Et teknologisk smarthjem med fantastisk havutsikt

Dette huset byr på grønn teknologi i særklasse. Etter en omfattende renovering har paret skapt et luksuriøst hjem hvor vegger, tak og gulv skjuler energibesparende teknologi.

Huset ble tegnet i 1963 av Ole Hagen, en av datidens fremste arkitekter, og ble i sin tid premiert av Gentofte kommune.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Terrieren Eddie ønsker velkommen, mens den litt yngre Otto flater ut oppe ved en sofa. Huset er delt inn i tre områder. I kjelleren ligger gjesteværelser og kontor i tillegg til all teknologi. Basestasjonen til overvåkingskameraene er for eksempel skjult i sikringsskapet. Soverom og det store badet ligger like ved svømmebassenget, og øverst ses det store rommet med fantastisk utsikt over Øresund.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det store oppholdsrommet er delt inn i fire soner: kjøkken, stue, spisestue og hjemmekino. En gasspeis bidrar til å understreke de usynlige inndelingene. Spisebordet av Poul Kjærholm kan enkelt utvides med ileggsplater av tre. De behagelige stolene fra Erik Jørgensen har familien hatt i mange år, og patinaen i de lyse skinnstolene står godt til Konglen av Poul Henningsen. Et så stort rom som dette kan bare fungere hvis man jobber bevisst med akustikk og materialer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kjøkkenet er fra Simonsen og Czechura og er valgt slik at det passer til resten av møblene både i stil og farger. Ovn og komfyr er fra Miele. Benkeplaten er funnet hos Borderstone og er i kvartsitt, den sterkeste typen naturstein. Paret fikk firmaet til å frese en fordypning på undersiden. Der har de lagt inn en lader, slik at man kan legge en mobil som støtter trådløs lading, på et bestemt sted på benkeplaten for å lade den.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Loddrett jordvarme, kalkfjerningsanlegg og solceller

Jordvarmen hentes opp fra et dyp på 200 meter ned i bakken og sørger blant annet for at det er en behagelig varme i alle gulvene. En tank i innkjørselen samler opp regnvannet, og det blir blant annet brukt til klesvask og til å spyle toalettene. Et kalkfjerningsanlegg er en annen av dagens teknologiske løsninger. Det gjør vannet mykere, slik at vaske- og oppvaskmaskiner får lengre levetid og bruker mindre såpe. Solceller festet på takpapp produserer så mye energi at svømmebassenget ikke har brukt strøm fra andre kilder siden april – og det er 28 grader i vannet.

Stuens store sofaer, gulvtæppe og bord er alle fra Molteni - gulvene er fra Hørring Gulve. Gardinerne fra Rideau kan styres med remote. Indretningsarkitekt Kirsten Krøjer har hjulpet med farve og møbelvalg.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sofaen er fra Molteni, og lenestolen er fra Vitra, et av parets yndlingssteder å sitte og lese.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Akustikkplater i taket bidrar til et behagelig lydbilde

Noe som er vanskelig å videreformidle i en bildereportasje som denne, er atmosfæren i rommene. Det er rett og slett godt å være her. Romklangen er behagelig takket være akustikkplater i taket og store tekstilmøbler, tepper og doble gardiner som demper lyd. Det store rommet som omfatter både kjøkken, spisestue, stue og hjemmekino, har kort sagt et utrolig behagelig lydbilde. Lyset kan styres fra mobilen eller en fjernkontroll. Det samme kan lyden i de skjulte vegghøyttalerne i hjemmekinoen

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Terassen omslutter nesten hele huset og øker antall kvadratmeter betydelig fordi uteplassen blir som en forlengelse av den innvendige boflaten. Store vinduer kan rulles frem og tilbake avhengig av vær og vind. Sittegruppen ute er fra Gloster.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den lille hjemmekinoen kan mørklegges med gardiner og er prosjektert av Hi-Fi Klubben. Kinoen har høyttalere som er innfelt i veggene og en stor skjerm med høyttalere rundt, se bildet på motstående side.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En morsom utfordring

Paret som bor her, hadde sett på huset allerede i 2008. Da passet det imidlertid ikke helt å kjøpe, men da det plutselig kom på tvangsauksjon i 2018, slo de til. På det tidspunktet var huset blitt pusset opp og modernisert, men ikke slik de ønsket. Ettersom parets barn hadde flyttet hjemmefra og terrierne Eddie og Otto forsøkte å ta over styringen, ble ideen om et høyteknologisk hus født.

– Det har vært en morsom reise. Utgangspunktet var å utforske hva man egentlig kan få til med moderne teknologi i en privat bolig. I tillegg har vi hatt et ønske om å velge grønne løsninger. Det har vært en stor investering, og det går nok mange år før vi har spart nok energi til at den regningen er betalt. Det skjer nok sant å si aldri, ler mannen i huset.

Et fleksibelt hjem

– Likevel er det en stor tilfredsstillelse å bruke så lite energi i et hjem som samtidig byr på så mye komfort, sier paret, som forteller at de brukte mye tid på å undersøke alle mulighetene som faktisk finnes. Prosessen og planleggingen tok cirka ti måneder.

Med direkte adgang fra soverommet ligger et luksuriøst garderoberom bygd av skap fra Molteni.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Soverommet er som resten av huset holdt i brunt, beige og gråtoner og har direkte utgang til svømmebassenget. Sengen er fra Auping og kan styres med fjernkontroll. Rommet har klimaanlegg.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lenestolen PK22 tegnet av Poul Kjærholm i 1955 står flere steder i huset som en referanse til tiden da den opprinnelige boligen ble oppført.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rett utenfor badet står et utendørs armatur og gir mulighet for en rask dusj etter en svømmetur.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det er flere bad, og her er det største, der marmoren Pietra Gray fra Borderstone dominerer. Baderomsmøblene er fra Simonsen og Czechura.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Armaturene er fra Dornbracht.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Plasseringen er altavgjørende

Bassenget var en av de tingene som ekteparet raskt bestemte seg for å bygge. Og der har de ikke angret på. Solpanelene på taket omdanner så mye energi at de siden april ikke har brukt en eneste krone på oppvarming. Til spørsmålet om hva de er mest glade for, dreier svaret seg ikke om teknologi.

– Vi kjøpte huset på grunn av utsikten, og det er fremdeles den vi gleder oss over til daglig. At den alltid skiftende naturen kan oppleves i rom med så mange skjulte funksjoner, er noe som øker livskvaliteten.

I terrassetaket ser man to plater som på kalde høstdager kan gi opptil 2000 watt med infrarød varmestråling.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Alle hagemøblene er fra Gloster og tåler de forskjellige værtypene vi har i Skandinavia. Krukkene kommer fra belgiske Atelier Vierkant og er nylig beplantet med blant annet blå Agapanthus.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hagen har landskapsarkitekt Pia Ingemann Øigaard anlagt. Svømmebassenget er fra Berle Pool & Spa.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad