Denne norske plattformen åpner dørene til en ukjent verden av kunst

"Ved å sette salg fra atelieret i et oversiktlig og brukervennlig system tilbyr vi en etterlengtet ny salgskanal med et uforløst potensiale i kunstmarkedet".

Marie Saxeide på atelierbesøk hos billedkunstner Liv Tandrevold Eriksen i en nedlagt bensinstasjon i Ski.

© Atelier/Christian von Hanno

Kunst er uvurderlig når det gjelder å skape et personlig og unikt hjem, men det å finne frem i kunstjungelen kan være utfordrende for mange. Samtidig gjør en mangel på gode salgskanaler at store mengder kvalitetskunst står lagret i kunstnernes arbeidsrom, utilgjengelig for publikum.

Denne problemstillingen var utgangspunktet for Atelier, en plattform tilgjengelig via nettside og app, hvor profesjonelle kunstnere selv kan invitere til visning og salg på nett, direkte fra sine egne atelier.

Vi tok en prat med Ateliers kunstformidler Marie Saxeide for å høre mer om det spennende konseptet, hvilke norske kunstnere man skal følge med på nå og hva slags råd hun har til kunstinteresserte som ønsker å bygge opp en kunstsamling.

Gründerne av Atelier f.v. Christian von Hanno, Ruben Steinum, Markus Eckbo Endresen og Mikael Øye Hegnar.

© Atelier

Hvordan kom ideen om Atelier til?

– Ideen om Atelier vokste ut fra et behov for å korte ned avstanden mellom publikum og stedet der kunsten lages. Gründerne bak Atelier undret seg over at så mye kunst sto lagret rundt omkring på kunstnernes arbeidsrom, samtidig som så mange kunstinteresserte etterlyste plattformer hvor man kunne få tak i kvalitetskunst. Ideen om en plattform der kunstnere og kunstinteresserte kunne komme i kontakt ble dermed født. Ved å sette salg fra atelieret i et oversiktlig og brukervennlig system tilbyr vi en etterlengtet ny salgskanal med et uforløst potensiale i kunstmarkedet.

Hva slags kunst er tilgjengelig gjennom Atelier?

– I Atelier finner man et bredt spekter av samtidskunst fra nesten 500 profesjonelle kunstnere over hele landet. Dette inkluderer ulike medier som blant annet fotografi, maleri, tekstil, skulptur, keramikk, grafikk og tegning. Det finnes også videoverk og installasjoner tilgjengelig i Atelier. Dette er kunstnere som har blitt anbefalt eller vurdert av andre kunstnere slik at kvalitetsnivået holdes høyt.

Hvilke tips og råd vil dere komme med til førstegangs kunstkjøpere?

  • Finn noe du selv liker framfor å tenke hva som er et “riktig” kunstkjøp akkurat nå. Husk at det er du som skal omgås kunsten i hjemmet ditt hver dag. Tør å stole på din egen smak.

  • Ta deg tid, en samling bygges ikke opp over natten. Tilfeldige historier, møter og hendelser er med på å avgjøre hva som definerer deg og din smak. Dra ut og oppsøk kunsten gjennom ulike utstillinger i ditt lokalmiljø - dra og se på kunst av kunstnere du ikke har hørt om før.

  • Hva får deg til å stoppe opp? Har du noen gang sett et verk du aldri blir helt ferdig med? Utfordre deg selv til å tenke over hva det er som får deg til å stoppe opp ved et verk en ekstra gang. Finner du tilbake til den følelsen i kunsten du går for, kan du være sikker på at du har gjort noe riktig.

  • Dra på atelierbesøk og snakk med kunstneren! Finner du noe du liker på nett kan det ofte være fint å få sett verket i fysisk format. Spør kunstneren om
    du kan komme på besøk i atelieret, se kunsten der den bli laget og bli kjent med kunstneren bak verket.

Silketrykk av Bjørn Båsen.

© Atelier

Er det noen kunstnere man skal følge med på nå som dere vil fremheve?

Billedkunstner og skulptør Bjørn Båsen som nok er mest kjent for sine store, figurative malerier som er dypt fascinerende i sine drømmeaktige motiver. Motivene han lager spiller mye på grensen mellom det vakre og det ubehagelige i et forsøk på manipulere betrakteren med en vakker og eksklusiv overflate men et uhyggelig og urovekkende innhold. Han har akkurat ferdigstilt et silketrykk med tittelen Chronicles (Copenhagen) som er en del av våre Atelier Editions: en serie med silketrykk produsert på Fellesverkstedet i Oslo, i samarbeid med utvalgte kunstnere og initiert av oss.

© Einar Fuglem

Andreas Meinichs kunstnerskap består av tablåer som eksisterer i skjæringspunktet mellom folke- og forbrukskultur som i all hovedsak er sanket på sin ferd som sykkelbud i Oslo og sykkelturer rundt om i Norge. Dette resulter i store, digitale billedvev, fotografier og fotobøker som skildrer situasjoner hvor enkeltmennesker har forsøkt å prege et produkt; som oppmuntrende ord på langsiden av en skolebuss eid av en kristen ungdomsklubb, eller skulpturer grovskåret med motorsag som fortvilet prøver å animere livet langs sjøkanten ved en norsk innsjø.

© Atelier

– Billedkunstner Heidi Marie Wien forteller at Akerselva er mye av bakgrunnen for maleriene hennes. Det startet da hun begynte å arbeide i Nydalen og passerte elva til og fra jobb. Til faste tider har hun gått tur i et relativt avgrenset område fra Frysja og ned til Nydalen t-banestasjon. Gjennom året har hun studert og dokumentert elveleiet, gjenglemte gjenstander, søppel, snø og løvverk. Maleriene hennes har dermed blitt et resultat av hverdagslige observasjoner og Wiens egen opplevelse av disse stedene.