Store ambisjoner
Da huseier tok kontakt med arkitektene Eivind Hanch-Hansen og Sverre Aaker Sondresen fra Ark-Tellus i Tønsberg, spurte han om det var mulig å gjøre om det gamle huset til en moderne bolig.
– Da jeg så huset første gang tenkte jeg; nei, det er ikke mulig. Det var bygget om i flere omganger og var ikke lenger det gamle huset det hadde vært, sier Sverre.
Med utgangspunkt i konstruksjonen fra 1920
Den karakteristiske jugendstilen var opp gjennom årene blitt stemoderlig behandlet, med diverse nye utspring, karnapper og noen klassisistiske søyler, som var helt malplassert på baksiden av huset. Men da Ark-Tellus tok en mer inngående inspeksjon, innså de at det faktisk ville være mulig å modernisere huset – hvis de tok utgangspunkt i den originale konstruksjonen fra 1920.
– Det var ikke snakk om en oppussing for syns skyld. Det meste som var gjort på 1980-tallet var råtnet. Det måtte tas vekk. Det originale fra 1920-tallet var derimot i god stand. Vi begynte med å fjerne alt det ubrukelige fra 1980-tallet, til vi stod igjen med kjelleren og det gamle reisverket fra 1920 – og så jobbet vi med rommene innvendig på nytt, forklarer Sverre.
Tilbake til originalen
Hele den originale formen er beholdt, med to etasjer, en fullverdig kjelleretasje og den klassiske takkonstruksjonen, med et høyt og spisst møne.
– Det første vi la merke til, var at det gamle inngangspartiet lå på baksiden av huset. Vi valgte å flytte inngangen til sideveggen, for å skape en mer privat sone bak og foran huset, forklarer arkitekten
Fra små til store vinduer
Eierne ønsket seg et stort kjøkken til å lage mat og ha sosiale lag. For å få til det, valgte de å utvidet huset på motsatt side av inngangspartiet, med et tilbygg som i dag utgjør kjøkken og kontor. Utover det følger strukturen i de to etasjene i grove trekk den gamle. Det som skaper den totale forvandlingen, er flyten gjennom rommene og overgangen fra små vinduer til store vindusflater, som lar lyset velte inn.
– Før kunne man gå gjennom alle de små rommene. Vi valgte å tette igjen ut til gangen, for at stuen skulle bli roligere. Spisestuen er hjertet i huset. Den starter faktisk helt ute ved svømmebassenget, og uteplassen, og ender opp inne ved taklyset i spisestuen, sier Sverre, mens han skritter opp antall meter, fra veggen bak spisebordet, og helt ut til enden av plattingen. Det er tretti meter.
Naturlig lys fra taket
Tanken er at beboerne, på varme dager, skal kunne skjøte på spisebordet og la det strekke seg helt ut til plattingen utenfor den seks meter brede skyvedøren.
– Eierne var litt skeptiske da vi ønsket å tette igjen veggen til forhagen fra spisestuen, men vi tenkte at når du sitter i spisestuen, har du ikke behov for å se tvers igjennom rommet. Vi ønsket heller å få lyset ned fra taket, uten at det var noe annet som forstyrret fra denne siden. Så kan man heller gå inn i stuen og nyte forhagen derfra, sier Sverre.
Hele fem meter til taket
Det at de økte arealet i første etasje, med kjøkken og kontor, gjorde at hovedbadet i andre etasje ble større enn først planlagt. Her samarbeidet Ark-Tellus med Paulsen & Nilsen interiørarkitekter, som har skapt et spektakulært baderom med dobbeldusj, meterlang vask og et badekar med utsikt. Det gamle huset hadde et loftsrom i mønet med oppbevaring. Det rommet ble fjernet for å få ekstra luftig takhøyde i andre etasje, som flere steder strekker seg fem meter opp i været.
– Vi la inn takoppløft på barnerommene, for å gjøre rommene enda mer dramatiske. Vi visste at det ene rommet har utsikt til vannet og med takutspringet fanger vi inn den utsikten, forklarer Sverre
Forrige eier hadde bygget bassenget, som ligger på uteplassen på baksiden. Det er i dag integrert med ny platting. Fasaden er kledd med cedertre, og det er brukt plankebord i varierende bredde, for å få et mer dynamisk uttrykk.
– Vi har ikke laget en ny form, men et nytt innhold. Huset har nøyaktig samme profil, men med ny kappe, sier Sverre.