Rommer litt av alt
På halvøya Kråko, vest for Fitjar sentrum på Stord, ligger Port Steingard. Her, blant barskt kystlandskap og med idylliske. Hellandsfjorden som nærmeste nabo, bygges det opp et møtested for hyttefolk og fastboende, med en god miks av fritidsboliger, naust og næringslokaler. Her finner du blant annet såpekokeriet Fitjar Islands, Elø ølbryggeri, en hyggelig kafé og det 115 kvadratmeter store Stolpehuset, tegnet av JK Arkitektur – en uvanlig struktur, tilrettelagt for både jobb og fritid.
– Det er mange som spør hva Stolpehuset egentlig er, det er interessant. Bygget er ikke entydig, det har flere funksjoner, sier Jo Kjetil Nielsen, arkitekt og daglig leder i JK Arkitektur.
Funksjonelle løsninger
Stolpehuset er avdelingskontoret til arkitektbyrået han startet i 2005, som har hovedkontor på Leirvik. Med totalentreprenør Engevik & Tislevoll med på laget har bygget fått en tegnestue på grunnplanet, kjøkken, møterom og loungeavdeling i andre etasje og sovesone med bad og seks sengeplasser på toppen.
– Det er et nokså lite hus. Det er kompakt, og oppleves mer og mer skjermet etter hvert som du trekker oppover i bygget, forteller Jo Kjetil.
"Det å treffe kundene ute i «øyane» og i Stolpehuset har stor verdi for oss"
Huset sto ferdig i 2016. At det forholdsvis lille arkitektkontoret la til rette for en tilleggsbase ved fjorden var ikke bare for idyllens skyld. De har i flere år samarbeidet med Johs Sandvik i Steingard AS om utviklingen av hytte- og sentrumsområdene på Kråko, så det var et naturlig område å investere i.
– I tillegg er prosjektering av boliger og hytter langs kysten av Bømlo, Fitjar, Stord og Austevoll en stor del av vår arbeidshverdag, så det å treffe kundene ute i «øyane» og i Stolpehuset har stor verdi for oss. Her kan vi ha møter og tilby kunder og samarbeidspartnere overnatting.
Fjellet som en integrert del av helheten
Ideen bak den iøynefallende arkitekturen var en høy fjellskjæring på området. For at den langstrakte «riften» ikke skulle bli for dominerende foreslo arkitektene å bygge flere hus med lavt flateavtrykk langs landskapssåret. På den måten ville fjellet bli en integrert del av helheten, og bygningsstrukturene ville gi variasjon og liv til det lille stedet. Avdelingskontoret er det første av fem planlagte Stolpehus, inspirert av den rå vestlandsnaturen. Og notheng.
– Notheng er karakteristiske bygg langs kystlinjen vår. De står på søyler med fri underetasje til garn og utstyr, og lukkede, varmere rom høyere i bygningen. Inspirert av notheng tegnet vi en stolpestruktur med åpent og utadvendt grunnplan, og hang opp isolerte rom mellom stolpene. Det vakre med nothengene er den enkle oppbyggingen og materialbruken, og at bygningsstrukturen viser gjennom fasadene.
"Filosofien vår er å tegne hus som blir vakre i samspill med omgivelsene"
Stolpehuset har fått kledning av glassfiberarmerte, transparente plater, et materiale som er mye brukt i industribygg. Skjelettet bak skinner gjennom kledningen, det samme gjør lyset fra innsiden når mørket faller. Resultatet er både ærlig og estetisk.
– Huset oppleves annerledes avhengig av hvor sola står på fasaden. På kvelden får det et helt annet uttrykk enn på dagen. Det er en spenning i bygget, det er ikke statisk, forklarer arkitekten.
Naturlige materialer
Innvendig er de fleste flater kledd i kryssfinerplater i ubehandlet furu, med detaljer i rått stål.
– Vi har brukt treverk i hele interiøret, det gir en lunhet og nærhet. Mens det ytre landskapet er barskt og rått skal innerommet omfavne deg. SN Stålbygg på Stord har laget stålsystemet. Der er verftsnæringen stor, det er ikke uten grunn at vi bruker mye stål, forteller Jo Kjetil, som har en forkjærlighet for robuste, enkle materialer.
– Prosjektet ga oss muligheten til å eksperimentere, være litt råere. Huset skal ikke nødvendigvis være vakkert i seg selv. Filosofien vår er å tegne hus som blir vakre i samspill med omgivelsene, noe man kan undre seg litt over.