Fra gammel bondegård til moderne landsted

I Nordjylland har en gammel gård byttet plass med en ny arkitekttegnet vri på landlivet. Med store vinduer på alle kanter kan Elsebeth og Jens enkelt holde øye med lyset, været og landskapet som de er så avhengige av.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Tett på årstidene

Kornet svaier på slettene som omkranser Elsebeth og Jens’ landlige hjem i Nordjylland. Gjennom store vinduer som åpner opp for omgivelsene på alle husets kanter kan Jens fornemme været fra øyeblikket han åpner øynene om morgenen.

– Det viktigste for oss er at vi kan kikke ut på naturen. Jeg lever av vekstene på jordet, så det er avgjørende for meg at jeg kan holde øye med solen, vinden og været fra alle kanter, fra daggry til solnedgang. Slik kan jeg planlegge hva vi skal gjøre på gården hver dag. Samtidig vil vi gjerne leve tett på årstidene og kunne se rådyrene som løper over slettene, sier Jens.

Elsebeth og Jens' moderne gårdshjem i Nordjylland er tegnet av Lars Bo Poulsen fra N+P Arkitektur, som gjennom form og materialer har jobbet med å forene tradisjonell- og moderne estetikk. Multiform-kjøkkenet er selve kjernen i huset, og binder sammen alle hjemmets funksjoner. De originale PP68-stolene er av Hans J. Wegner. Husets arkitektur leker med referanser til både moderne byggeri og det klassiske landbrukets sinktak. Store vinduer gir utsikt og lys fra alle vinkler i alle rom, med karmer i vekselvis vedlikeholdsfri aluminium og eik.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Det mørkegrå Form 6-kjøkkenet fra Multiform med benkeplate i massiv eik glir nydelig over i bakveggen i mørk, dansk mur. Den enkle innredningen mot det stramme betonggulvet gir huset et moderne preg, samtidig som materialvalgene minner om fordum tiders bondegårder – godt underbygget av spisebordet i tre av Mads Niemann og Hans J. Wegners originale PP68-stoler. Alabast-stakene på bordet er fra Rue Verte, mens brettet på veggen er laget av en trestamme.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Den mørke kontrastveggen gir dybde til det åpne allrommet med store vinduer og lyse, vannskurte flater. Kokeplaten fra Homeier med integrert kjøkkenvifte i benkeplaten gir et rent uttrykk, og gjør at kjøkkenet fremstår som et naturlig møbel i rommet.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen
Det var viktig for meg at kjøkkenet skulle være en integrert del av huset

Barndomshjem

Gården er barndomshjemmet hans, men huset er helt annerledes i dag enn det han vokste opp i. Det opprinnelige bygget fra 1800-tallet var blitt endret på flere ganger og var i en tilstand som det ikke svarte seg å bygge videre på. Jens og Elsebeth kontaktet derfor arkitekten Lars Bo Poulsen fra N+P Arkitektur og ba ham tegne sitt forslag til en moderne bondegård.

– De første skissene som Lars Bo kom med var ikke helt hva jeg hadde sett for meg. Jeg måtte venne meg til husets moderne linjer og uttrykk, sier Jens. Elsebeth derimot, var frelst fra første blikk. Arkitektens oppgave ble dermed å finne et møtested for parets ulike preferanser.

– Elsebeth var veldig moderne, mens Jens hadde en svakhet for referansene til den klassiske bondegården. Det var en utfordring å skulle forene deres forventninger, forklarer Lars Bo.

Paret har valgt ekstra høye pocket-dører på kjøkkenet, som gir masser av oppbevaringsplass og et sted å skjule kaffemaskiner og andre elektriske apparater. Serviset er fra Louise Smærup, treskålene fra Muubs, skjærebrettene er vintage, mens keramikken er fra Tina Marie Copenhagen Handmade og Serax.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Alle detaljene på kjøkkenet er nøye gjennomtenkt, og innmaten i skuffene matcher selvsagt benkeplaten i massiv eik. Armaturen er fra Quooker.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Utsikten til grøntområdene utenfor er gjennomgående i hele huset. Fra kjøkkenet er det utgang til en overbygget terrasse som gjør at inne og ute smelter naturlig sammen.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Hevet fra bakken

Løsningen ble et frittliggende hus, som forholder seg til gårdsplassen og bevarer inntrykket av at man ankommer en tradisjonell bondegård. Huset ligger hevet på et platå med en terrasse som går hele veien rundt. Selve arkitekturen er enkel, nesten arketypisk, i uttrykket. Sinktaket gir assosiasjoner til klassiske gårdsbruk, men de store glasspartiene er fjernt fra de tradisjonelle, småsprossede bondevinduene. I stedet henter de naturen og landskapet inn i huset.

– Vi har jobbet med den mest basale husformen – den klassiske gavlen med fasadelinjer og sadeltak. Materialmessig har vi brukt mye energi på mursteinene. Vi har variert fargen på fugene for å skape dynamikk når man kikker på fasaden, forklarer arkitekten.

Huset er bygget på et platå hevet fra bakken, som danner basen for terrassen som går hele veien rundt huset.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Husets materialer

Elsebeth og Jens har lagt ned mange timer på å velge de riktige materialene til huset, og har selv funnet den rette mursteinen. For paret har gode, solide materialvalg vært en viktig del av prosjektet.

– Jeg liker de håndverksmessige gode tingene – vinduene i mahogni og mursteinen laget av dansk leire. Det samme gjelder på kjøkkenet, hvor vi har valgt et kvalitetskjøkken i robuste materialer fra Multiform med tykk benkeplate i eik, sier Jens.

En innebygget gasspeis gir gjennomsyn mellom kjøkkenet og stuen. Stuen er innredet i ulike gråtoner for å skape et harmonisk uttrykk som føyer seg tidløst inn sammen med husets naturlige materialvalg. Putene i Søren Lund-sofaen er fra Aiayu, gulvlampen er fra Høgh Møbler, mens Tray-bordene er fra Hay. Vasen er fra Muubs, skålen av Louise Smærup, mens gulvteppet fra Garant rammer fint inn sittesonen

© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Det store soverommet er enkelt innredet i naturtoner og grått. På hver side av Ikea-sengen står Tolomeo-lamper fra Artemide på taburetter fra By Moberg, mens kinesiske unikakrukker og et hampteppe fra Society of Lifestyle gir tyngde og spill.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Bygget sitt eget hjem

For Elsebeth var kjøkkenet husets mest avgjørende element.

– Det var viktig for meg at kjøkkenet skulle være en integrert del av huset. Rommet har god høyde under taket, og det ligger i åpen forbindelse med resten av huset. Herfra er det ikke langt til noe. Multiform-innredningen fungerer som et møbel på samme måte som resten av interiøret. Vi har også økt høyden på overskapene og valgt innredningen i en mørk nyanse som går igjen i muren bak og som fremhever kjøkkenet, forklarer hun.

Over kjøkkeninnredningen svever et vindu som sender lyset, himmelen og årstidene ned til det store spisebordet som er plassert midt i rommet. Gulvene i betong er praktiske og enkle å holde rene i en travel gårdshverdag.

– Det er et privilegium å kunne bygge sitt eget hjem, og vi ville være sikre på at vi gjorde det riktig. Vi har jobbet mye med at huset skal være enkelt, med stort fokus på gode materialer både inne og ute. Vi har ingen soner eller passasjer som ikke blir brukt. Jeg elsker å kunne se ut på viddene fra alle kanter, og at lyset fremhever husets fine trekk og detaljer. Jeg føler meg hjemme i alle rom, sier Elsebeth

Badet vender ut mot hagen, hvor store vindusflater ønsker velkommen og gir en fornemmelse av dagen. Det italienske badekaret er kjøpt på nett, mens baderomsmøbelet fra Multiform er i samme Form 6-serie som kjøkkenet. Det vegghengte toalettet er fra Geberit, mens armaturene er fra Grohe.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Et trebrett fra Society of Lifestyle og en liten skål fra By Moberg er varmende elementer i det lyse baderommet. Badeproduktene er fra Meraki.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen