Eneboligen i Sandvika er renovert med respekt for fortiden

Trepanel, Biri-tapet og teglsteinspeis. Original-detaljene er mange i denne vakre boligen fra 1965.

© Inger Marie Grini

Eneboligen i Sandvika er fra 1965 og renovert med respekt for de originale detaljene som var beholdt siden byggeåret.

Gikk for et oppusningsobjekt

På Jongskollen i Sandvika ligger fem eneboliger fra 1965, tegnet til fem norske sivilingeniører utdannet i Sveits.

Da familien på fire kjøpte et av husene høsten 2017 var lite gjort siden byggeåret, med treverk både på innsiden, utsiden og i området rundt.

© Inger Marie Grini

Terje Ekstrøms skulpturelle 80-tallsklassiker Ekstrem i grått, produsert av Varier, står i vakker forlengelse av de eksklusive Argent-flisene fra et lite steinfelt Italia og kontrastveggen i grå skifer. Spesialtilpassede stålstenger er blitt til en enkel og dekorativ garderobeløsning, med original furuhimling som en lun prikk over i-en. // Trappen leder ned til TV-stue, barnas soverom, bad og tre boder. De avlange vinduene er de eneste i huset som ikke er byttet ut, ettersom behovet for isolering ikke er like prekært her som i resten av huset. Slik kunne også de gamle karmene bevares. Den dekorative lampen er kjøpt på et marked i Brussel.

Orginal idyll

De nye eierne hadde aldri drømt om å bo blant mye treverk, tvert imot – men de var opptatt av å ivareta husets grunntanke.

– Dermed gikk vi «all in» på trepanel. Det gir en varm, lun og helt egen energi. Fra innsiden ser vi også direkte inn i trekronene utenfor, det oppleves både rolig og fint, forklarer eieren, som etter et halvt års oppussing flyttet inn i huset sammen med ektemannen og deres to tenåringsdøtre sommeren 2018.

© Inger Marie Grini

Det originale Biri-tapetet hang egentlig i spisestuen, men ble i oppussingen flyttet til stuen hvor et trykk på veggen effektivt skjuler et lampehull. Den konjakk-fargede Delphi-sofaen fra Erik Jørgensen henter nydelig opp de gylne tonene fra både veggen og eikegulvet. Stuebordet er fra et marked i Brussel.

Bevarte det gamle

Med hjelp fra arkitekt Per Christian Tyldum tilpasset familien det gamle interiøret nåtidens standarder.

Det originale eikegulvet er slipt, teglsteinspeisen og furutaket er beholdt, mens veggene mellom kjøkkenet, spisestuen og stuen ble fjernet for å skape en åpnere planløsning. Biri-tapetet som opprinnelig var i spisestuen er flyttet til stuen.

– Den var stiftet på, så det gikk helt fint. Den hadde et hull etter en vegglampe, men der har vi bare hengt et bilde over, forteller eieren lurt.

Les også: Her kjøper du fotokunst på nett

© Inger Marie Grini

Mørke stålbjelker rammer inn de ulike sonene i allrommet, og markerer samtidig hvor den opprinnelige veggen mellom kjøkkenet og spisestuen var. Den innebyggede kjøkkenveggen i svart Valchromat samler nydelig de mørke detaljene. Kjøkkenøya i eikefinér er en lett motvekt til alt det mørke, med benkeplate i svart granitt som bindeledd. Kjøkkenet er fra norske Hamran. Compendium-pendlene over kjøkkenøya og spisebordet er av Daniel Rybakken for Luceplan.

Trives ved sjøen

Tre, stein og stål preger materialvalgene i huset, som er krydret med møbelskatter kjøpt på markeder i Belgia, hvor familien bodde i ti år. Fargene er naturlige og dempede, med detaljer i svart som en stram kontrast til den ellers lune helheten.

– Vi falt for energien og atmosfæren på tomten, og for nærheten til vannet – det var et kriterium for oss. Nå kan vi ta på oss badetøy hjemme og kjøre 900 meter, så er vi ved sjøen.

© Inger Marie Grini

Gulvet på kjøkkenet er det samme som i entreen for å avgrense kjøkkensonen og jobbe rundt skillene som oppstod i gulvet etter fjerningen av veggen til spisestuen.

© Inger Marie Grini

Skulpturelle kanner og vaser er samlet i enkle, dekorative stilleben på kjøkkenbenken. Kruset er fra Boutique Taeko i Købenavn, den japanske tekannen er fra Bolina, keramikkvasen er kjøpt på Fretex, mens melkemuggen av Ole Palsby er fra Eva Solo.

© Inger Marie Grini

Soverommet oser ro og avslapping, mye takket være den duse gråfargen på veggen – en nyanse som hentes elegant opp av den skulpturelle Core-bordlampen i granitt av Runa Klock for New Works. Til og med kettlebellene blir dekorative i denne settingen!

© Inger Marie Grini

Badet er enkelt, men svært eksklusivt, med gulv, vask, dusjvegger og speilramme i mattslipt granitt. // Veggene er malt i Smooth White fra Jotun, en farge som går igjen på flere av veggene i huset. Armaturen er fra Vola.

© Inger Marie Grini

Den overbyggede terrassen er utstyrt med varmelamper, noe som gjør at familien kan nyte utesesongen lengst mulig. Lenestolen i rotting er fra Ikea, stuebordet er fra et marked i Brussel, mens det lille On-the-move-sidebordet av Strand+Hvass er fra Cane-line.

Les også: Skap en grønn oase på terassen