Eksperten tipser: Dette trenger du for å lage perfekt kaffe

Espressobar-eier og kaffespesialist Tim Wendelboe deler sine beste tips til hvordan du kan lage den ultimate kaffen hjemme.

Tim Wendelboe er tidligere verdensmester i barista. I Oslo driver han mikrobrenneriet og espressobaren Tim Wendelboe. Her deler han sine beste tips til hvordan du kan lage den beste kaffen hjemme.

1. Start med gode råvarer

Kjøp ferskbrente kaffebønner fra et lokalt brenneri. Det er viktig at kaffen er sporbar og har en unik karakter. Jo mer informasjon det er om kaffen desto større er sjansen for at det er et bra produkt. Se gjerne etter kaffe som kommer fra enkeltgårder. Sjekk også at den er pakket i forseglet pose og har brennedato skrevet på posen. Kaffe er ferskvare og selv om den kan konsumeres et år etter brenning betyr det ikke at den kommer til å smake godt. Holdbarhetsdato er derfor ikke så relevant. Kaffen er best innen 4-5 uker etter brennedato. Du kan søke opp ditt eget lokale brenneri på her.

Tim Wendelboe anbefaler å kjøpe kaffen fra små kaffebrennerier. Kaffe fra Supreme Roastworks kan kjøpes her. Kaffe fra Tim Wendelboes eget brenneri får du her.

2. Skaff deg en god kaffekvern

Malt kaffe har begrenset holdbarhet fordi fettstoffene og aromaene i kaffen oksiderer raskere når kaffebønnene er malt til pulver. Du må kunne stille på kverningsgraden for å tilpasse bryggemetoden du skal bruke, så det er viktig at kvernen kan innstilles.

Tim anbefaler Wilfa Svart Uniform som er en kvern som kverner jevnt og gir kaffe med god sødme. Rimeligere alternativer er Wilfa Svart Aroma.

3. Bruk en godkjent kaffetrakter

Selv har Tim Wilfas Performance kaffetrakter hjemme. Nå skal det også sies at det er Tim som har vært med til å utvikle den, så da er det kanskje ikke så rart at den er en favoritt.

Wilfa Performance Kaffetrakter kan kjøpes her.

4. Et alternativ til den tradisjonelle trakteren

Om du liker å leke med kaffetilberedningen finnes det tusenvis av instruksjonsvideoer på hvordan man best tilbereder kaffe med ulike bryggemetoder. James Hoffmann sin YouTube-kanal er et bra sted å starte.

Tim anbefaler at du prøver en Aeropress eller håndbryggeren V60 fra Hario.

5. Bruk en vekt

God kaffe skjer ikke ved en tilfeldighet. Bruker du en digital vekt kan du veie både antall gram kaffe og antall gram vann. Når vi lager kaffe bruker vi for eksempel mellom 60 - 70 gram kaffe til 1000 g vann. En måleskje er upresis, tar lengre tid å måle opp med og hører fortiden til.

Tim anbefaler Pearl Coffee Scale fra Acaia. Fås her.

6. Husk renhold

Hjemme rengjør jeg min trakter en gang i uken, men på jobb vasker vi alt hver dag. Det er filterholderen og kaffekannen som er mest kritisk å rengjøre, så jo oftere jo bedre. Om du bruker andre metoder, så husk å vaske alt utstyr som er i kontakt med kaffen så ofte som mulig og helst hver gang etter brygging. Det er lov å bruke oppvaskmaskinen.

7. Ikke glem vannet

I Norge har de fleste vann med lite mineralinnhold, men om du sliter med mye kalkdannelser i dusj, i vannkokeren eller på glassene dine, så bør du filtrere bort kalket da kalk nøytraliserer mye av syrene og smaken i kaffen og får den til å smake bittert og flatt.