Finn inspirasjon i arkitekturen – 3 perler i Oslo

Oslo er full av arkitektur som kan inspirere store og små tanker. Vi har sett på tre spesielle steder som med sitt unike uttrykk er verdt et besøk for ny inspirasjon

Inspirasjon er viktig for mennesker, og den kan komme fra mange forskjellige steder. Fra naturen, andre mennesker, kulturen eller arkitekturen, bare for å nevne noen. Men i det siste har vår frihet til å finne drømmestedene som inspirerer oss, vært begrenset av restriksjoner og stengte omgivelser.

Byens rom er fylt med vakker arkitektur som kan berike både by og sinn. I en tid der vår frihet til å finne steder å søke inspirasjon fra er blitt begrenset av sosiale avstand, er nettopp arkitekturen et perfekt sted å søke etter inspirasjon – for vakker arkitektur er aldri stengt. Den kan beundres utenfra.

– Oslo er min by, og det stedet jeg kjenner best. Det er i denne byen jeg finner min inspirasjon, forteller radiovert Marte Bratberg om sin kjærlighet til Oslo og det urbane miljøet. Foto: Honda

Radio- og TV-vert, Marte Bratberg, bruker mye tid på å bevege seg rundt i Oslo for å dra på møter og arrangementer. Når hun kjører rundt i byen, tar hun seg alltid tid til å nyte stedene, siden hun alltid har funnet inspirasjon i de urbane omgivelsene.

Den nye Honda e er skapt for byen og tilbyr en tur som kombinerer eksepsjonell komfort, futuristisk design og innovativ teknologi. Marte Bratberg prøvde nylig modellen for å se om den ville passe inn i hennes livsstil og ferden rundt i byen etter inspirasjon.

– Inspirasjon er ikke noe som bare kommer til deg. Noen ganger er den lett å finne og ligger rett foran deg. Andre ganger må man ut og finne den selv. Oslo er min by, og det stedet jeg kjenner best. Det er i denne byen jeg finner inspirasjonen min, forteller hun og nevner Ekeberg som et inspirerende område med sin historiske skjønnhet og sine grønne områder.

Vi har valgt ut tre andre steder i Oslo, som med sin arkitektur og skjønnhet kan gi deg inspirasjon. Bli med på en liten rundtur her.

Oslo Rådhus rager med sine to tårn 60 meter opp i luften og setter sitt preg på byens skyline. Foto: Phil Aicken via Unsplash

Oslo Rådhus

Som et brutalistisk palass i murstein har Oslo Rådhus, som er tegnet av arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson, siden åpningen i 1950 reist seg over byen med sine to tårn. Selv om du kan se rådhuset fra nesten hele byen, er det likevel verdt å ta et besøk helt tett på, for det er et prakteksemplar på modernistisk arkitektur.

Med røde teglsteiner, stramme linjer og en simplistisk utsmykning kan bygningen utenfra virke avskrekkende, men hvis det ytre ikke snakker til deg, så gå innenfor. Her kan du la deg inspirere av det rikt utsmykkede indre med blant annet skulpturer av Dagfin Werenskiold og malerier av blant andre Reidar Aulie og Per Krohg.

Tips: Parker elbilen nær Kronprinsesse Märthas Plass, hvor det er ladestasjoner, og gå den korte veien derfra til Rådhuset.

Damstredets små træhuse oser af historie og får smilet frem med sine smukke farver. Foto: Getty Images

Operahusets indre skaber med sin smukke trækerne kontrast til det mere stringente ydre. Foto: Eduardo Alvarado via Unsplash

Operahuset

Når vi snakker om arkitektur i Oslo, er det vanskelig å komme utenom det ikoniske og verdensberømte Operahuset fra 2008, tegnet av det prisbelønte arkitektfirmaet Snøhetta. Med sin lave profil ut mot havnefronten smelter den hvite bygningen forsiktig inn i det omkringliggende landskapet og knytter fjorden til byen.

Bli betatt av samspillet mellom det geometriske, skarpe ytre og det varme, organiske indre, som med sin vridde kjerne av tre skaper kontrast til det hvite ytre. Her kan du la deg inspirere av hvordan møtet mellom ulike nordiske materialer sammen skaper en harmonisk helhet.

Tips: Fra Oslo Sentralstasjon og ut mot Barcode finnes det mange ladestasjoner, så du kan parkere elbilen i nærheten av Operahuset

På en strømlinjeformet inspirasjonstur

Vil du inspireres av flere bygningsverk, kan du med den elektriske bilen Honda e kjøre på oppdagelsesferd i Oslo og omegn i ro og mak. Panorama-glasstaket er perfekt til å nyte arkitektur og andre flotte steder på når du kjører gjennom byen.

Lær mer om bilen i videoen nedenfor, hvor radiovert Marte Bratberg viser deg sin store inspirasjonskilde i Oslo.