
Slik slutter du å kaste bort penger på dyrt matsvinn
AvI Norge kastes det urovekkende mye mat i søppelkassa. Hundrelapp på hundrelapp ødsles ukentlig rundt om i de tusen hjem på denne aldeles unødvendige typen sløseri. Mat er ikke billig, og da er det jo ganske så irriterende å jevnlig slenge varene dine på dynga. Men hvordan får vi bukt på problemet?
Hos HelloFresh vet vi hvor stort problemet med matsvinn er her til lands, og vi ønsker å birda med løsninger som forminsker matsvinn. I denne artikkelen byr vi derfor på noen hjelpsomme tips alle og enhver kan benytte seg av for å spare mat – og dermed penger – i hverdagen.
Planlegg måltider og innkjøp
Den aller enkleste måten å unngå at du kaster mat i søpla på er ved å ikke kjøpe ting du ikke vil benytte deg av. Hvis du hver uke har en plan om hva du skal spise dag for dag, så kan du enkelt kjøpe inn det du trenger en gang i uka eller så. På den måten får du full kontroll, og sørger for at du ikke har en overflod av unødvendige grønnsaker, kjøtt, fisk og annet som kan gå ut på dato eller bli bedervet, og dermed ende opp på dynga – en drøy prislapp til tross.
Med en HelloFresh-matkasse kan du få en kasse fylt med digge, protenrike oppskrifter levert hjem til deg på døra på ukesbasis. Den inneholder alle nødvendige råvarer for ukens middagsmat. Du kan selv sammensette matkassen så den passer til din famillie – enten dere er to, fire, vil ha tre, fire eller fem måltider i uka.
Alle ingrediensene du mottar i din matkasse fra HelloFresh er ferske og klare til bruk. De vil ikke bli dårlige før uka er omme. Dermed er det ingen fare for svinn. Du kan bruke våre tjenester til å sette opp en matplan for hele uken. Den vil bestå av spennende retter du finner i vårt utvalg av oppskrifter, og som du har lyst til å lage og spise. Dette reduserer faren for svinn ytterligere.
Organiser og oppbevare maten din på en fornuftig måte
Mye mat går tapt på grunn av ufornuftig oppbevaring. Ikke la grønnsaker og frukt ligge hvor som helst i kjøleskapet hvor det blir alt for kaldt og de straks blir dårlige, for eksempel.
Ser du at ingredienser ikke vil bli brukt før de går ut på dato, kan du berge dem ved å fryse dem ned. Alt fra kjøtt, til bakverk og meieriprodukter kan fryses og benyttes når du igjen får bruk for dem.
Matsvinn kan også forårsakes av mangel på orden i dine skap og hyller. Et godt prinsipp er å alltid plassere dine eldste produkter med kortest holdbarhetstid fremst i hyllene, mens du setter nylig innkjøpte varer bakerst. Da blir det enkelt å få brukt varer før de går ut på dato.
Det skal også sies at holdbarhetsdatoer har betydelig slingringsmonn. Ikke bare kast mat så snart de går ut på dato. Forviss deg om at de faktisk er bedervet. I svært mange tilfeller vil du kunne spise maten et godt stykke på “overtid”.
Vær kreativ med restene dine
Å spise restemiddag kan være lite inspirerende og kjedelig. Derfor lønner det seg å være kreativ. Med noen enkle grep kan du gi dine rester nytt liv istedenfor å slenge dem i søpla.
Ekstra pastasaus kan danne basis for en deilig omelett. Kyllingbryst som blir til overs utgjør deilig pålegg. Alt fra koteletter til pølser kan brukes som kjøtt i alskens gryteretter. Her er det kun fantasien som setter grenser.