Storbyguide: Bergen

I vestlandshovedstaden får du både et nostalgisk innblikk i «gamle› Norge, og et supermoderne hipsterdesignmiljø.

Med designbrillene på har vi - sammen med de lokalkjente - plukket ut de beste hotellene, de kuleste spisestedene og den hotteste shoppingen, for at du skal bli inspirert neste gang du stikker på tur til favorittstorbyen din. Denne gangen har vi vært i Bergen.

Her kan du lese våre designguider fra Helsinki, Göteborg, Stockholm, Berlin, Milano, Ibiza, Istanbul, København, Oslo, Stavanger og Øst-London.

Grand Terminus er en institusjon, der originalt 1928-interiør fremdeles kan nytes.

Her bor du i Bergen

Grand Terminus er en klassiker, og åpnet som et av byens mest fornemme hotell i 1928. Noe av interiøret er fredet og i stor grad bevart, noe som gir det et historisk, sjarmerende preg.

Clarion Collection Havnekontoret ligger fint til på Bryggen. Interiøret er noe overdådig, men er su- pert om du er ute etter «glam».

Radisson Blu Royal Hotel ligger vis-à-vis Havnekontoret, og er et hyggelig, mer avslappet alternativ.

Med en blanding av gamle bord og flunkende nye Wrong for Hay-stoler, er innredningen hos Marg & Bein avslappet og «nedpå», noe som passer både menyen og servicen perfekt.

Her spiser du i Bergen

Lysverket med stjernekokk Christopher Haatuft i spissen, serverer en ny gourmetmeny hver dag, basert på tilgjengelige råvarer. Den er enkel og ærlig, akkurat som interiøret.

Marg & Bein har fokus på å servere bærekraftig mat fra norsk fjord og jord til bord. Atmosfæren er uformell og moderne og vi anbefaler et besøk på det sterkeste.

Interiøret på Lysverket er enkelt, nesten undermøblert, men oser av kvalitet og gjestfrihet – akkurat som både servicen og maten. Vi gikk for sjuretteren, og nøt hver minste lille munnfull (håp på sjokoladedessert med havsalt, bare minnet gir oss vann i munnen!).

Colonialen har tre ulike konsepter i sentrum: Restauranten i Kong Oscars gate, bistroen på Litteraturhuset og delien i Strandgaten. Gjennomførte interiører og menyer, alle tre steder.

Kaffemisjonen er bevis på at hipsterkaffen ikke bare holder stand i Oslo. Her kan de sakene sine, og det i hyggelige omgivelser!

Bien Bar opptar lokalene til Bien Apotek fra 1939. Innredningen er fremdeles den originale fra funkistiden, med ditto stemning.

Colonialen restaurant (til venstre) og bistroen på Litteraturhuset (til høyre) er lekre på hvert sitt vis: Litt mer forfinet hos førstnevnte, rustikt hos sistnevnte. Først lunsj, så middag? Ja, takk!

Her shopper du i Bergen

Lot 333 ligger omtrent vis-à-vis Kaffemisjonen og vegg-i-vegg med hipsterfrisøren Dada. Kule klær selges av kule folk i kule lokaler –bra «scandi cool».

Røst på Bryggen har masse fine interiørartikler, med utpreget Skandinavisk preg.

Lot 33 (til venstre) og Peppers tredje butikk i Bergen (til høyre) er naturlige mål for den klesinteresserte bergensturist.

Per Olav Sølvbergs innsidetips:

Den bergensbaserte stylisten Per Olav Sølvberg (følg ham på Insta! @perolavsolvberg) deler sine favorittsteder i hjembyen.

1. Du kan ikke gå glipp av Kode Kunstmuseene i Bergen, eller Galleriet for samtidskunst, 3,14. 2. Hos Second love i Østre Skostredet finner du vintage-småting så vel som klær. 3. Kjøp samtidsblader og bøker på museumsbutikken INK i Bergen Kunsthall. 4. Drikk kaffe og kjøp møbler hos den lille bydelskafeen Nobel Bopel. 5. Smakverket, som ligger i den ene enden av Kode, eies og drives av de samme folkene om har Marg & Bein Fint sted for lunsj!