Klassisk og luftig villa med kjøkkenet som midtpunkt

Da Kathrine Espersen og familien overtok villaen fra 1897, renoverte de den med tanke på at den skulle stå i ytterligere 100 år. Gode materialer og tidløs design danner grunnlaget, mens unike objekter, formfulle møbler og grønne planter står for detaljene.

kjøkken med fiskebensparkett
© Maria Vous

Sjelen i huset er avgjørende, forteller Kathrine Espersen. Da hun og familien overtok en gammel villa fra 1897 nord for København, måtte den totalrenoveres fra topp til tå, og attpåtil få et påbygg på hele 128 kvadratmeter. Men alt dette ble gjort uten å røre ved den opprinnelige arkitekturen. Sjelen, altså.

Og Kathrine kan et og annet om nettopp det. Hun lever av å tegne high-end-butikker for merker som Christian Dior, Chloé og Kiehl's, og elsker designprosessen. Derfor var ikke oppgaven med å renovere det gamle huset så overveldende.

Hvitevarene fra Gaggenau er integrerte i skaprekken, og skaper stramme, fine linjer. Barkrakkene er designet av Space Copenhagen for Mater, lysekronen 2097/50 er designet av Gino Sarfatti i 1958 og produseres av Flos.

fiskebensparkett
© Maria Vous

Barkrakken er fra Mater, fiolinfikenen står i en krukke fra Skagerak, mens trykket på veggen er fra Atelier CPH. Det stramme eiketrebordet står i kontrast til dette, i samspill med Hans J. Wegners ikoniske Y-stol fra Carl Hansen & Søn, samt Serge Mouilles taklampe.

Til daglig bruker hun designprosesser som styringsverktøy for å nå målene sine, og det er tydelig at hun har tatt med seg sansen for rom og innredning inn i oppussingsprosjektet. Arbeidsprosessen har nemlig vært langt fra tilfeldig.

– Jeg startet med å definere den overordnede arkitekturen, tegne tilbygget og bestemme de utvendige materialene. Deretter designet jeg flyten i oppholdsrommene og husets innredning, forteller hun. Så kom innvendige materialer, som gulv, dører og stukkaturer, før hun til slutt tok seg av skap og garderober, kjøkken- og baderomsinventar.

Kathrine har også lagt mye vekt på å lyssette hjemmet riktig.

– Lys skaper stemning og definerer rommene. Lysets fargetemperatur og den helt riktige kombinasjonen av grunn- og fokusert belysning er avgjørende faktorer for om rommet føles godt å være i, sier hun.

Les også: Fargen vi alltid kommer tilbake til

vase og lysestake
© Maria Vous

På spisebordet i heltre eik, står messing og glass som pent supplement til treverket. Lysestaken og vasen er begge designet av Jaime Hayon for Fritz Hansen, mens bollen er fra Tom Dixon.

fiskebensparkett og grønne planter
© Maria Vous

Grønne planter er et gjennomgangstema, som gir en mykhet til rommene. Sofabordet er fra Mater, mens sofaen er fra Erik Jørgensen.

Naturlig lys spiller også en stor rolle, og kjøkkenet – Kathrines favorittrom – er designet slik at solen selv om ettermiddagen kaster lyset sitt gjennom de store vinduene. Her sitter hun og mannen og nyter kaffekoppen, mens barna leker og gjør lekser. Her er det plass til liv. Her samles familien. De gode materialene, de grønne plantene, de unike objektene og møblene sørger for at det er et godt sted å være.

parkettgulv
© Maria Vous

Få, men enkle møbler og lamper er brukt for å lokke øynene til seg i de lyse rommene. Hans J. Wegners formfulle skallstol fra Carl Hansen & Søn, samt veggvarianten av Serge Mouilles klassiske lampe, er blant disse.

Ifølge Kathrine skal hjemmet være en base der familien lader opp. Det skal være plass til ro. De vakre tingene hun har valgt å omgi seg selv og familien sin med, bidrar til nettopp det. Både i dag og i morgen.

Les også: 20 designklassikere vi aldri blir lei

baderom
© Maria Vous

Foreldresoverom og -bad henger sammen i én stor, privat suite under skråtaket, og luksusen som fremmes gjennom de gode materialene er til å ta og føle på. Baderomsinnredningen er laget på bestilling, og er den samme som i kjøkkenet. Lampene er fra Lampe Gras, mens armaturene er fra Vola.

© Maria Vous

Sengen fra Hästens er oppredd med linsengetøy fra Aiayu. Nattbordet har Kathrine designet selv, mens lampen er Bestlite fra Gubi.