Dette arkitekttegnede huset har en hems helt utenom det vanlige

På den danske øya Fanø ligger et unikt hus bygget med historiske byggeskikker - og med de nakne overflatene har det blitt helt spesielt både ute og inne.

© Ida Schmidt

På naturtomten vokser det ulike gresstyper som hører naturlig hjemme på øya. Plankegjerdet har familien bygget av lerketre. Det skjermer gårdsplassen og terrassen, og fargene glir harmonisk inn i landskapet.

En ny start

På den sørlige enden av den danske vestkysten ligger Fanø, en øy de fleste av oss kanskje mest forbinder med ferieliv og fredet natur. Bodil og Egon Bjørnshave Noe fant imidlertid den pittoreske øya og atmosfæren så sjarmerende at de valgte å flytte dit.

– Etter at vi begge fikk jobb i Esbjerg, flyttet vi dit og bodde et par år i leilighet. I den perioden var vi mye på Fanø. Vi likte roen, naturen og øylivet, så vi bestemte oss like godt for å slå oss ned her, forteller Bodil og Egon.

© Ida Schmidt

Spisebordet er nylig kjøpt brukt. Stolene har de hatt noen år, men de er også bruktfunn. Den broderte stolen er fra 1920-tallet og er arvet av slektninger som levde av å sy hatter og brodere på bestilling. Skatollet og det gamle tobakkskapet på veggen er også arvestykker.

Et arkitekttegnet hjem

Paret ønsket seg et hus som gled naturlig inn i miljøet og fulgte historiske byggeskikker. Sønnen Søren, som er smed, hadde tidligere samarbeidet med arkitektene Lenschow & Pihlmann, så det var nærliggende for ham å foreslå et møte mellom dem og foreldrene.

– Under det innledende møtet merket vi straks at kjemien stemte mellom arkitektene og oss. De hadde spennende tanker om hva vi burde gjøre. Myndighetene har ikke protestert på noen av ideene, så byggeprosessen har egentlig gått uten de helt store utfordringene. Men det er klart at når man setter opp et hus som er veldig utradisjonelt rent byggeteknisk, så er det likevel en del ting man må ta stilling til underveis, fortsetter de.

© Ida Schmidt

Trappen opp til andre etasje er av betong og har skyvedører på hver side.

© Ida Schmidt

Teglsteinsblokkene harmonerer fint sammen med de andre materialene og fargetonene.

© Ida Schmidt

Teglstein består av leire, sand og vann, og er derfor helt naturlig og inneholder ingen skadelig stoffer. I andre etasje kan man skimte det store vinduet mot øst.

Materialene står for seg selv

Utvendig er fasaden pusset direkte på teglsteinen, noe som er den tradisjonelle måten å gjøre det på. Fargen Fanørød har familien kommet frem til sammen med produsenten.

– Arkitektene hadde et ønske om at materialene skulle stå for seg selv, og den ideen likte vi umiddelbart. Det er ingen malte overflater – alt man ser, er det huset er bygget av. Det synes vi passer både huset og omgivelsene.

© Ida Schmidt

Fordi kjøkkenet er plassert foran vinduet, har det fått mobile enheter. De seks modulene står på hjul, og hver av dem har tre skuffer. Kjøkkenbenken er bygget av pulverlakkert stål, men til tross for det kraftige materialet virker den lett.

Rom som bader i lys

Inne bader rommene i lys, og det varme spillet i de naturlige materialene møter en overalt. Gulvet er i en rødlig betong som står godt til den lyse teglsteinen og de røde dørene. Taket er i ubehandlet fibergips over isolerende papirull, og de lyse overflatene, den doble takhøyden og de store glassflatene gir det naturlige lyset fritt spillerom. Huset er konstruert med ekstra sterke trebjelker, og dermed kunne paret velge større vinduer enn det som er vanlig. Det gir dem også mer utsikt, spesielt i gavlen mot vest hvor himmelen og landskapet strekker seg så langt øyet ser.

Sønnen Magnus, som studerer arkitektur, har tegnet skapene og dørene, og han har også laget dem. Til det har han brukt brannsikre MDF-plater, som har en naturlig rødlig farge. Og sammen med kompanjongen Nikolaj og arkitektene har sønnen Søren tegnet kjøkkenet.

© Ida Schmidt

Fra hemsen kan du kikke hele veien til den andre enden av huset. Taket er kledd med plater i tre som har en naturlig akustikkdempende egenskap. Perfekt til åpne rom hvor det ellers kan bli et høyt lydnivå.

"Det er morsomt å ha et kjøkken som det er så lett å endre på"

Foreldrene ønsket seg et tradisjonelt kjøkken, men med mye luft rundt. Fordi baksiden av modulene står vendt mot vinduet, var det et krav at kjøkkenet skulle være like fint bak som foran, samt at det skulle være mulig å vaske vinduene. Derfor har modulene fått hjul, slik at de kan flyttes på og brukes som flytende kjøkkenøyer.

– Det er morsomt å ha et kjøkken som det er så lett å endre på. Vi er veldig begeistret, og sammen med spiskammerset fungerer det bra i hverdagen, forteller Egon og Bodil.

Atmosfæren, lyset, inneklimaet og den behagelige akustikken gjør huset på Fanø til et levende hjem. De store vinduene slipper inn både lyset og den barske naturen – og hver dag opplever de himmelen som ny.

© Ida Schmidt

Fra soverommet kan man se gjennom trappeoppgangen mot det som familien kaller ute-inne-stuen.

© Ida Schmidt

På vaskerommet står et plassbygget skap med skuffer, snekret av sønnen Magnus.