Det smarte hjemmet

Hvordan bygger man et drømmehjem? Oppskriften til Anette og Thor var å finne et falleferdig 70-tallshus som de totalrenoverte og fylte opp med ny teknologi.

© Tim Wahlfried, styling av Stine Kirchheiner

Ved første øyekast ser Anette og Thors hus ut som mange andres. Jovisst er det stort, lyst, moderne og har en helt fantastisk beliggenhet – sånn sett skiller det seg fra mengden. Men den store forskjellen på dette huset og de andre er alle de snedige, teknologiske løsningene det er fylt med.

Det hele startet da Anette og Thor begynte å lengte etter mer luft rundt seg, etter å ha bodd i en leilighet i København.

– Vi lette lenge etter den rette boligen. Til slutt endte vi med å kjøpe en falleferdig villa som vi bygde helt om, så nå har vi fått det akkurat slik vi ville ha det, forteller Thor.

Han har bakgrunn som entreprenør i London, hvor han bodde i mange år før han kom tilbake til Danmark. Men på tross av mange års erfaring i byggebransjen var det en vanskelig prosess å bygge hus til eget bruk:

– Det var et marerit å skulle bygge til seg selv. Her tror man at man er god til noe, men så blir man likevel overrasket, forklarer Thor.

Han har sammen med Anette designet huset selv, før de fikk en arkitekt til å sette ideene deres ned på papiret. I tillegg har en ingeniør vært med i bildet for å sikre at husets bærende elementer var riktig beregnet.

Huset er utstyrt med et KNX-anlegg som kobler sammen alarm, lys, overvåkningskameraer, varme, musikkanlegg og solskjerming i ett system. Dette kontrolleres med en app på telefonen eller et kontrollpanel på veggen. Alt styres av en sentral styringsenhet. Det betyr at man kan sitte i stuen og rulle ned gardinene på gjesterommet, for så å sette på musikk på kjøkkenet og dempe belysningen i underetasjen.

Man trenger faktisk ikke engang å sitte i stuen for å styre det smarte huset: Alt er nemlig tilgjengelig på nett, så man har tilgang til alle funksjonene selv når man er ute og reiser.

– Vi liker orden og rene linjer, og derfor var det viktig for oss at alle disse løsningene var planlagt fra start, slik at ledningene går inni vegger og høyttalerne er skjult i veggen. Jeg reiser mye i jobben, og når jeg for eksempel er på hotellet Four Seasons i New York, er jeg blitt inspirert av noe jeg har sett – og tenkt at det kunne jeg godt tenke meg å ha hjemme en vakker dag. Eller når man ser et lekkert kjøkken på besøk hos venner, da ender man fort opp med å skaffe seg noe i samme gate, sier Thor.

Paret har lagt vekt på at alt i huset skal være av høy kvalitet, og det betyr at de har valgt mange spesialtilpassede løsninger både inne og ute.

– Folk spør noen ganger om huset ikke har vært dyrt å bygge. Da pleier jeg å svare at det har kostet mange års hard jobbing i London, smiler Thor. λ

Solceller
© Tim Wahlfried, styling av Stine Kirchheiner

På taket skimtes solcelleanlegget, som leverer strøm til huset og varme til det utendørs svømmebassenget. Huset hadde opprinnelig skråtak, men Anette og Thor rev ned alt unntatt ytterveggene da de skulle renovere.

Fjernstyrt peis
© Tim Wahlfried, styling av Stine Kirchheiner

Den tidligere kjelleren er nå lagt fri, slik at den brukes som inngang. Her er det også gjort plass til en naturgasspeis, som styres med en fjernkontroll.

Innebygget lyd
© Tim Wahlfried, styling av Stine Kirchheiner

I hele huset er høyttalerne bygget inn i veggene, slik at de er usynlige og ikke forstyrrer den rene stilen. På kjøkkenet er det for eksempel høyttalere skjult i bakveggen. Vinskapet er bygget inn i kjøkkenøya, mens hele to vasker sørger for effektiv matlaging. Hvitevarene er fra Gaggenau, mens armaturene er fra Dornbracht og Quooker. Ellipsebordet er designet av Piet Hein, Arne Jacobsen og Bruno Mathsson for Fritz Hansen, og stolene er Mauren av Arne Jacobsen – også fra Fritz Hansen. Over bordet henger lampen PH Kongle,
designet av Poul Henningsen for Louis Poulsen.

Skjult kjøkkenvifte
© Tim Wahlfried, styling av Stine Kirchheiner

For ikke å ødelegge utsikten fra kjøkkenøya, er viften skjult nede i benkeplaten. Dermed kan utsikten til terrassen og havet nytes både fra spiseplassen og mens man lager mat. Siden kjøkkenet er et av de rommene familien er mest i, har de brukt mye energi på å få løsninger som fungerer optimalt. Et annet smart grep er dette: Stikket i benkeplaten er lett å komme til når man trenger det, men ellers synes det nesten ikke.

Soloppvarmet basseng
© Tim Wahlfried, styling av Stine Kirchheiner

Fra verandaen kan man nyte en fantastisk utsikt til havet. I hagen har familien et svømmebasseng som er i bruk i sommerhalvåret. Vannet varmes da opp av solcelleanlegget på taket.