© Jason Loucas

Noma åpner dørene til ny restaurant

Verdens beste restaurant er blitt ny: Ny location, nye lokaler, ny design, ny meny. Nå står glassmaneter, dansk design og en 200 kvadratmeter stor hage på menyen.

Har du lyst til å spise på verdens beste restaurant omringet av en hage midt i København? Da bør du booke bord i god tid. Det er allerede en kilometerlang venteliste for å spise på nye Noma 2.0, som åpnet den 16. februar.

I over ett år har matentusiaster ventet i spenning på nyåpningen av Noma, som er blitt kåret til verdens beste restaurant hele fire ganger (i 2010, 2011, 2012 og 2014). For et år siden bestemte eieren og kokken René Redzepi seg for å stenge dørene, til enkeltes fortvilelse, slik at han kunne bygge videre på det anerkjente kulinariske universet sitt.

I september i fjor kunne Redzepi avsløre at han var i Nord-Norge for å lete etter den beste sjømaten til åpningen. I dag er det akkurat denne type råvarer som preger menyen.

Noma 2.0 åpnet dørene den 16. februar, og presentere de nye eksotiske rettene under et tretak utsmykket med tang, tare og urter. Glassmanet og gresskarkjerner ble servert på håndlagde keramikkfat – designet og håndlaget av blant andre norske Anette Krogstad. Interiøret til den nye restauranten er inspirert av den danske landsbygda. Det forklarer også valgene av de store vindusflatene, det lyse treverket og samarbeidet med et av Danmarks mest prestisjefylte designstudio.

Se også: Dette er interiørbutikkene du bør besøke i København

© Jason Loucas

Da Redzepi var på jakt etter det som skulle bli Noma 2.0, snublet han over en nedtagget bunker i bydelen Christiania i København. Det tok ikke mange minutter før han så potensialet i de slitte og kalde veggene. I dag er restauranten tegnet sammen med den danske arkitekten Bjarke Ingels fra arkitektkontoret BIG. Inspirasjonen er hentet fra et typisk dansk landsted, med fokus på naturen – noe som alltid har vært alfa og omega for Noma.

Nesten alt i restauranten er skreddersydd, fra stolene, lampeskjermene og til uniformene til de 90 ansatte.DesignstudioetDavid Thulstrup har stått for store deler av interiøret. Samarbeidet består av originale møbler designet av Brdr. Krüger, og kolleksjonen har fått navnet ARV.

Restauranten består av 11 bygninger totalt. I tillegg har René og co bygget et drivhus og en fermenteringslab, og kreert en hage på over 200 kvadratmeter. Selv taket er gressbelagt. De store vinduene i restauranten er valgt med omhu, slik at gjestene får følelsen av å spise ute i det fri. Redzepi har også valgt å bygge et utekjøkken inspirert av Nomas pop up-restaurant i Mexico, som fant sted i fjor.

Noma 2.0 er betraktelig større enn den forrige restauranten, og menyen er byttet ut med nye råvarer og med fokus på havet. I vintermånedene er menyen fylt med deilig sjømat. Når temperaturen stiger, er det grønnsaker som står for tur.

Les også: Lag en frisk påskemeny

© Jason Loucas