Slik vil fremtidens storbyer se ut

Det går ikke stille for seg når det gjelder fremtidens byutvikling – både når det gjelder arkitektur, grøntområder og transport. Men hvordan kommer det til å påvirke fremtidens byer?

Robotpostbud, høyhastighetstog og vertikale hager er blant noe av det du vil kunne finne i fremtidens storbyer, der stadig flere mennesker samler seg hvert år og stiller nye krav til de summende metropolene. Mens noen av disse innovasjonene ennå ikke er ankommet, finnes det allerede et futuristisk stykke teknologi i dag: elektriske kjøretøy. Her handler det om hvordan fremtiden vil se ut i storbyer med ny teknologi, smarte oaser og optimert transport.

Renere og mindre støyende byer

Støyen og osen fra byene vil sannsynligvis endre seg i fremtiden i takt med utviklingen av måten vi beveger oss rundt på. Vi har allerede sett en stor økning av flere sykkelstier, turstier og elbiler i urbane strøk rundt om i verden.

Med nye Honda e får du en uanstrengt kjøreopplevelse med en elmotor på 154 hestekrefter. Foto: Honda

Med flere smarte elbiler som Honda e på veiene, vil bytransporten også forandre seg og bli mindre støyende. Honda e er utviklet for bykjøring med tanke på fremtiden. Dette fremgår av bilens aerodynamiske og futuristiske styling. Det er et godt eksempel på hvordan fremtidens smarte biler, som har null utslipp og avgir mindre støy, kan endre bylandskapet.

I tillegg til å bane vei for mer CO2-nøytral transport, er mange store byer allerede i full gang med grønne og bærekraftige tiltak som skal gjøre luften renere for beboere og minimere drivhusgasser. Derfor vil vi i fremtiden kunne se mange flere grøntområder i byene og vertikale hager på høyhus og boligeiendommer som renser luften. Samtidig vil egne klimaparker redde byene fra fremtidens kraftige regnskyll ved å fungere som vannmagasiner, som kan brukes til å vanne de grønne oasene.

Vertikale hager og grønne fasader vil i fremtiden bli et langt vanligere syn på de nye bygningene i byene. Foto: Getty Images

Tilkoblede, urbane områder

5G-teknologi vil gjøre smarte byer til virkelighet ved å gi større dekning og hastighet for å støtte et økosystem av tilkoblede enheter som overvåkingskameraer, belysning, parkering, trafikkontroll, offentlig transport og værovervåking.

Den høyteknologiske forbindelsen vil være ettertraktet i de produktene vi bruker til hverdags. Honda e er futuristisk på innsiden, med avanserte tilkoblingsmuligheter som enkelt integreres med en moderne livsstil. Med MyHonda+-appen kan du låse og åpne bilen eksternt – og forhåndsinnstille bilens temperatur før du setter deg inn i den. Når du er vel på plass, gjør brukervennlige dashbord med dobbelskjerm kjøreopplevelsen enkel og holder deg informert, underholdt og koblet til byen rundt deg.

Når det gjelder å komme seg rundt i byrommet, er Honda e konstruert med en vektfordeling på 50/50 med bakhjulsdrift som sikrer enkel navigasjon i ethvert bylandskap. Den øyeblikkelige EV-strømforsyningen gjør den rask og lydsvak, og bilen har en svingradius på snaue 8,6 m – en stor fordel i trangere bygater.

Innvendig gir Honda e også en helt annen opplevelse enn den vanlige bilkupeen, med sin futuristiske design og avanserte teknologi. Foto: Honda

Smartere og sikrere byer

Kunstig intelligens har potensial til å gjøre byene våre smartere, sunnere og sikrere. Store bygninger og høyhus i store byer vil være i stand til å kontrollere seg selv og ta seg av alt fra sikkerhet og vedlikehold til smart parkering, ladestasjoner til elbiler og vanning av bygningenes grønne og frodige fasader.

Med gadgets som smarte alarmsystemer, robotpostbud, fjernlys og smarte kjøleskap vil hjemmene våre være i stand til å kjøre og beskytte seg selv. Smarte kjøleskap kan for eksempel allerede gjenkjenne behovene dine, og når du er tom for melk, kan kjøleskapet bestille ny til deg.

Droner brukes allerede ofte av militæret, politiet og av fotografer, men i nærmeste fremtid kan de bli et enda mer vanlig syn i hverdagens bylandskap. Flere virksomheter tester allerede hvordan droner kan optimere og automatisere logistikk og leveranser – enten det er bestillinger fra nettbutikker eller innkjøp av dagligvarer.