- Mer enn glansede bilder
Med nytt regjeringskvartal, Oslo akvarium og en rekke flyplasser i porteføljen er Haptic et av de mest spennende norske arkitektkontorene om dagen. Men store ego, det har de liten plass til.
I et knøttlite rom, bak en juvelbutikk i Hatton Garden i London, rigget tre tidligere studiekamerater fra arkitektskolen Bartlett seg til i 2009. Etter flere års erfaring fra ulike arkitektkontorer, kjente norske Tomas Stokke, engelske Scott Grady og tyske Timo Haedrich en trang til å gjenskape den gode atmosfæren de husket fra studietiden. Den norske interiørarkitekten Nikki Butenschøn ble også hentet inn på direktørsiden, og i dag, snart ti år senere, har Haptic totalt 22 ansatte fordelt på kontorer i London og Oslo.
Det tradisjonelle norske tunet er inspirasjonen bak den tiltenkte fjellhytta Frønningen, hvor fem bygninger i klynge gir ulike utsikter til den idylliske naturen ved Sognefjorden.
– Haptic betyr berøringssansen. Vi er opptatt av at arkitektur handler om mer enn glansede bilder. Det dreier seg like mye om hvordan ting er å ta og føle på, hvordan du tar på tomten og situasjonen du er i. Vi prøver også å ha et lett fotavtrykk på planeten i det vi gjør, sier Stokke på telefon fra London.
Haptics prosjekter favner bredt, fra privatboliger og innredninger til hoteller, flyplasser og større byplanleggingsprosjekter. I samarbeid med norske Rodeo står arkitektkontoret blant annet bak utformingen av Oslo akvarium på Fornebu, som blir Nord-Europas største når det etter planen ferdigstilles i 2023. I Istanbul står en ny, spektakulær flyplass snart klar til å innvies, og Haptic ble nylig tildelt et stort infrastrukturprosjekt i London, uten at Stokke kan avsløre så mye mer enn det på nåværende tidspunkt. Prosjektene strekker seg over hele verden – fra Norge og England til Kina og Vietnam.
Går alt etter planen får Fornebu Nord-Europas største akvarium når Haptics svabergaktige konstruksjon på over 10 000 kvadratmeter står klar i 2023.
– Vi har som motto at vi prøver å jobbe på steder hvor vi kunne tenke oss å dra selv. Hvis vi som ledere i firmaet ikke føler at vi har lyst til å dra et sted, vil vi ikke påtvinge arkitekten som må leve med prosjektet på daglig basis det heller.
I et gammelt varehus har rådgivingsfirmaet Arkwright fått nye, lekre kontorlokaler på Aker Brygge, med nydelig utsikt over Oslofjorden.
Stokke har adresse og familie i London, men er jevnlig innom Oslo – i gjennomsnitt et par ganger i måneden, men oftere nå som Haptic har vært med i prosjektgruppen som vant konkurransen om å bygge nytt regjeringskvartal i hovedstaden. Gjenreisningen av det terrorrammede området har stor symbolverdi i både inn- og utland, og er et prosjekt Haptic har tilnærmet seg med en viss ærefrykt.
– Det er en jobb vi tar veldig alvorlig. Du får ikke et mer spennende prosjekt som arkitekt. Det å jobbe med en så stor del av sentrum i Oslo, og passe på at det blir så bra som mulig, er en veldig spennende og utfordrende oppgave.
I tillegg til Haptic består regjeringskvartalets vinnergruppe Team Urbis av Nordic Office of Architecture og en rekke andre rådgivere. Haptic jobber ofte i samarbeidskonstellasjoner, en helt bevisst strategi, forklarer Stokke.
Det nye regjeringskvartalet i Oslo har Haptic vært med på å tegne ut, som en del av prosjektgruppen Team Urbis. Som arkitekt kan man ikke få et mer spennende prosjekt, ifølge partner Tomas Stokke.
– Vi er opptatt av at arkitektur ikke er en egogreie. Vi liker å lære av og jobbe i samarbeid med andre firmaer. Det gir oss også muligheten til å komme inn i nye typer prosjekter og land hvor vi kanskje ellers ikke ville fått anledning til å være med.
Hvert Haptic-prosjekt er tegnet med tanke på omgivelsene. Men selv om kontoret jobber kontekstuelt, er det likevel mulig å spore en tydelig signatur i de rene, stilsikre byggene. Fokus på materialitet og lys er kvaliteter som de forsøker å ta med inn i alle prosjekter, uavhengig av kontekst.
Drømmehagen-prosjektet er Haptics visjon for Drøbak, hvor gode utearealer og fleksible boenheter tar hensyn til områdets voksende andel eldre innbyggere.