Et hus som tenker selv
Ambisiøsitet. Jakten på god samvittighet. Evnen til å ta kloke valg for å skape kloke rammer. Resultatet? Et hus som tenker selv.
AvLitt nord for København har paret Sussan og Stevan Treschow totalrenovert et murhus fra 1958. Filmskapere som de begge er av yrke, er de vant til å ha store ambisjoner og til å tenke nytt, så det var helt naturlig for dem å være ambisiøse også privat. Nå står boligen gjennomregulert av et eget klimasystem, malingen på veggene er av sunneste, mest varige sort og både solcellepaneler og vinduer omgjør sollys til energi.
– Vi kaller det et solhus, forteller Sussan og Stevan Treschow om hjemmet sitt. – Vi bruker solens energi i mange former. Vi har solfangere og jordvarme – som er solvarme oppvarmet i jorden – og intelligente vinduer som arbeider med solen som varmeleverandør i vintermånedene. På taket ligger solcellepaneler som produserer strøm.
På veggen bak dem henger et verk av Peter Ravn, mens skulpturene er av Johannes Nielsen, Sussans bror.
I tillegg, forteller paret, samler huset regnvann som brukes til å skylle ned i toalettene, det er LED-lys overalt, og lys og lyd er KNX-styrt. Ikke minst har de også investert i et østerriksk klimasystem fra Drexel & Weiss, som regulerer varme, ventilasjon og varmtvann. Systemet er huset hjerte og lunger, og kombinerer alle energiressursene som er tilgjengelige i huset.
I interiøret gjelder også samme varighetsprinsipp. Materialer og møbler er av ypperste kvalitet, som sofaer og puffer fra Meridiani. Salongbordet har Stevan selv laget. På veggen henger – selvfølgelig – et stort lerret, til visning av film. Kanskje også av den som har inspirert fargepaletten?
Malingen fra Keim skal være den sunneste på markedet, og er en silikatfarge – en mineralsk farge av kvartsand og såkalt vannglass – som ikke avgir giftstoffer, og som har veldig lang holdbarhet.
Hjemmet, som ikke er mer enn 138 kvadratmeter stort, er sentrert rundt kjøkkenet, og mellom det og rommene rundt er det luftige åpninger for å skape kontinuitet. Dette understrekes også av et gjennomgående eikegulv og ditto fargepalett. Skyvedører, som er helt skjult i veggene, kan gjøre stuen til en lukket sone. Reolen er plassbygget av Køkkenskaberne i Odense.
Den store kjøkkenøya er samlingspunktet til hele familien – som består av to hjemmeboende barn og to uteboende.
Innredningen er håndbygget av Køkkenskaberne i Odense i røkt eik, en nyanse som varmer opp de grå veggene. Granitveggen i nisjen skaper også en kontrast i materialer, og skaper en spennende lag-på-lag-effekt. Taklampene er Spinning av Benjamin Hubert fra &Tradition, barkrakkene er About a Stool fra Hay.
Panelene i taket skjuler det avanserte klimasystemet, som sørger for at all luft i huset blir skiftet ut annenhver time.
På veggen henger Knut, en selvskutt dåhjort.
Maleriet er av Hans Wigert.
Foreldresoverommet har direkte utgang til hagen. Maleriet er av Sanne Hedeskov.
Badets fargepalett og materialbruk henger sammen med resten av huset.
De svarte perforerte skjermene rundt huset erstatter tradisjonelle markiser og filtrerer dagslyset. De er vedlikeholdsfrie paneler som vanligvis brukes i havvindmøller og på helikopterplattformer, og er svært motstandsdyktige.