Ønsk det nye året velkommen med deilig festmeny
Vi lar Norden møte Østen i vår nyttårsmeny.
Av
Dagen før
• lag trøffelmajones
• rist rugbrød til tunfisktartar
• mariner kjøttet
• bland teriyakisaus med chilisaus og limesaft
• tilbered sjokolademoussen
• tilbered pasjonsfruktcoulis
• stek andelår og riv kjøttet
På formiddagen
• kok vakteleggene
• ta av skallet på vakteleggene, paner dem og sett dem til kjøling
• rens sopp
• lag korianderkrem
• rens romanescokål og del
i små buketter
• lag tunfisktartar
• snitt kål til miniburgere
Før og under middagen
• friter vaktelegg
• anrett tunfisktartaren
• stek kjøtt og sopp, og damp romanescokålen
• hell coulis over sjokolademoussen og pynt med skogsyre
Utpå natten
• varm opp andekjøttet
• varm brødene og gjør miniburgerne klare til servering

Hvit sjokolademousse
2 plater gelatin
6 eggeplommer
50 g sukker
150 g hvit sjokolade
2 ½ dl kremfløte
revet skall av 2 lime
Pasjonsfruktcoulis
5 pasjonsfrukter
100 g sukker
½–1 dl vann
skogsyre eller sitronmelisse
Legg gelatin i bløt i kaldt vann i 10 minutter. Pisk eggeplommer med sukker til eggedosis. Hakk sjokolade og smelt i en skål over vannbad. Pisk fløten til krem. Ta gelatinen opp av vannet og smelt den på svak varme i vannet som følger med. Rør sjokoladen i
eggedosisen. Vend i den smeltede gelatinen, og til slutt krem og revet limeskall.
Fordel moussen i porsjonsglass og la den stivne i kjøleskapet i minst fire timer, helst til neste dag.
Ha pasjonsfruktsaft og kjerner, sukker og vann i en gryte og kok i cirka 5 minutter på svak varme. Sil av kjernene og avkjøl.
Hell coulis over den stivnede sjokolademoussen før servering, og pynt med skogsyre eller sitronmelisse.

Bak det sprø ytret gjemmer det seg små vaktel-egg. En perfekt liten munnfull til et glass bobler.
Trøffelmajones
2 eggeplommer
2 ts grovkornet sennep
½ ts flaksalt
1 ½ dl nøytral olje
saften av en halv sitron
pepper
trøffelolje
Panerte vaktelegg
12 vaktelegg
¾ dl hvetemel
salt og pepper
2 egg
2 dl pankorasp (brødrasp)
5 dl olje til panering
Ha eggeplommer, sennep og salt i en skål. Pisk tykt, og tilsett oljen gradvis i en tynn stråle. Pisk til en tykk og kremet majones. Smak til med sitronsaft og pepper, og til slutt et par dråper trøffelolje (vær forsiktig, det skal ikke mye til). Kok eggene i 2 minutter. Ta dem opp og legg dem i iskaldt vann. Skrell dem forsiktig og tørk godt. Vend eggene i hvetemel, tilsatt salt og pepper. Deretter i pisket egg, og til slutt i pankoraspen. Gjenta så, slik at du dobbeltpanerer. Varm opp olje og friter eggene et par minutter til de er gylne og sprø. Server med trøffelmajones.

Bruk tunfisk beregnet på sushi, så får du det beste resultatet.
Sprø malt
50 g daggammelt maltrugbrød
Tunfisktartar
300 g fersk tunfisk (til sushi)
1 rød chili
2 ss frisk klippet purreløk
saften av 1 lime
2 ss mirin
sesamolje
1 ss svarte sesamfrø
Korianderkrem
2 dl lett crème fraîche
1 bunt frisk koriander
salt og pepper
Smuldre rugbrødet fint og rist det sprøtt i ovnen på 150 grader i ca. 10 minutter. Skjær tunfisken i små terninger. Del chilien på langs, fjern kjernene og hakk fint. Bland chilien med tunfisk, purreløk, limesaft og mirin, og smak til med sesamolje. Rør crème fraîche med koriander i en blender, og smak til med salt og pepper. Anrett tartaren på skjeer med litt korianderkrem. Dryss på sesamfrø og ristet maltrugbrød.

Teriyakiokse
Ca. 1 kg oksemørbrad eller filet
1 dl teriyakisaus
2 ss peanøttsmør
1 ss revet frisk ingefær
2 fedd hvitløk, presset
saften av 1 lime
2 ss sesamolje
Soyastekt sopp
1 kg sopp, f.eks. kantarell, østerssopp og shiitake
2 ss smør
½ dl soyasaus
1 ss flytende honning
2 lime
Teriyakisaus
1 ½ dl teriyakisaus
1 ½ dl søt chilisaus
1 lime
1 romanesco
1 bunt koriander
Rør teriyakisaus med peanøttsmør, ingefær, hvitløk, limesaft og sesamolje til en marinade. Gni marinaden godt inn i kjøttet og legg det i en pose over natten. Rens soppen. Rør teriyakisaus med chilisaus og limesaft. Rens romanescoen og del den i små buketter. Ta kjøttet opp og legg det i en form. Stek på 225 grader i 20–25 minutter. La det hvile i 10 minutter før det skjæres opp. Smelt smøret i en stekepanne, og stek soppen på sterk varme. Når soppen er stekt, tilsettes soyasaus. La sausen fordampe, og tilsett honning og limesaft. Damp romanescoen, og sil av vannet. Anrett kjøttet og tilbehøret, pynt med frisk koriander.

Til nattmat serverer vi miniburgere av hoisinand.
2 store andelår
salt og pepper
¼–½ kålhode
½ ts salt
½ ts sukker
2 ss sesamfrø
8 minibrød
syltet ingefær
hoisinsaus
Legg andelårene i en ildfast form og krydre godt med salt og pepper. Stek dem i forvarmet ovn på 125 grader i ca. 3–4 timer. Øs litt av av det smeltede stekefettet over lårene under stekingen. Avkjøl kjøttet litt før det rives. (Det er helt greit å kjøpe ferdig andeconfit som bare kan varmes i stedet.)
Snitt kålen fint. Dryss på salt og sukker, og rør godt. Vend i sesamfrø.
Varm kjøttet lett opp. Varm brødene, smør på hoisinsaus, topp med kål, and, syltet ingefær og hoisinsaus ... Og vips, så har du en god start på det nye året!
Denne oppskriften ble første gang publisert i 2015.