Fristelsen ble for stor da denne boligen dukket opp

Selv med to små barn og et nylig avsluttet oppussingsprosjekt klarte ikke Simon og Lise å holde seg unna da de fant det vakre, gamle huset rett utenfor København.

© Morten Holtum

Lise Lundgaard var skeptisk da kjæresten Simon Mollyhus lanserte ideen om et nytt boligprosjekt akkurat idet de var ferdige med å pusse opp leiligheten. Med to små barn var tanken på en ny runde med hammer og malerkost lite forlokkende – helt til hun så huset. Simon hadde nemlig funnet en perle fra 1890 i sitt eget barndomsstrøk – et hus på 165 kvadratmeter med egen hage, like utenfor København. Jo da, boligen behøvde en innvendig oppstramming - alle gulvene var forskjellige og takene senket - men huset var ellers i god stand, og Lise var solgt.

© Morten Holtum
  • Planløsningen er helt klart det som fungerer best for oss i huset, den er optimal, forteller hun. Med god hjelp fra oppussingskyndige venner er huset blitt et stilrent og avslappende hjem med massevis av dagslys. Paret har hentet frem den originale takhøyden og de gamle tregulvene, og revet veggen mellom kjøkkenet og spisestuen for å få et stort, åpent allrom.
© Morten

Over spisebordet henger Vilhelm Lauritzens Radiohus-pendel, som Lise har arvet fra den gamle barneskolen sin. Kubus-lysestakene plukker opp formen fra de klassiske vinduene, og gir rommet et helhetlig uttrykk. Spisebordet er fra Hay, mens CH20-stolene av Hans J. Wegner er fra Carl Hansen & Søn.

© Morten Holtum
- Allrommet er det eneste vi har endret på i forhold til den opprinnelige planteg­ ningen, forteller Simon. Den åpne løsningen gir bedre plass, og barna kan leke fritt i hovedetasjen uten å forsvinne ut av syne. En annen areal­ effektiv idé er kjøleskapet, som er bygget inn i veggen og dermed frigjør plass på det forholdsvis lille kjøkkenet.

© Morten Holtum
Kjøkkenet med innebygde håndtak, fravær av overskap, og vask integrert med benkeplate i rustfritt stål, sørger for et rent og ryddig uttrykk. Fat og kjøkkenhåndkle i kontrastfarger fra Hay gir en energiboost i alt det hvite. Bilde av Cathrine Raben Davidsen, taklamper av Alvar Aalto fra Artek.

Fra stuen kan Lise spasere rett ut i den herlige hagen. Stålam- pen AJ er av Arne Jacobsen og produseres av Louis Poulsen. Tray Table-bordet er fra Hay.

© Morten Holtum
På hjemmekontoret er skrivebordet av Egon Eiermann fra Richard Lampert plassert under vinduet, noe som gir ny- delig utsikt fra arbeidsplassen. Dagslys fra siden er også det beste for øynene om man jobber mye foran dataskjerm. Hyllene på veggen er fra Hay, mens den svarte skinnsofaen er funnet brukt på lauritz.com.

Tregulvet har paret hentet frem og behandlet med høvel, lut og lakk. Glassdører sørger for at dagslyset strømmer gjennom rommene selv om dørene er lukket. På veggen henger en Finn Juhl-tegning fra Ordrup gård.

© Morten Holtum
String-hyllen med familiefoto og små suvenirer myker opp det ellers stramme interiøret.

© Morten Holtum
Brede vinduskarmer egner seg perfekt til små stilleben! Som her, med Lyngby-vaser i forskjellige størrelser, fylt med friske syriner fra hagen.

© Morten Holtum
Innebygd garderobeskap og vindu i skråtaket på soverom- met er en forlengelse av det rene, lyse uttrykket. Under vinduet står Ludwig Mies van der Rohes Barcelona-krakk fra Knoll.

© Morten Holtum
Den franske balkongen på soverommet er super når dynene skal luftes! Sengetøy fra Normann Copenhagen.

© Morten Holtum

Takket være hvitmalte vegger, takvinduet og en enkel møblering fremstår det lille barnerommet til Norma lyst og luftig.

© Morten Holtum
Den nostalgiske vuggen er blikkfanget på Arthurs rom.

© Morten Holtum
På badet er det montert hyller til stellebord og oppbevaring – og tannpusskrok til Norma.