Lett og delikat festmeny i mai

Vi ønsker sesongen for friske grønnsaker og lette retter velkommen! Her er fire lekre retter som får smaksløkene til å bli helt våryre.

Østerstartar med agurk og reddiker
© Anders Schønnemann

4 personer

Rå østers rørt til tartar serveres som en liten velkomstsnack sammen med et glass roséchampagne.

8 østers

4 reddiker

1 liten sjalottløk

1 lime

1 potte gressløk

1 agurk

1 brett karse

Åpne østersene og skjær dem løs fra skjellene. Hell saften i en skål. Hakk østers. Hakk sjalottløk og reddiker fint og ha dem i en skål sammen med østers, limesaft og hakket gressløk.Bland godt sammen.

Skjær agurken i strimler med en potetskreller. Server østerstartaren med agurkstrimler og topp med karsen.

Suppe med lysing og purre
© Anders Schønnemann

4 personer

Fiskesuppe er en undervurdert rett. Det smaker fantastisk og er genial gjestemat. Kjøper du en god fiskekraft, er denne suppen med lysing svært lettlaget.

Dillolje

1 liten bunt dill

½ ts flaksalt

½ dl olivenolje

Skyll dillen og slyng den tørr. Ha dill og salt i en blender og kjør det sammen. Varm oljen, den skal være fingervarm, og hell den oppi blenderen. Kjør i et par minutter.

Fiskesuppe

2 fedd hvitløk

1 fennikel

1 purre

20 g smør

3 dl tørr hvitvin

7 dl fiskekraft

300 g lysingfilet uten skinn og bein

2 dl kremfløte

½ sitron

salt og pepper

Tilbehør

1 brett brønnkarse

brød

Press hvitløken. Skjær topp og bunn av fennikelen og finsnitt den på for eksempel et mandolinjern. Rens purren og skjær den i tynne skiver. Smelt smøret i en kjele og stek grønnsakene i et par minutter uten at de tar farge. Ta av litt til pynt.

Ha oppi hvitvin og reduser væsken til cirka en tredjedel. Tilsett fiskekraft og la det koke opp. Skjær fisken i fire pene stykker, og damp dem i fiskesuppen under lokk i cirka tre minutter. Tilsett fløte, kok opp og ta kjelen av varmen. Smak til suppen med sitronsaft, salt og pepper.

Anrett suppen med fisk i skåler, og drypp dillojen over. Topp med grønnsaker og brønnkarse. Server med brød.

Kalvemørbrad med vårgrønnsaker og sennepskrem
© Anders Schønnemann

4 personer

Deilige vårsmaker får du når du kombinerer en saftig, rosastekt kalvemørbrad med sesongens friske grønnsaker. Sennepskremen gir et lite sting.

Kalvemørbrad

1 liten kalvemørbrad

2 ss olivenolje

salt og pepper

Skru ovnen på 180 grader. Fjern hinnene fra mørbraden og tørk av kjøttet. Varm olje i en stekepanne og brun kjøttet på alle sider. Krydre med salt og pepper og legg kjøttet i en ildfast form.

Ovnsstek kjøttet til det har en kjernetemperatur på cirka 55 grader – da er det rosa i midten. Dekk til kjøttet og la det hvile i 10 minutter før du skjærer det i skiver.

Vårgrønt

1 liten bunt hvite
asparges

1 liten bunt grønne asparges

1 pakke babyspinat

20 g smør

600 g nypoteter

Knekk av den nederste delen av aspargesen. Skrell de hvite aspargesene. Skjær aspargesene i snitter. Skyll spinaten, slyng den tørr og damp den til den faller sammen.

Damp de hvite aspargesene i et par minutter og la vannet renne av. Smelt smør i en stekepanne og rist de hvite aspargesene gylne. Tilsett grønne asparges og rist i et par minutter til. Krydre med salt og pepper. Vask og kok potetene møre.

Sennepskrem

2 dl crème fraîche

2 ts sennep

1 potte kjørvel

salt og pepper

Ha crème fraîche, sennep og hakket kjørvel – ta av litt til pynt – i en blender og pisk til en lysegrønn sennepskrem. Smak til med salt og pepper.

Fordel dampet spinat på tallerkener og server med poteter, kjøtt skåret i skiver og asparges på toppen. Drypp sennepskrem over og pynt med kjørvel.

Osteiskake med rabarbra og hvit sjokolade
© Anders Schønnemann

4 personer/4 iskaker

Små ostekaker forkledd som is er skikkelige lekkerbiskener med hvit sjokolade og knasende sprø kjeks. Kakene serveres på en bunn av syrlig rabarbrakompott.

Osteiskaker

1 ½ eggehvite

35 g sukker

1 ¼ dl kremfløte

100 g mascarpone

50 g hvit sjokolade

4 digestive-kjeks

Rabarbrakompott

150 g renset rabarbra

50 g sukker

½ vaniljestang

Pynt

2 digestive-kjeks

bringebær- eller kirsebærpulver

rød skogsyre ev. rips eller bringebær

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt om gangen, og pisk til en blank og kremete marengs. Pisk fløten med mascarponen til en myk og jevn krem. Vend marengsmassen sammen med mascarponekremen. Hakk sjokoladen og knus kjeksene, bland det sammen med iskremen.

Fordel massen i fire muffinsformer i silikon. Bank formene i bordet et par ganger for å unngå luftbobler. Dekk til formene og sett dem i fryseren i minst seks timer.

Skjær rabarbraen i små biter og ha dem i en gryte sammen med sukkeret. Skrap frøene ut av vaniljestangen, og kok kompotten på svak varme i cirka 10 minutter. Avkjøl kompotten før du blender den til en fin mos. Ta kakene ut av fryseren 10 minutter før servering.

Anrett på en bunn av rabarbrakompott og ha over knuste kjeks. Dryss iskakene med litt bringebær- eller kirsebærstøv og pynt med skogsyre og eventuelt noen rips.