Fristende sommermeny

Her får du oppskriftene på en tre-retter som gjestene dine garantert vil sette pris på!

© Anders Schønneman

Vi dekker på ute og serverer gazpachosuppen med velsmakende og vakkert sommerkrydder. Så setter vi frem den grillede indrefileten med chilibearnés, og til slutt: Hvit sjokoladekake med en anelse lime, pyntet med årstidens velsmakende blåbær! Menyen er beregnet til fire personer.

Klikk deg videre for å se oppskriftene til sommermenyen!

 
Forrett: Gazpacho
© Anders Schønneman

Vi starter lett og lekkert med en vakker kald suppe. Det er perfekt gjestemat som kan forberedes tidligere på dagen og stå klar i kjøleskapet.

75 g lyst brød
25 g skåldede mandler
500 g modne og aromatiske tomater,
for eksempel plommetomater
1 rød paprika
1 fedd hvitløk
1 stilk stangselleri
½ agurk
3 ss olivenolje
2 ss sherryeddik
salt og pepper
en dash sherry
urter, for eksempel persille, kjørvel el. karse
½ agurk i terninger
2 finhakkede rødløk
1 sitron i skiver

Rist brødet og ha det over i en blender eller foodprocessor sammen med mandlene, de oppskårede tomatene, grønnsakene, oljen og eddiken. Blend alt sammen til en helt jevn suppe. Spe eventuelt med kaldt vann. Smak til med salt, pepper, litt sherry og kanskje litt eddik. Sett suppen i kjøleskapet og la den stå kaldt til den skal serveres. Ha suppen i små glass eller boller før servering, og pynt med hakkede urter og litt finhakket rødløk. Sett sitron, urter, hakket rødløk, tomater og agurk i små boller på bordet.

 
Hovedrett: Grillet indrefilet med chilibearnés
© Anders Schønneman

Grillet indrefilet, bearnés og hjemmelagede grove pommes frites - klassisk fransk brasserie på sitt beste!

1 kg poteter
1 ss olje
salt og pepper
1 kg hel indrefilet av okse

Essens
3 sjalottløk
3 stilker estragon
1 ts hel hvit pepper
3 ss hvitvinseddik
1 rød chili
1½ dl vann

Saus
200 g usaltet smør
3 eggeplommer
1 sitron

Salat
1 stk frisésalat
1 ss olivenolje
1 ts sennep
salt og pepper

Sett ovnen på 225 grader. Vask potetene, og skjær dem i tynne båter. Vend med olje, salt og pepper i en ildfast form og stek dem sprø i ovnen. Sjekk etter 25 minutter. Grill indrefileten slik at den får grillskorpe på alle sidene. Nøyaktig steketid er vanskelig å oppgi, men indrefileten trenger ikke så lang tid, cirka 15 minutter. Med steketermometer er steken perfekt rød ved 60 grader og gjennomstekt ved 70 grader. Mens kjøttet hviler tilberedes sausen: Smelt smøret uten at det blir brunt. Ta deretter kjelen av varmen.
Skrell løkene, og del dem i to. Ha løk i en kasse-rolle med estragon, pepper, eddik, en hel chili og vann. Reduser blandingen til væsken er kokt nesten helt inn. Ha eventuelt i 2 ss vann, hvis all væsken blir borte. Ta kjelen av varmen. Sil innholdet over i en bolle som tåler varme. Ta vare på chilien. Varm vann i en kasserolle for å lage vannbad. Vannet skal ikke koke. Ha eggeplommene i bollen med essensen, og pisk sammen. Plasser bollen over vannbadet, og pisk eggeblandingen til den skummer godt. Når eggemassen begynner å tykne, dryppes små dråper smeltet smør forsiktig i under omrøring. Fortsett med å røre i smøret - først én dråpe av gangen og så, når konsistensen blir som majones, i en helt tynn stråle. Ta vannbadet av varmen. La bollen med sausen stå i badet og rør rundt med jevne mellomrom. Smak på sausen om den har nok styrke fra chilien. Hvis ikke skrapes litt fruktkjøtt ut fra den kokte chilien. Smak til sausen med salt og pepper og hakket fersk estragon - og kanskje litt sitronsaft. Vend salaten med dressing og server.

 
Dessert: Hvit sjokoladekake med lime og blåbær
© Anders Schønneman

En smak og en kombinasjon av syrlig og søtt, som man rett og slett blir glad av!

100 g smør
100 g hvit sjokolade
2 egg
2 dl sukker
2½ dl hvetemel
1 lime

Fyll
¼ l kremfløte
150 g blåbær
1 lime
en bit hvit sjokolade

Sett ovnen på 200 grader. Smelt smøret i en kasserolle. Del sjokoladen i mindre biter og ha den i smøret. Ta kasserollen av varmen og la sjokoladen smelte uten omrøring. Når sjokoladen er smeltet, rør smør og sjokolade sammen. Ha egg og sukker i en bolle, og pisk det luftig. Vend inn melet. Vend inn saft og finhakket skall fra limen. Vend deretter inn smeltet smør og sjokolade. Smør en 24 cm stor springform, og dryss litt knust kavring i bunnen. Ha deigen i formen. Stek kaken nederst i ovnen i 15 minutter. Ta den ut, avkjøl helt og sett den i kjøleskapet. Pisk kremen og ha den på kaken like før servering. Pynt med blåbær og dryss over litt revet hvit sjokolade og litt revet limeskall. Server.