Familien Engen
© bo-bedre.no

Funksjonell drømmebolig

Et hus fra etterkrigstiden på Bygdøy er bygget på, og om, i flere omganger. Det har fått en siste ansiktsløftning for å skape helhet og harmoni. Det har det blitt – og ikke minst en funksjonell bolig for en familie på fem.

Vi var egentlig litt lei av huset. Det var kjedelig og shabby og det var lenge siden noe var gjort med det, forteller Kjell André Engen. Han vokste opp i villaen på Bygdøy som opprinnelig var en gammel kårbolig fra Valdres. Huset ble fraktet til Oslo like etter krigen da det var mangel på byggematerialer i hovedstaden. Boligen er på- og ombygget i flere omganger, henholdsvis i 1962 og -67, og også da foreldrene til Kjell André kjøpte huset i 1972. Boligen som Kjell André og kona Hanne overtok, lignet altså et lappeteppe sydd sammen gjennom flere tiår.

– Huset hadde ingen karakter. Det lå på en ideell tomt og var fint rommessig, men rommene var ikke utnyttet på en god måte, forteller Kjell André. De var enige om at noe måtte gjøres og kontaktet derfor arkitektkontoret Dahle & Breitenstein AS. – Etter å ha vært på befaring og tenkt gjennom saken, bestemte vi oss for å fjerne en del vegger og flytte på trappen fra første til andre etasje. Vi tegnet også nytt inngangsparti siden det eksisterende var lite funksjonelt, men forøvrig har vi holdt oss til planløsningen, meddeler Kurt Breitenstein. Den eksisterende kjøkkeninnredningen fra Multiform ble beholdt, men ellers er samtlige overflater nye eller nyrenoverte.

Utvendig er huset svartbeiset og kun kledd med takpapp: – Takstein kan ofte virke forstyrrende, og jeg og min partner Christian syntes det ga en bedre helhet å kun bruke takpapp som matcher den nye fargen på fasaden, forteller arkitekten. Innredningsmessig har Kjell André og Hanne valgt en moderne, klassisk stil med møbler signert kjente møbeldesignere som Ray og Charles Eames, Arne Jacobsen og ikke minst favoritten Poul Kjærholm. Et av kravene Kjell André satte til arkitektene, var at han ønsket gode veggflater til den spennende samlingen norsk billedkunst som han har samlet på siden han var tenåring. Resultatet er en romslig, men relativt diskré bolig som både er funksjonell og høyst personlig, innvendig så vel som utvendig.