© Foto: Birgitta Wolfgang

Opplev et magisk dekorasjonseventyr i floristens julehjem

Bli med hjem til floristen Lars Jon. Hjemmet hans oser av nordisk magi og moderne julestemning.

Nordisk vinterlandskap

Lars Jon lever av å skape eventyrlige tablåer. Som blomsterdekoratør, foredragsholder, TV-personlighet og eier av Florist Lars Jon Flower Studio i København inspirerer han både seg selv og andre til å omgi seg med plantene han er spesielt opptatt av: de nordiske. Gjennom fantasifull lek omdanner han velduftende mose, skulpturelle kongler og nakne grener til miniatyrlandskaper – i butikken, så vel som hjemme.

Med stjernehimmel, granskog og myk mose er julepynten en delikat gjenfortelling av den nordiske vinteren. Drikken nytes i vinglass fra Ikea og antikke likørglass.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Julebordet er inspirert av nordisk natur og snekkerbua til Emil fra Lønneberget! En løper av mose og små grantrær pynter opp på midten, mens hver kuvert har fått et reinsdyrhode i tre fra Lars' egen butikk – ikke ulikt Emils små trefigurer. Med grått keramikkservise og linservietter er det naturlige uttrykket komplett.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Den grønne, dempede julepynten binder nydelig sammen de ulike sonene i allrommet. Det enkle, hvite kjøkkenet var i leiligheten da paret overtok. Mot hvite vegger tar det liten visuell plass, og hevet opp fra gulvet gir det rommet en fin letthet.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Eventyrlig julebord

Mannen Andreas er bare glad for at Lars tar med seg jobben hjem. Fylt med blomster og vekster fremstår herskapsleiligheten deres alltid levende og frisk. Når høytiden nærmer seg, forvandles imidlertid også leiligheten til den rene eventyrverden.

Særlig tydelig blir det når Lars pynter julebordet: Her sprer stemningen seg i form av en myk skogbunn av mose med en lett skog av små juletrær. Det er en enkelhet og en naturlighet over pynten, og den glir vakkert inn i de velbalanserte omgivelsene – klassiske rammer med moderne tilsnitt.

Jernskapet har matte glassruter, som gjør innholdet til slørete silhuetter som vekker nysgjerrighet fremfor å virke rotete. Grasshoppergulvlampen er av Greta Grossmann fra Gubi, og kuhodet på veggen vitner om et lite selvhøytidelig hjem! Det er kjøpt på et rekvisittutsalg hos Det Kongelige Teater og malt i samme farge som veggen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Når julen kommer blir glasskapet til et utstillingsmonter for julepynt. I år er det fylt med en krans av skjelettblader, papirklipp og svibler. Glitterpynten er fra Lars Jons egen blomsterbutikk og Søstrene Grene.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Grå toner gir stuen et moderne, klassisk og helhetlig preg. Velursofaen smelter nærmest inn i den koksgrå kontrastvegg bak, og nyansene samles i den gråbeisede fiskebensparkettens duse spill. Sofabordet i jern og skifer er fra Ilva, mens den store vasen med den vakre vinterbuketten er vintage. Fornemmelsen av skog, som går igjen i hele juletemaet, underbygges av sedertreet i vasen fra Lyngby Porcelæn i vinduskarmen. Lysrekken på veggen setter en fin stemning, og slukkes selvsagt hver gang rommet forlates.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Kjølige nyanser i minimalistisk stil

Den 120 kvadratmeter store leiligheten fra 1794 er blitt pusset opp flere ganger og har gjennomgått en gradvis modernisering gjennom årene. De høye panelene er bevart, men den grålakkerte fiskebensparketten på gulvet og glassdøren med svart jernramme mellom stuen og spisestuen løfter den klassiske stilen inn i nåtiden.

Høye, slanke stearinlys og blomstrende amaryllis er enkle stemningsskapere med stor effekt. Spisebordet har paret selv laget, med en marmorplate på et understell i metall. Rundt bordet står AAC 27-stoler fra Hay.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Kuratert og minimalistisk

Det er primært Lars som innreder hjemme. Andreas gir ham frie tøyler, med forbehold om at det alltid skal være plass til bøkene hans. Interiøret er forankret i en minimalistisk stil med mye luft i møbleringen, kjølige nyanser av grått, og få, sirlig utvalgte objekter.

Luftig møblering og lette glassdører mellom stuene gir rom for juledekorasjoner med stort volum – som juletreet i vinduskarmen og buketten i den store vintagekrukken på stuebordet fra Ilva. Rar-gyngestolen er av Ray og Charles Eames fra Vitra.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Planlegger julen allerede et år i forveien

Parets juledekorasjoner er like gjennomtenkt som resten av interiøret. Lars bestemmer juletemaet allerede året i forveien, og forbereder kranser og buketter i butikken lenge før de fleste andre har rukket å tenke på jul. Men han er nøye på at ingenting skal henges opp hjemme før i desember!

Soverommet er enkelt innredet i hvitt, med en sky av tørkede mariebærgrener som nydelig stemningsskaper. Sengetøyet er fra Georg Jensen Damask, mens nattbordet er fra Ilva.

© Foto: Birgitta Wolfgang