Henrik Placht: – Jeg tror kunst hever livskvaliteten

Fjernt for noen, men hele livet for andre. Hva er det som gjør god kunst god? Har vi egentlig bruk for kunst? Vi har tatt en prat med den anerkjente billedkunsteren Henrik Placht fra Årvoll i Oslo om hva kunst egentlig betyr for han.

– Jeg føler meg aller mest inspirert i møte med mennesker og nye steder. Mennesket er utrolig fascinerende, og verden er så utrolig spennende. Jeg søker veldig sjelden inspirasjon fra annen kunst. I stedet reiser jeg og fordyper meg i samtaler med mennesker fra andre deler av verden som gjerne er annerledes fra min egen kultur. Deres historier, måter å leve på og oppleve natur på inspirerer meg. Jeg forsøker alltid å forstå og reflektere verden gjennom kunsten min, og da må jeg også være i kontakt med den.

Jeg anstrenger meg mye for å sørge for at kunsten min ikke skal bli kjedelig over tid, men i stedet vokse. — Henrik Placht

– Jeg forsøker å kjøpe kunst når jeg kommer over noe jeg virkelig liker. Dessverre er det som oftest helt uoverkommelige priser på det jeg liker, men grafikk er et rimeligere alternativ. Sist vinter kjøpte jeg noen eldre verker av Per Kirkeby og Olav Christopher Jenssensom jeg i dag er veldig glad for å eie. Jeg har også en liten Asger Jorn, Yoko Ono og en Christo, i tillegg til en neoninstallasjon av Lars Ramberg, som jeg har fått i gave og setter stor pris på. Jeg forsøker å kjøpe så ofte jeg kan, for jeg vil også ha original kunst på veggene mine. Som kunstner kan jeg også bytte litt med andre kunstnere. Sist byttet jeg et verk med Sebastian Helling som jeg har blitt veldig glad i.

– Jeg tror kunsten gir oss en dimensjon som løfter oss ut av det dagligdagse og lar drømmene få slippe til – en slags eskapisme. Jeg tror det er veldig sunt for alle å ha et lite smutthull der man kan komme seg vekk og ta seg en åndelig, estetisk eller intellektuell reise. For noen kan kunsten på sikt bli en verdifull investering, men jeg vil ikke anbefale å tenke på det når man skal kjøpe kunst. Det meste av det som omsettes, faller i verdi og skal kun nytes og eies og ikke selges. Det viktigste er å la seg begeistre over å kunne eie og omgi seg med kunst. Det tror jeg hever livskvaliteten.