© Foto: Birgitta Wolfgang

Maksimalistisk og stemningsfull jul på godset

Familien Sundstrøm feirer ofte jul på Göholm gods i Sverige. Her blandes høytidens tradisjoner med moderne kunst og samleobjekter i en overdådig atmosfære full av kontraster.

En fargerik jul

For Mette Rode Sundstrøm og Bengt Sundstrøm er julen en fargerik, frodig og generøs feiring av livet.

– Jeg er født maksimalist og elsker en ekspressiv og mangfoldig innredning. Derfor bugner også julehjemmet vårt med julete samleobjekter, finurlige figurer, barnas papirklipp og kunstverk i julefarger. En ting som ikke er julete kan fort bli det hvis man bare utforsker grensen for juledekorasjoner en smule, sier Mette.

Når snøen legger seg på den flotte hovedbygningen er julestemningen komplett. Bygget ligger på en tomt med rundt 800 hektar fredet urskog, hvor de gamle, trolske eiketrærne går helt tilbake til 1200-tallet. Paret driver godsets skog, landbruk og jaktvesen sammen med sin lokale godsforvalter.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Lidenskapelige samlere

Det er kanskje ikke overraskende at paret bak nettauksjonshuset lauritz.com og Stockholms Auktionsverk er lidenskapelige storsamlere av det meste. Nesten alt de har hjemme er kjøpt på auksjon i deres egne auksjonshus. Å trylle frem julestemningen er det Mette som har ansvaret for i familien, som også består av sønnene Sirius og Sixten samt Bengts datter, Patricia.

LES OGSÅ: 50 julegavetips til den interiør-interesserte

Siden 1800-tallet har påfuglen vært fast inventar i parker på gods og slott. Den finnes også på Göholm, i to utstoppede eksemplarer fra lauritz. com, som pryder sidebordet designet av Rebecca Ahlstedt og Erik Andrén for Anton Sjöström Furniture & Design. Den kinesiske lampen i vinduet fulgte med huset.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Eksplosive fargekombinasjoner er oppskriften på et suksessfullt interiør, ifølge Mette. Fargerike fuglefigurer av tyske Karlsruher Majolika fra lauritz.com står på et rokokkobord fra Göholms originale interiør. I bakgrunnen, et art deco-unikaskap laget av en snekker og håndmalt i forbindelse med en oppgave ved Charlottenborg Kunstakademi.

© Foto: Birgitta Wolfgang

"Hos oss har julebordet alltid mye «schwung»"

– Et inspirerende julebord for meg er et bord som reflekterer personen som har pyntet det. Hos oss har julebordet alltid mye «schwung». Det står som et eget univers og stråler mot oss med en viss overdådighet. Det innbyr til å nyte alt det deilige julen gir oss, ikke minst fellesskapet, sier Mette.

De moderne elementene som krydrer stuen skrur virkelig opp volumet på det ellers klassiske interiøret! Sammen med maleriet av Tom Krøjer er det fargerike gulvteppet en oppkvikker mot den duse sofaen fra Anderssen & Voll for Muuto. Flisebordet fra lauritz.com er dekorert av Dorrit May, som malte for Bjørn Wiinblad, og skulpturene på bordet er formgitt av Mattias Stenberg og støpt av Skultuna i begrenset opplag. En klassisk lysekrone og vegghengte prismelysestaker lager lun julestemning og hedrer godsets opprinnelige stil.

© Foto: Birgitta Wolfgang

En annerledes jul i år

Familien har i flere år feiret jul på Château Vignelaure, vingården de eier i Frankrike, men i senere tid har de forelsket seg i stemningen på godset som Mette og Bengt forpakter – Göholm i Blekinge. Mette julepynter både hjemmet deres i Danmark, godset i Sverige og vingården i Frankrike hvert år. Stedene får sin egen identitet forankret i Mettes umiskjennelige miks av stilarter, farger, designere og kunstnere. Men selv om uttrykket kan variere, er det én ting som aldri endrer seg – julemenyen.

I kontrast til det originale interiørets sarte pasteller og romantiske, malte blomstergirlandere står to skulpturelle skinnsofaer. De små unikasofabordene er formgitt av den svenske designeren Lisa Hilland, og sittesonen samles av et moderne gulvteppe, en nytolkning av Midtøstens klassiske teppemønstre.

© Foto: Birgitta Wolfgang

"Vi endrer aldri på julemenyen"

– Matmessig er vi enkle, for vi endrer aldri på julemenyen. Det er and med epler, karamelliserte poteter og hjemmelaget rødkål. På anmodning fra sønnene våre har vi også lagt til en fleskestek. Desserten er alltid risalamande. Matlagingen er det som regel min mor og tante som tar seg av, med Bengt som assistent. I senere år har vi også feiret sammen med nære venner, som er sanne gourmeter. De tar gjerne styringen på maten slik at moren min kan oppleve å bli vartet opp for en gangs skyld! Alt sammen er særdeles hensiktsmessig for meg, som konsekvent aldri lager mat, smiler Mette.

Julebordet er en feststemt fryd, dekorert med røde nyanser, levende lys, glitrende krystallglass, julekuler og gylne innslag. På juleduken fra Georg Jensen Damask står antikke lysestaker og fat, og på midten danser en nydelig porselensfigur. I bakgrunnen står et 100 år gammelt Steinway-flygel, som paret ofte inviterer pianister til å spille på ved festlige anledninger. På veggen henger Andy Warhols Marilyn Monroe-motiv vevd som teppe, en leken kontrast til de klassiske rammene.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Faste tradisjoner

Julemenyen kommer tidlig på bordet av hensyn til spente barn som gjerne vil åpne pakker. Etter maten tennes juletreet og sangbøkene hentes frem.

– Vi bytter på å velge yndlingssalmer mens vi danser rundt treet og synger. Etterpå serverer vi kaffe før barna deler ut gavene. Vi prøver å holde tempoet nede for å kunne gi hver enkelt gave full oppmerksomhet, men det er alltid en av julens store utfordringer, forteller Mette.

Selv om Sundstrøm-familiens julehjem er noe utradisjonelt, er juletreet av den gode, gamle sorten. Julepynten er en miks av nytt og gammelt, mens teppet under treet er designet av Josef Frank for Kasthall.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Gode minner fra barndommen

For henne er julen en tid forbundet med gode minner. Et av dem stammer fra barndomshjemmet på Jylland.

– Noe av det jeg elsket ved julen som barn var den frydefulle spenningen som alltid spredte seg når broren min og jeg, under min fars kyndige veiledning, pyntet juletreet som moren min ikke fikk se før julaften. I dag er det mest intense øyeblikket å gå rundt juletreet sammen med familie og venner mens vi synger de samme salmene, år etter år. Det føles både nært og nostalgisk.

I samme fargenyanser flyter den ornamenterte kakkelovnen nydelig over i mønsteret på husets originale skillevegg og tapetet fra 1920-tallet. Den blå treskulpturen av Tilde Grynnerup gir en leken og moderne brodd

© Foto: Birgitta Wolfgang

Foran det gamle maleriet av tre kvinner, malt av en ukjent italiensk maler, står en moderne, rød engel fra lauritz.com.

© Foto: Birgitta Wolfgang