Ønsk det nye året velkommen med deilig festmeny

Vi lar Norden møte Østen i vår nyttårsmeny.

Tidsplan
© Anders Schønnemann

Dagen før

lag trøffelmajones

rist rugbrød til tunfisktartar

mariner kjøttet

bland teriyakisaus med chilisaus og limesaft

tilbered sjokolademoussen

tilbered pasjonsfruktcoulis

stek andelår og riv kjøttet

På formiddagen

kok vakteleggene

ta av skallet på vakteleggene, paner dem og sett dem til kjøling

rens sopp

lag korianderkrem

rens romanescokål og del
i små buketter

lag tunfisktartar

snitt kål til miniburgere

Før og under middagen

friter vaktelegg

anrett tunfisktartaren

stek kjøtt og sopp, og damp romanescokålen

hell coulis over sjokolade­moussen og pynt med skogsyre

Utpå natten

varm opp andekjøttet

varm brødene og gjør mini­burgerne klare til servering

Hvit sjokolademousse med lime og pasjonsfrukt
© Anders Schønnemann

Hvit sjokolademousse

2 plater gelatin

6 eggeplommer

50 g sukker

150 g hvit sjokolade

2 ½ dl kremfløte

revet skall av 2 lime

Pasjonsfruktcoulis

5 pasjonsfrukter

100 g sukker

½–1 dl vann

skogsyre eller sitronmelisse

Legg gelatin i bløt i kaldt vann i 10 minutter. Pisk eggeplommer med sukker til eggedosis. Hakk sjokolade og smelt i en skål over vannbad. Pisk fløten til krem. Ta gelatinen opp av vannet og smelt den på svak varme i vannet som følger med. Rør sjokoladen i
eggedosisen. Vend i den smeltede gelatinen, og til slutt krem og revet limeskall.

Fordel moussen i porsjonsglass og la den stivne i kjøleskapet i minst fire timer, helst til neste dag.

Ha pasjonsfruktsaft og kjerner, sukker og vann i en gryte og kok i cirka 5 minutter på svak varme. Sil av kjernene og avkjøl.

Hell coulis over den stivnede sjokolademoussen før servering, og pynt med skogsyre eller sitronmelisse.

Panerte vaktelegg med trøffelmajones
© Anders Schønnemann

Bak det sprø ytret gjemmer det seg små vaktel-egg. En perfekt liten munnfull til et glass bobler.

Trøffelmajones

2 eggeplommer

2 ts grovkornet sennep

½ ts flaksalt

1 ½ dl nøytral olje

saften av en halv sitron

pepper

trøffelolje

Panerte vaktelegg

12 vaktelegg

¾ dl hvetemel

salt og pepper

2 egg

2 dl pankorasp (brødrasp)

5 dl olje til panering

Ha eggeplommer, sennep og salt i en skål. Pisk tykt, og tilsett oljen gradvis i en tynn stråle. Pisk til en tykk og kremet majones. Smak til med sitronsaft og pepper, og til slutt et par dråper trøffelolje (vær forsiktig, det skal ikke mye til). Kok eggene i 2 minutter. Ta dem opp og legg dem i iskaldt vann. Skrell dem forsiktig og tørk godt. Vend eggene i hvetemel, tilsatt salt og pepper. Deretter i pisket egg, og til slutt i pankoraspen. Gjenta så, slik at du dobbeltpanerer. Varm opp olje og friter eggene et par minutter til de er gylne og sprø. Server med trøffelmajones.

Tunfisktartar med sprø  malt og korianderkrem
© Anders Schønnemann

Bruk tunfisk beregnet på sushi, så får du det beste resultatet.

Sprø malt

50 g daggammelt maltrugbrød

Tunfisktartar

300 g fersk tunfisk (til sushi)

1 rød chili

2 ss frisk klippet purreløk

saften av 1 lime

2 ss mirin

sesamolje

1 ss svarte sesamfrø

Korianderkrem

2 dl lett crème fraîche

1 bunt frisk koriander

salt og pepper

Smuldre rugbrødet fint og rist det sprøtt i ovnen på 150 grader i ca. 10 minutter. Skjær tunfisken i små terninger. Del chilien på langs, fjern kjernene og hakk fint. Bland chilien med tunfisk, purreløk, limesaft og mirin, og smak til med sesamolje. Rør crème fraîche med koriander i en blender, og smak til med salt og pepper. Anrett tartaren på skjeer med litt korianderkrem. Dryss på sesamfrø og ristet maltrugbrød.

Teriyakiokse med soyastekt sopp og romanesco
© Anders Schønnemann

Teriyakiokse

Ca. 1 kg oksemørbrad eller filet

1 dl teriyakisaus

2 ss peanøttsmør

1 ss revet frisk ingefær

2 fedd hvitløk, presset

saften av 1 lime

2 ss sesamolje

Soyastekt sopp

1 kg sopp, f.eks. kantarell, østerssopp og shiitake

2 ss smør

½ dl soyasaus

1 ss flytende honning

2 lime

Teriyakisaus

1 ½ dl teriyakisaus

1 ½ dl søt chilisaus

1 lime

1 romanesco

1 bunt koriander

Rør teriyakisaus med peanøttsmør, ingefær, hvitløk, limesaft og sesamolje til en marinade. Gni marinaden godt inn i kjøttet og legg det i en pose over natten. Rens soppen. Rør teriyakisaus med chilisaus og limesaft. Rens romanescoen og del den i små buketter. Ta kjøttet opp og legg det i en form. Stek på 225 grader i 20–25 minutter. La det hvile i 10 minutter før det skjæres opp. Smelt smøret i en stekepanne, og stek soppen på sterk varme. Når soppen er stekt, tilsettes soyasaus. La sausen fordampe, og tilsett honning og limesaft. Damp romanescoen, og sil av vannet. Anrett kjøttet og tilbehøret, pynt med frisk koriander.

Nattmat
© Anders Schønnemann

Til nattmat serverer vi miniburgere av hoisinand.

2 store andelår

salt og pepper

¼–½ kålhode

½ ts salt

½ ts sukker

2 ss sesamfrø

8 minibrød

syltet ingefær

hoisinsaus

Legg andelårene i en ildfast form og krydre godt med salt og pepper. Stek dem i forvarmet ovn på 125 grader i ca. 3–4 timer. Øs litt av av det smeltede stekefettet over lårene under stekingen. Avkjøl kjøttet litt før det rives. (Det er helt greit å kjøpe ferdig andeconfit som bare kan varmes i stedet.)

Snitt kålen fint. Dryss på salt og sukker, og rør godt. Vend i sesamfrø.

Varm kjøttet lett opp. Varm brødene, smør på hoisinsaus, topp med kål, and, syltet ingefær og hoisinsaus ... Og vips, så har du en god start på det nye året!

Denne oppskriften ble første gang publisert i 2015.