© SANDEN + HODNEKVAM

Sanden + Hodnekvam er utpekt som et av verdens mest lovende arkitektkontor

Vi har tatt en prat med arkitektene bak.

Hva er god arkitektur?
– God arkitektur må være funksjonell og kunne løse oppgaven på en god måte. Samtidig må den også tilføre noe uventet. God arkitektur balanserer mellom pragmatikk og funksjon på den ene siden, og opplevelser og følelser på den andre.

Hva inspirerer dere?
– Vi inspireres av mye, både av moderne og eldre arkitektur, men også kunst og natur. I nye prosjekter blir vi inspirert av tanken på å få fram kvalitetene til det spesifikke stedet, både inne og ute.

Cabin Rones var et av de første prosjektene til arkitektkontoret. Hytta er ikke større enn 47 m2, men har egne soner til både å sove, lage mat og nyte utsikten.

© SANDEN + HODNEKVAM

Sanden + Hodnekvam arkitekter drives av John Sanden og Ingvild Hodnekvam. Et av prosjektene deres, Red Concrete House, ble nylig nominert til Mies van der Rohe-prisen 2022.

© LARS PETTERSEN

Har prosjektene eller måten dere arbeider på en fellesnevner?
– Vi prøver alltid å skape prosjekter som er enkle, tidløse og unike. Samtidig er vi opptatt av at alt vi tegner, skal være gjennomførbart. Materialer og løsninger skal være av høy kvalitet innenfor de økonomiske rammene som er satt.

Dere arbeider mye med form, kan dere si litt om det?
– Den norske arkitekturtradisjonen er ofte preget av at formen er et resultat av konstruksjonen. Dette gir en ærlighet som vi setter pris på. Samtidig liker vi å arbeide parallelt med form og konstruksjon. Vi forsøker alltid å skape prosjekter der formspråket og materialbruken understreker og styrker hverandre. Det er utrolig givende når et prosjekt oppnår den balansen. I dagens arkitektur kan du nesten gjette deg til hvordan leilighetene er utformet bare ved å se på fasaden, fordi du ofte har sett samme løsning før. Men arkitektur kan gjerne overraske litt. Den kan være unik uten at den nødvendigvis behøver å rope så høyt. Vi vil gjerne lage bygninger som er spesielle i sin enkelthet – som både er ryddige og nøkterne, samtidig som de er unike og rike på romlige opplevelser.

Fra stua kan du kikke utover fjorden. Materialene i hytta går nesten i ett med landskapet utenfor. De varme tonene i treverket skaper en lun atmosfære.

© SANDEN + HODNEKVAM

Hytta har en solid bakvegg i betong – en kontrast til den åpne glassfasaden mot fjorden.

© SANDEN + HODNEKVAM

Hvilke tendenser ser dere innen arkitektur?
– Vi opplever at flere er opptatt av å velge bærekraftige materialer. Mange bor også på få kvadratmeter. Det gir spennende utfordringer som arkitekt, for du blir virkelig nødt til å skreddersy hvert prosjekt for å få utnyttet arealet best mulig.

Hva er bærekraftig arkitektur for dere?
– For oss er det bygninger som er annerledes og som det kanskje bare finnes én av. Hvis en bygning er godt gjennomført og oppført med omtanke, er det forhåpentligvis større sjanse for at den blir tatt vare på, fordi det alltid vil være noen som setter pris på den. Jo lenger en bygning står, desto mer bærekraftig er den – så enkelt er det. Derfor er det viktig at det vi bygger, er av god kvalitet. Det er viktig å skape gode rom og bruke materialer som holder seg over tid.

Begrenset areal krever at man tenker smart. Tykke yttervegger kan utnyttes og bli til praktiske sittesoner dersom de innvendige vinduskarmene kles med varmt tre.

© SANDEN + HODNEKVAM

Hytta er bygget slik at den tilpasser seg landskapet. En betongkonstruksjon på tre ulike nivåer som følger terrenget, utgjør flaten i hovedetasjen.

© SANDEN + HODNEKVAM