Bli med inn i møbeldronningens hjem

Med rød løper åpner Patrizia Moroso dørene til sitt eksentriske hjem.

© Alessandra Ianniello/ Living Inside
I møbeldronningen Patrizia Morosos hjem lever ulike kulturer, stilarter og farger side om side i en vakker og eksentrisk miks. Patrizia er kreativ sjef i familiebedriften Moroso, et designbyrå grunnlagt i 1952, som i dag hovedsakelig produserer sofaer, stoler og andre interiør- artikler. Møblene eksporteres til over 64 land verden over, og store navn som Tom Dixon og Patricia Urquiola er blant designerne som har samarbeidet med bedriften. Det var helt tilfeldig at Patrizia Moroso kom over skogholtet i den lille byen Udine i Nord-Italia, en by hvor det nesten ikke tar mer enn ti minutter å bevege seg fra den ene kanten til den andre, og hvor alt ligger sentrumsnært. Hun bestemte seg for at hun skulle bygge et hus der, men samtidig at skogen rundt skulle få stå uberørt. Etter mange år i urbane omgivelser ønsket hun å gjenoppdage bevisstheten rundt naturen, luksusen ved å ha tid og plass rundt seg.

© Alessandra Ianniello/ Living Inside
Føles det vågalt å skulle male en hel vegg eller gulvflate i en sterk farge, gjør som Patrizia og marker spisesonen i stuen med for eksempel et rødt felt. Rundt Ron Arads No Waste-bord står Doshi Leviens Impossible Wood-stoler i blått, alt designet for Moroso.

© Alessandra Ianniello/ Living Inside
Møbleringen fremstår som et slags kreativt kaos, men lite er tilfeldig med denne miksen av form og farge. Sofaen Love (Me) Tender og kaffebordet Fishbone er av Patricia Urquiola, mens den gule stolen er av Marc Thorpe, alt designet for Moroso. Maleriet på veggen er laget av Patrizias mann, Abdou Salam Gaye. Den eklektiske miksen på tvers av form og farge, epoke og kontinent er likevel langt fra tilfeldig. De fargerike objektene sameksisterer i vakre, om enn eksentriske, grupper. For Patrizia er det imidlertid materialene i større grad enn formen som definerer og grupperer interiøret Inne i boligen hersker et slags kreativt kaos skapt av eierne selv, som et slags smykkeskrin hvor bestemors gamle perlehalskjede ligger sammen med en 3D-printet ring. Her står tidlige prototyper av møbler – de som har de opprinnelige ideene og detaljene intakt før den industrielle prosessen sletter dem – side om side med eksempler fra Morosos siste kolleksjoner. Sammen med denne moderne designen er en rikholdig samling gamle reiseminner, som antikke kinesiske, tibetanske og indiske møbler, samt en håndfull enkle og håndlagde objekter fra afrikanske land.

© Alessandra Ianniello/ Living Inside
Hjemme hos patrizia moroso er fargede flater og møbler gruppert innenfor små pusterom i form av hvite vegger, noe som sørger for at den tidvis krevende innredningen ikke blir for anmassende.
Det er fargene som angir rytmen i huset, og inspirasjonen kommer fra hele verden, og fra omgivelsene rundt. De store amerikanske eiketrærne som blir røde og gule om høsten, har inspirert til fargen på dørene og vinduene. Svart og rødt er også symbolske fargeelementer i huset, hvor mye er preget av Afrika – Patrizias ektemann Abdou Salam Gaye kommer fra Senegal. Svart refererer til tømmer og verktøy, mens rødt representerer jorden og er også kontinentets egen farge.

© Alessandra Ianniello/ Living Inside
Store vinduer og lyse vegger gir mye rom for fargesprell. Rundt spisebordet Countach, designet av Weisshaar & Kram, står stolene Supernatural av Ross Lovegrove, alt designet for Moroso. Svingstolen Fjord, designet av Patricia Urquiola for Moroso, er trukket med afrikanske tekstiler.