- Mer enn glansede bilder

Med nytt regjeringskvartal, Oslo akvarium og en rekke flyplasser i porteføljen er Haptic et av de mest spennende norske arkitektkontorene om dagen. Men store ego, det har de liten plass til.

© Haptic

I et knøttlite rom, bak en juvelbutikk i Hatton Garden i London, rigget tre tidligere studiekamerater fra arkitektskolen Bartlett seg til i 2009. Etter flere års erfaring fra ulike arkitektkontorer, kjente norske Tomas Stokke, engelske Scott Grady og tyske Timo Haedrich en trang til å gjenskape den gode atmosfæren de husket fra studietiden. Den norske interiørarkitekten Nikki Butenschøn ble også hentet inn på direktørsiden, og i dag, snart ti år senere, har Haptic totalt 22 ansatte fordelt på kontorer i London og Oslo.

Det tradisjonelle norske tunet er inspirasjonen bak den tiltenkte fjellhytta Frønningen, hvor fem bygninger i klynge gir ulike utsikter til den idylliske naturen ved Sognefjorden.

© Haptic

– Haptic betyr berøringssansen. Vi er opptatt av at arkitektur handler om mer enn glansede bilder. Det dreier seg like mye om hvordan ting er å ta og føle på, hvordan du tar på tomten og situasjonen du er i. Vi prøver også å ha et lett fotavtrykk på planeten i det vi gjør, sier Stokke på telefon fra London.

Haptics prosjekter favner bredt, fra privatboliger og innredninger til hoteller, flyplasser og større byplanleggingsprosjekter. I samarbeid med norske Rodeo står arkitektkontoret blant annet bak utformingen av Oslo akvarium på Fornebu, som blir Nord-Europas største når det etter planen ferdigstilles i 2023. I Istanbul står en ny, spektakulær flyplass snart klar til å innvies, og Haptic ble nylig tildelt et stort infrastrukturprosjekt i London, uten at Stokke kan avsløre så mye mer enn det på nåværende tidspunkt. Prosjektene strekker seg over hele verden – fra Norge og England til Kina og Vietnam.

Går alt etter planen får Fornebu Nord-Europas største akvarium når Haptics svabergaktige konstruksjon på over 10 000 kvadratmeter står klar i 2023.

© Inger Marie Grini

– Vi har som motto at vi prøver å jobbe på steder hvor vi kunne tenke oss å dra selv. Hvis vi som ledere i firmaet ikke føler at vi har lyst til å dra et sted, vil vi ikke påtvinge arkitekten som må leve med prosjektet på daglig basis det heller.

I et gammelt varehus har rådgivingsfirmaet Arkwright fått nye, lekre kontorlokaler på Aker Brygge, med nydelig utsikt over Oslofjorden.

© Haptic

Stokke har adresse og familie i London, men er jevnlig innom Oslo – i gjennomsnitt et par ganger i måneden, men oftere nå som Haptic har vært med i prosjektgruppen som vant konkurransen om å bygge nytt regjeringskvartal i hovedstaden. Gjenreisningen av det terrorrammede området har stor symbolverdi i både inn- og utland, og er et prosjekt Haptic har tilnærmet seg med en viss ærefrykt.

– Det er en jobb vi tar veldig alvorlig. Du får ikke et mer spennende prosjekt som arkitekt. Det å jobbe med en så stor del av sentrum i Oslo, og passe på at det blir så bra som mulig, er en veldig spennende og utfordrende oppgave.

I tillegg til Haptic består regjeringskvartalets vinnergruppe Team Urbis av Nordic Office of Architecture og en rekke andre rådgivere. Haptic jobber ofte i samarbeidskonstellasjoner, en helt bevisst strategi, forklarer Stokke.

Det nye regjeringskvartalet i Oslo har Haptic vært med på å tegne ut, som en del av prosjektgruppen Team Urbis. Som arkitekt kan man ikke få et mer spennende prosjekt, ifølge partner Tomas Stokke.

© Haptic

– Vi er opptatt av at arkitektur ikke er en egogreie. Vi liker å lære av og jobbe i samarbeid med andre firmaer. Det gir oss også muligheten til å komme inn i nye typer prosjekter og land hvor vi kanskje ellers ikke ville fått anledning til å være med.

Hvert Haptic-prosjekt er tegnet med tanke på omgivelsene. Men selv om kontoret jobber kontekstuelt, er det likevel mulig å spore en tydelig signatur i de rene, stilsikre byggene. Fokus på materialitet og lys er kvaliteter som de forsøker å ta med inn i alle prosjekter, uavhengig av kontekst.

Drømmehagen-prosjektet er Haptics visjon for Drøbak, hvor gode utearealer og fleksible boenheter tar hensyn til områdets voksende andel eldre innbyggere.

© Haptic

– Vi har kanskje en nordisk enkelhet i tilnærmingen vår, samtidig som vi også henter inn internasjonale referanser i utviklingen av prosjektene. Det er et samspill, det ligger litt i kontorets DNA.

Haptic står bak interiøret på Hotel Expo på Fornebu, hvor utstrakt bruk av tømmer og treverk gir en lun atmosfære inspirert av norske skoger.

© Inger Marie Grini

En gammel bygård i Oslo har fått en moderne overhaling, som sørger for at hver krok utnyttes til det fulle – på Haptics stilfulle vis.

© Haptic

Haptic har tegnet en rekke flyplasser, blant annet i Istanbul – et spektakulært bygg som innvies i disse dager. Konstruksjonen er inspirert av den tyrkiske byens historiske arkitektur.

© Haptic

Oslo airport city, en plan nylig lansert av Haptic og Nordic Office of Architecture, er tenkt som en bærekraftig by tilknyttet Oslo lufthavn. Den skal være selvforsynt med energi, og fremkomstmidlene er førerløse kjøretøy!

© Haptic

I Londons Rawlings Street er boligene i Rosemoor Studios i ferd med å ferdigstilles – en moderne perle av et bygg, som står i nydelig dialog med den gamle, murkledde arkitekturen rundt.