Årets beste julekake med karamellsaus

En enkel kake med rikelig julekrydder. Dadlene gir både smak og saftighet, og gjør at kaken minner litt om den engelske «sticky toffee pudding».

Hvid Pojadug fra Langkilde & Søn, papirblomst fra Charlotte Søeborg Ohlsen.

© Styling: Lone Kjær, Foto: Tia Borgsmidt
Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

JULEKAKE

  • 45 g dadler uten stein
  • ¼ dl vann
  • 35 g hvetemel
  • ¼ ss bakepulver
  • ¼ ss vaniljesukker
  • ½ ss malt nellik
  • ½ ss malt kanel
  • 20 g smør
  • 30 g brunt sukker
  • ½ egg
  • ½ dl helmelk
  • 15 g valnøtter

KARAMELLSAUS

  • 16 g brunt sukker
  • 5 g smør
  • ¼ dl kremfløte

PYNT

  • gullstøv

Slik gjør du

Julekake

  1. Sett stekeovnen på 160 ºC varmluft.
  1. Hakk dadlene grovt, og ha dem i en kjele. Hell vann over og kok opp. Ta kjelen av varmen, og avkjøl dadlene før du moser dem til en jevn masse. Er de vanskelige å få most, kan du bruke en blender.
  1. Bland hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og krydder. Pisk smør og brunt sukker mykt. Tilsett eggene, ett om gangen. Ha i melblandingen og melk, og rør til slutt inn dadlene. Hakk nøttene grovt, og vend dem inn.
  1. Fordel deigen i en smurt julekakeform, den bør være cirka ²⁄³ full. Bak i cirka 45 minutter. Slå av ovnen, og la kaken stå i ytterligere 15 minutter. Ta kaken ut av ovnen. La den bli kald før du snur den.

Karamellsaus

  1. Ha brunt sukker, smør og halvparten av fløten i en tykkbunnet kjele, kok opp. Rør forsiktig til det brune sukkeret har blitt til gyllen karamell. Ta kjelen av ovnen, og rør inn resten av fløten. Avkjøl karamellsausen.

Anrett julekaken på et fat, og hell karamellsaus over. Dryss på litt gullstøv, og server resten av karamellsausen ved siden av.