Det stilfulle huset i Trondheim er bygget opp rundt naturlige materialer

Da familien Five skulle bygge hus i Trondheim var de opptatt av at resultatet ikke måtte føles nytt og kaldt. Med en klassisk og jordnær tilnærming har de fått et sjelfullt hjem, perfekt for den første julen på ny adresse.

© Anniken Zahl Furunes

Det nybygde hjemmet har god plass til barna Anne, Vida, Billie og Vilgot, i tillegg til Nina og Inge selv.

Jul med familien

Hos familien Five er juletradisjonen den samme hvert år. Lille julaften er dagen hvor hele slekta samles, lys tennes, julenissen titter innom og det store, italienske eikebordet i spisestuen bugner av mat.

Oppholdsrom med teglsteinspeis
© Anniken Zahl Furunes

Spisebordet i ubehandlet eik er en viktig samlingsplass for familien, som også består av Inges to voksne barn og deres barn igjen. – Jeg ønsket meg et stort italiensk «big mama»-bord til å spise og danse på. Alle hakk blir en del av historien, smiler Nina. Et keramikkfat fylt med frukter og grankvister gir et herlig hint av jul, mens den arvede lysestaken er fast inventar i desember – en tradisjon Nina har videreført fra farmoren sin. Y-stolene er designet av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn.

Nytt julehjem

Noe er likevel annerledes i år – omgivelsene.

I august flyttet nemlig kunstfotograf og kjærlighetsterapeut Nina Henriksen Five, finansmann og gründer Inge Five og barna deres Anne, Vida, Vilgot og Billie inn i sitt nye arkitekttegnede hjem på Berg i Trondheim.

Kjøkkeninnredning i tre
© Foto: Anniken Zahl Furunes

Familien tilbringer mye tid på kjøkkenet. Det har snekkerverkstedet Hamran lagt godt til rette for med en spesialtilpasset innredning i eik og silestone, en vedlikeholdsfri og slitesterk komposittstein. Med stor kjøkkenøy, to oppvaskmaskiner, to stekeovner og Teppanyaki-plate i tillegg til induksjonstopp med integrert vifte fungerer rommet virkelig som husets hjerte.

Flyttet på impuls

Flyttingen er resultat av et impulskjøp, forklarer Nina lattermildt over telefonen.

– Vi var på ferie i Spania i 2017 og la inn et bud langt under takst på et gammelt hus med en stor tomt ikke langt fra hvor vi allerede bodde. Vi tenkte vi kunne plukke opp tråden da vi kom hjem igjen og sa ikke noe til barna eller resten av familien. Men mens vi satt og spiste en kveld i Spania fikk vi beskjed om at vi hadde fått eiendommen!

På knaggene henger kjøkkenklutene
© Anniken Zahl Furunes
Romslig kjøkken
© Anniken Zahl Furunes

En enkel knaggrekke fra Iris hantverk er en fin og fast plass til kjøkkenklutene. Bunten med strå har Nina plukket med seg fra naturen, og fotografiet av Vilgot på veggen har hun selv tatt. // Med 250 kvadratmeter til rådighet er det rom for litt rulleskøyting inne – til stor glede for Billie. Glo-Ball-lampen på gulvet er designet av Jasper Morrison for Flos.

I huset er det høyt under taket
© Anniken Zahl Furunes

Gitter-gelenderet bygger vakkert opp under den åpne, luftige atmosfæren i det lyse hjemmet.

Arkitekttegnet

Paret visste at de ville beholde det gamle huset på tomten som utleiebolig og bygge en ny enebolig til seg selv på resten av arealet.

Bestillingen som ble gitt til arkitektene Thor Walter Andersen og Martin Vingsand fra Arc Arkitekter var klar:

– Det skulle ikke se ut som et nytt hus. Arkitekturen skulle være klassisk, inspirert av klassiske, danske murhus.

Les også: Arkitekttegnet hjem på Nesøya

Julepynt til hjemmet
© Anniken Zahl Furunes
Spisestue med spisebord og stoler i tre
© Anniken Zahl Furunes

Nina pynter enkelt til jul med naturlige vekster og levende lys. Kransen er bundet hos Bakklandet Blomster. // Zettel’z-lysekronen fra Ingo Maurer består av flere lapper – noen ferdig utfylte og noen blanke, som gjester får skrive på. En klassisk Kubus-lysestake av Mogens Lassen fra by Lassen er blitt til adventsstake for anledningen, sjakkbrikkene er fra Nidarosdomens suvenirbutikk, mens lenestolen er av Arne Halvorsen for P. I. Langlo. Over Sinnerlig-benken av Ilse Crawford for Ikea henger fotografier som Nina har tatt av barna Vilgot og Billie i eikerammer fra Ram rammeverksted.

Rom for alle

Et godt samarbeid med arkitektene og totalentreprenør Horneberg Bygg har gitt familien et hjem som fungerer akkurat slik de drømte om.

Boligen måler 500 kvadratmeter totalt, men med to utleieleiligheter og en studioleilighet disponerer familien cirka halvparten av arealet fordelt på fem soverom, en stor gang, stue, kjøkkenallrom, tre bad, vaskerom, en egen ungdomsavdeling og rikelig med oppbevaringsplass.

Stor sofa, marmorbord og luftige gardiner i stuen
© Anniken Zahl Furunes

Den store Develius-sofaen av Edward van Vliet for &Tradition rommer hele familien, trukket i en ullblanding som er slitesterk og enkel å rengjøre. Marmorbordet, laget på bestilling fra Heimdal Naturstein, står som en lekker juvel i rommet, en nydelig kontrast til det håndknyttede og rustikke marokkanske gulvteppet. De lange gardinene fra Huset Vårt underbygger takhøyden og skjermer uten å gå på kompromiss med arkitekturens åpne grunntanke. Glo-Ball-gulvlampen er av Jasper Morrison for Flos, mens de friske vekstene er fra Strå blomsterverksted.

Rustikk juvel

Kronen på verket er teglsteinspeisen i oppholdsrommet.

– Vi ønsket oss peis, men var opptatt av at den ikke skulle være jålete. Den skulle være mer som en grue – jo mer robust, desto bedre, sier Nina, og forteller at peisen også fungerer fint til grilling av pølser, det har de testet.

Få inspirasjon til 10 praktfulle peiser som varmer oss her.

Et hjem med klassiske løsninger i en sandfarget palett
© Anniken Zahl Furunes

Familien var opptatt av å skape et hjem som ikke skulle se nytt og sjelløst ut når det var ferdig. Med klassiske løsninger, naturlige materialer og en rolig, sandfarget palett har huset fått en følelse av historie, selv om malingen så vidt har rukket å tørke!

Drømmepeisen

Klebersteinen inni peisen er levert av Heimdal Naturstein, som også har laget marmorbordet i stuen og den utvendige pizzaovnen. Selskapet står også bak alle vinduskarmene i marmor, en smart detalj som føyer seg inn i ambisjonen om et vedlikeholdsfritt hjem.

– Karmene rundt vinduene er i furu, men hvis du setter en kopp eller vanner en potteplante i en vinduskarm av samme materiale blir treverket fort ødelagt. Med karmer i marmor unngår vi det, forklarer Nina.

Entre
© Anniken Zahl Furunes
Trapp med vinduskupler i taket over
© Anniken Zahl Furunes

Det nybygde hjemmet har god plass til barna Anne, Vida, Billie og Vilgot, i tillegg til Nina og Inge selv. // Vinduskupler i taket bryter nydelig med de ellers stramme linjene og sørger for et vakkert lysinnfall i trappen – et svært dekorativt element.

Smakfullt og naturlig

Hjemmet er bygget opp rundt naturlige materialer i stein, betong og tre. Store vinduer i hvert rom, kuppelvinduer i taket over trappen og vinduer over dørene til rommene sørger for et hjem badet i naturlig lys.

De svarte lysskinnene som tar over når vintermørket trenger på er en fin grafisk kontrast også når de ikke er i bruk.

Bad med innredning av Hamran
© Anniken Zahl Furunes

Hovedsoverommet er tilknyttet eget bad med innredning av Hamran i samme materiale som på kjøkkenet – eik og silestone. Pendlene fra House Doctor henter nydelig opp formspråket i opphenget til speilene fra Moebe, mens de italienske marmor- flisene på gulvet og messingarmaturene fra Tapwell setter en eksklusiv spiss på det hele.

Tar vare på tradisjoner

Den ellers rolige, sandfargede basen får kun selskap av pynt med verdi utover seg selv, også i julen, ifølge Nina.

– Farmor hadde en lysestake som hun alltid tente i julen, og da jeg var liten syntes jeg den var den aller fineste pynten. Jeg har tatt med meg både lysestaken og tradisjonen videre.

Stort vindu slipper inn lys på badet
© Anniken Zahl Furunes
Romslig walk in-garderobe mellom bad og soverom
© Anniken Zahl Furunes

Et stort vindu sørger for deilig lysinnslipp på badet, hvor en stige fra Ikea holder håndklær fra H&M Home på plass. // Den lyse walk in-garderoben knyter bad og hovedsoverom sammen, og er innredet med garderobemoduler fra Ikea. Köpenhamn-benken er fra Jotex.

TIPS! Abonnerer du på vårt nyhetsbrev, får du shoppingtips og designnyheter på mail fra oss hver uke.

Soverommet er innredet med ting av verdi
© Anniken Zahl Furunes

Nina er opptatt av at ting skal ha en verdi. På soverommet er pleddet over Hans J. Wegners Y-stol for Carl Hansen & Søn laget av mormoren, krystallvasen på nattbordet er en bryllupsgave til foreldrene, og kamferkistene på gulvet er reiseminner fra barndommen. Pendelen er fra House Doctor, på Ikea-sengen ligger et sengeteppe fra H&M Home, mens bildet av Nina og Inge på veggen er fra Spania-turen hvor historien om deres nye hjem begynte.