene
© Mikkel Adsbøl

Gangen som binder rommene sammen oppleves som et helt eget rom med god høyde under taket og uventede vinkler. I gangen ligger ett av husets to soverom og fra hemsen er det et kikkehull ned mot gangen. Bakerst skimtes stuen. Krakken er fra maur.dk.

Nesten asketisk innredet soverom
© Mikkel Adsbøl

Soverommet er sparsommelig innredet som resten av huset, og stjeler ikke oppmerksomheten fra arkitekturen og treverket.

Få fantastiske boligreportasjer rett i innboksen to ganger i uken.

Nattbordet i teak er et fint lite møbel som Flemming har hatt i flere år. Lampen med messingskjerm og marmorfot er fra maur.dk, sengeteppe og puter er fra Tine K.