© EINAR ASLAKSEN

Ane Graff: – Kunst gir personlighet og atmosfære til et hjem

Hva er det som gjør god kunst god? Vi har tatt en prat med den norske billedkunsteren Ane Graff, om hva kunst egentlig er og hva den betyr for henne.

Glasskulptur fra serien States of Inflammation som ble vist som en del av utstillingenWeather Report på den nordiske paviljongen under biennalen i Venezia i 2019.

© RH Studio

– Jeg føler meg alltid mest inspirert før jeg skal sove, spesielt om jeg ligger og skal hvile. Jeg har hørt at mange andre bruker samme teknikk: at de hviler kroppen, lukker øynene og åpner for hva som kommer. Men jeg kjenner meg også inspirert når jeg er i en prosess med materialer i studio og kan respondere på det jeg har foran meg.

Det er mitt frirom hvor jeg kan uttrykke meg fritt og utforske tanker og materialer jeg er nysgjerrig på. — Ane Graff

– Det er ingen tvil om at kunst gir personlighet og atmosfære til et hjem. Det er alltid viktig for meg å se hva slags kunst folk har på veggene. Det kan gjerne være kunstplakater, for jeg vet at det ikke er alle som har råd til kunst, men uansett er dette bilder vi lever med og som jeg tror påvirker oss mer vi er klar over. Jeg har arvet kunst, og det gir meg en god følelse å omgi meg med bilder valgt av min mor og mormor. Så jeg ønsker det samme for min datter og hennes igjen.

– Jeg har akkurat kjøpt kunst av en ung kunstner som heter Frida Hultberg. Hun åpner utstilling på Sorgenfri den 2. juni, og verkene er nydelige og altfor rimelige, siden hun er i startfasen. Ellers vil jeg anbefale alle å stikke innom et galleri og ta en prat med dem som jobber der. De er gode på formidling og kan hjelpe deg i gang. Det finnes alltid noe man faller pladask for og som kan bli en viktig del av ens tilværelse. På Kunstakademiets avgangsutstillinger kan du finne god og rimelig kunst.