Fra 80-tallshus til villa med utsikt

Ferdighuset med sprossevinduer ble åpnet opp innvendig og fikk nye, store vindusflater. Se den flotte boligen i nordisk stil!

Nordisk vri
© Jan Inge Haga

Sprossede ruter med dominerende karmer er skiftet ut med store glass, diskré innrammet. Innvendige vegger som tidligere skapte skiller, er borte. Eierne av 80-tallshuset på Bryne i Rogaland har fått et strammere, nordisk uttrykk etter renoveringen, samtidig som opplevelsen av det lune og inviterende er til stede. Gulv i heltre med synlige kvister vekter betonggrå vegger. Dagslys hjelpes inn via store glassflater, og hvite vegger lar lyset fylle rommene.
Det shakerinspirerte langbordet er det et lokalt snekkeri som står for. Spisestuegruppen står alltid klar til neste måltid med familien. Rommet belyses av to eksemplarer av Philippe Starcks lampe Miss K.

Store vindusflater
© Jan Inge Haga

Det tok noen år fra familien kjøpte huset til de visste hvordan de ville ha det. Resultatet etter oppussingen er et vellykket møte mellom materialer og stilretninger. Alle husets vinduer ble skiftet ut i renoveringsprosessen. De gamle, sprossede glassene måtte vike for store, uforstyrrede glassflater.

Med peis som midtpunkt
© Jan Inge Haga

De to trinnene ned til spisestuen markerer rommene i forhold til hverandre uten bruk av vegger. Pipen med peis er omdreiningspunkt for oppholdsrommene. Den skiller områdene fra hverandre og danner sammen med veggen på den andre siden en passasje mellom kjøkken og stue.

Slapp av-sone
© Jan Inge Haga

Innerst i stuen er familiens avslapningshjørne. Her er det plass til alle som vil slenge seg nedpå. Vinduene plassert høyt på veggen gir godt dagslys inn i rommet, uten at det gir skjemmende reflekser fra tv-skjermen som henger på veggen midt imot. Sofaen er fra Bolia, pendelen en klassisk PH 3-2. Salongbordet er i betong og finnes som bestillingsvare hos R.O.O.M.

Furugulv myker opp
© Jan Inge Haga

Lyset får virkelig leke seg i boligen på Bryne. Fra inngangspartiet er det gjennomsyn til hagen. Furugulvet med synlige kvister og fargespill danner motstykke til innslagene av hvitt og betong.

Lys stue
© Jan Inge Haga

To sofaer plassert mot hverandre innbyr til gode møter og samtaler. Hagen utenfor har punkter med belysning og byr på stemning også når mørket siger på. Sofaene er fra Eilersen, Glo-ball fra Flos står for dust lys. Bord og tepper er kjøpt hos Bolia.

Skiferheller på badet
© Jan Inge Haga

Et av husets to baderom. Materialsammensetningene som kombinerer det røffe med det polerte, er ivaretatt også i dette rommet: Skiferhellene er opprinnelig laget for utebruk. De takler det våte klimaet på badet godt og er behandlet slik at vann ikke trekker inn i materialet. Den naturlige overflaten står i flott kontrast til blanke mosaikkfliser og hvitt porselen.

Skreddersydd bokhylle
© Jan Inge Haga

Plass til alle bøkene var et kriterium som skulle oppfylles i renoveringen. Skreddersydde bokhyller i trappene er plassbesparende samtidig som det ser imponerende ut. Familien brukte en lokal snekker og erfarte at det ikke var dyrere enn ferdigbygde hyller.

Lenestol på vindusplass
© Jan Inge Haga

George Nelsons Coconut Chair har fått plass i det lyse vindushjørnet.

Lyset bestemmer fargen
© Jan Inge Haga

Sengegavlen i duegrått forandrer valør etter som lyset endrer seg i soverommet i løpet av dagen. Det samme gjør resten av fargekombinasjonene i rommet. Puten er fra Funkle.