Ny serie: Skandinavias viktigste arkitektkontorer

Denne måneden ser vi på norske Snøhetta, som har klatret til topps blant verdens arkitektkontorer.

© Gerald Zugmann

Historien om Snøhetta starter med det ærverdige oppdraget om å tegne et nytt bibliotek i Alexandria i Egypt i 1989 (se bygget over). Arkitektkontoret er i dag et av verdens ledende, med 180 ansatte fordelt på kontorer i Oslo, New York, San Francisco, Innsbruck, Adelaide og Stockholm.

Porteføljen inneholder et bredt spekter av prosjekter, fra operabygget i Oslo og rekonstruksjonen av Times Square i New York til butikkinnredninger, utstillingsdesign og grafikk. En spektakulær undervannsrestaurant ved Lindesnes, som etter planen skal stå klar i 2019, vitner om et kontor som er opptatt av utfordringer, nye løsninger og en stadig dytting av grensene for hva arkitektur kan være.

Se også Aesop-butikken i London, designet av Snøhetta.

© Snøhetta og Mir

Arkitekt og grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen humrer lett i andre enden av telefonen når han får spørsmålet om hva oppskriften til suksessen er.

– Tverrfaglig samarbeid er nok en del av årsaken. Arkitektur for oss handler lite om å tegne et pent hus, det handler om hva den egentlige beskjeden med huset er, tilleggsverdien – hvordan kan huset bidra inn i samfunnet og være en berikelse for både den kollektive og individuelle opplevelsen og oppdagelsen.

Boligkomplekset i Kaspar Weyrer Strasse i Innsbruck i Østerrike er et eksempel på moderne, ærlig arkitektur, med ditto materialbruk.

© Ketil Jacobsen

Utsiktspaviljongen på Tverrfjellet på Dovre er like spennende å se på utenfra og inn, som utsikten innenfra og ut.

Besøker man Snøhettas kontorer på Vippetangen i Oslo, blir man møtt med et åpent kontorlandskap med en egen avdeling innredet med langbord, som oppfordrer til sosiale lunsjer og møtevirksomhet. Her finnes ingen strenge hierarkier, og ansatte forteller om stor frihet og rom for nye utfordringer.

En åpen og jevn dialog på tvers av fagfelt sikrer et dynamisk samspill mellom alle deler av et prosjekt, også mellom fasade og interiør. I Tverrfjellhytta på Dovre er rollen mellom ytre og indre snudd, når det store vinduet i fasaden blir utstillingsvinduet for den skulpturelle benkkonstruksjonen som bukter seg på innsiden og gir interiøret hovedrollen.

– En kunne kanskje tro at når alle skal være med å bestemme, blir det mange kokker og mye søl. Men det er stikk motsatt. Når man leter etter sjenerøsitet i en medarbeider, viser man samtidig tillit, og da blir man også lyttet til. Resultatet er komplekse strukturer hvor alle problemstillingene i oppgaven er løst. Vi kaller det «simplexity». Prosjektene våre fremstår relativt entydige, men de inneholder mange lag av kompleksitet.

LES OGSÅ: Konseptbutikk i særklasse

Undervannsrestauranten Under ved Lindesnes vil bli Europas første når den etter planen står ferdig i 2019.

Snøhetta har en klar signatur, som er tydelig på tvers av prosjektene. Dette er et resultat av kontinuerlig research og samtaler på tvers av kontorer, som igjen ofte gjør at enkelte temaer utkrystalliserer seg, ifølge Trædal Thorsen.

– Et eksempel er tak som skjæres gjennom vann eller bakke. Det er et tema som ofte dukker opp når en begynner å se på hva en vegg eller et tak er. Hvis arkitekturen krysser vann eller hav oppstår en annen relasjon mellom bygningen og landskapet. Plutselig har du redefinert typologien.

Operahuset i Oslo fra 2008 er en tolkning av nettopp dette temaet. Mange har kanskje vandret over taket som strekker seg ut i Oslofjorden i en skrå linje, men alle vet kanskje ikke at de vekselvis ruglete og glatte steinflatene er et kunstverk utarbeidet av blant annet Snøhettas egen huskunstner, Jorunn Sannes.

Leste du? 10 trender som vil prege interiøret ditt

Le mondes nye hovedkvarter er en lek med volum og fravær av volum, noe som resulterer i en brolignende struktur – et symbol på relasjonen mellom forlagshuset og dets lesere.

– Arkitektur og kunst kommer fra noenlunde samme sted, men de har noen karakteristiske forskjeller. I arkitektur må mennesket alltid være i forgrunnen, mens i kunsten behøver de ikke det. Når man jobber på tvers av kunst og arkitektur, vil man kanskje oppheve de unaturlige grensesnittene mellom disse formene og oppdage ting som kan være med på å forsterke både arkitekturen og kunsten. Det gjelder også innenfor grafisk design, landskapsarkitektur og interiør – det gjelder generelt. Igjen, det handler om tverrfaglighet.

Kong abdulaziz' kultursenter er fremdeles under konstruksjon, men vil trone som en steinformasjon i ørkenen ved Dhahrani i Saudi-Arabia.

Lofoten opera hotel blir liggende som en kveil mellom hav og fjell på en halvøy ytterst i Lofoten, når det ferdigstilles i 2020.

Studentene ved temple university i Philadelphia i USA har et inspirerende bygg i vente når det nye biblioteket står klart i løpet av 2018.