Et hus som tenker selv

Ambisiøsitet. Jakten på god samvittighet. Evnen til å ta kloke valg for å skape kloke rammer. Resultatet? Et hus som tenker selv.

© Mads Mogensen

Litt nord for København har paret Sussan og Stevan Treschow totalrenovert et murhus fra 1958. Filmskapere som de begge er av yrke, er de vant til å ha store ambisjoner og til å tenke nytt, så det var helt naturlig for dem å være ambisiøse også privat. Nå står boligen gjennomregulert av et eget klimasystem, malingen på veggene er av sunneste, mest varige sort og både solcellepaneler og vinduer omgjør sollys til energi.

– Vi kaller det et solhus, forteller Sussan og Stevan Treschow om hjemmet sitt. – Vi bruker solens energi i mange former. Vi har solfangere og jordvarme – som er solvarme oppvarmet i jorden – og intelligente vinduer som arbeider med solen som varmeleverandør i vintermånedene. På taket ligger solcellepaneler som produserer strøm.

På veggen bak dem henger et verk av Peter Ravn, mens skulpturene er av Johannes Nielsen, Sussans bror.

© Mads Mogensen

I tillegg, forteller paret, samler huset regnvann som brukes til å skylle ned i toalettene, det er LED-lys overalt, og lys og lyd er KNX-styrt. Ikke minst har de også investert i et østerriksk klimasystem fra Drexel & Weiss, som regulerer varme, ventilasjon og varmtvann. Systemet er huset hjerte og lunger, og kombinerer alle energiressursene som er tilgjengelige i huset.

I interiøret gjelder også samme varighetsprinsipp. Materialer og møbler er av ypperste kvalitet, som sofaer og puffer fra Meridiani. Salongbordet har Stevan selv laget. På veggen henger – selvfølgelig – et stort lerret, til visning av film. Kanskje også av den som har inspirert fargepaletten?

Malingen fra Keim skal være den sunneste på markedet, og er en silikatfarge – en mineralsk farge av kvartsand og såkalt vannglass – som ikke avgir giftstoffer, og som har veldig lang holdbarhet.

© Mads Mogensen

Hjemmet, som ikke er mer enn 138 kvadratmeter stort, er sentrert rundt kjøkkenet, og mellom det og rommene rundt er det luftige åpninger for å skape kontinuitet. Dette understrekes også av et gjennomgående eikegulv og ditto fargepalett. Skyvedører, som er helt skjult i veggene, kan gjøre stuen til en lukket sone. Reolen er plassbygget av Køkkenskaberne i Odense.

© Mads Mogensen

Den store kjøkkenøya er samlingspunktet til hele familien – som består av to hjemmeboende barn og to uteboende.
Innredningen er håndbygget av Køkkenskaberne i Odense i røkt eik, en nyanse som varmer opp de grå veggene. Granitveggen i nisjen skaper også en kontrast i materialer, og skaper en spennende lag-på-lag-effekt. Taklampene er Spinning av Benjamin Hubert fra &Tradition, barkrakkene er About a Stool fra Hay.

© Mads Mogensen

Panelene i taket skjuler det avanserte klimasystemet, som sørger for at all luft i huset blir skiftet ut annenhver time.
På veggen henger Knut, en selvskutt dåhjort.
Maleriet er av Hans Wigert.

© Mads Mogensen

Foreldresoverommet har direkte utgang til hagen. Maleriet er av Sanne Hedeskov.

© Mads Mogensen

Badets fargepalett og materialbruk henger sammen med resten av huset.

© Mads Mogensen

De svarte perforerte skjermene rundt huset erstatter tradisjonelle markiser og filtrerer dagslyset. De er vedlikeholdsfrie paneler som vanligvis brukes i havvindmøller og på helikopterplattformer, og er svært motstandsdyktige.