Tidløs julestemning i det gamle meieriet

I et gammelt meieri, omringet av designikoner og vintagefunn­, feirer Josephine og familien jul på klassisk vis. Bli med inn i den lune og stemningsfulle «kokongen».

Slik ser det ut hos en stylist.
© Birgitta Wolfgang

I en nydelig villa i Höganäs i Sverige bor Josephine Ekström, stylist og eier av interiørbutikken Lily & Oscar. Hun deler det lyse og funksjonelle hjemmet fra 1920-tallet med mannen Rikard og barna Emmie, Noah og Lily.

– Vi falt for husets sjarm og den gode takhøyden. Plasseringen var også en viktig faktor, man behøver nemlig ikke gå langt for å kunne nyte de skjønne naturopplevelsene i nærområdet, enten det er i skogen eller ved vannet.

Disney julepynt.
© Birgitta Wolfgang

Boligen var opprinnelig et meieri med egen butikk, som Rikard har pusset opp med god hjelp fra resten av familien.

Selv om fasaden er i tråd med husets originale utforming, er interiøret ikke like bundet i tid. Planløsningen besto i utgangspunktet av en rekke små rom, smale korridorer og innebygde garderobeskap. Josephine og Rikard valgte å rive ned vegger og åpne opp for å legge til rette for et mer moderne familieliv. Resultatet er rene, lyse rom med gode, flytende overganger.

Bugnende amarylliser og julepynt i nyanser av sjampanje, rosa og aprikos sørger for en klassisk, men likevel moderne, julestemning. Beni Ourain-teppet ser nesten ut som en snøkledd vidde der det ligger, selv om det gir varme til både rom og bare føtter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for flere nydelige hus –rett til din innboks.

Klassisk julepynt.
© Birgitta Wolfgang

Møblene og objektene som fyller huset er alle forankret i en historie, som en påminnelse om familierelasjoner og svunne tider. Å gå gjennom rommene er som å foreta en reise i tid, ifølge Josephine, som betrakter hjemmet som en tidslinje full av minner.

Interiøret er bygget rundt en rolig fargeskala der materialer og teksturer trer tydelig frem. Togo-sofaen er designet av Michel Ducaroy for Ligne Roset, stolen og skammelen er signert Kristian Vedel, mens putene er fra Christina Lundsteen.

Charlotte bruker naturen når hun skal pynte til jul.

Klassisk og moderne julepynt.
© Birgitta Wolfgang

Inspirasjonen til den særegne stilen finner hun på reiser og i interiørbutikker i utlandet – hovedsakelig i Frankrike, men også i København.

– Stilen min er nok en smule eklektisk. Jeg kombinerer gjerne antikke gjenstander med moderne objekter, krom med skinn og det bohemske med det klassiske og stilrene, sier stylisten.

Kunstveggen på kjøkkenet gir rommet en personlig signatur, og består av plakater fra det moderne kunstmuseet Céret i Frankrike og verk fra Picasso kjøpt på auksjon. Rundt bordet fra Lobster’s Day har klassikerne tatt plass i form av stoler designet av Giancarlo Piretti for Castelli, en original DKR-stol av Charles & Ray Eames fra Vitra og stoler designet av Harry Bertoia for Knoll. Verner Pantons Globe-pendel for Verpan og Bestlite-bordlampen designet av Robert Dudley Best, produsert av Gubi, lyser opp rommet når vintermørket melder seg. Kongler og grangreiner vitner subtilt om jul.

På BoligPluss kan du lese om det fargerike og naturlige hjemmet til Pia.

Sorte, doble dører i stua.
© Birgitta Wolfgang

Det samme gjelder for julepyntingen. Selv om Josephine er tilhenger av en klassisk og tradisjonell jul, er rødfargen byttet ut med nydelige nyanser i sjampanje, rosa og aprikos, hvor bugnende amarylliser blomstrer ved siden av kongler og vintergrønt granbar.

De hvite veggene og svarte dørene som preger hovedetasjen gjentar seg også i overetasjen, der familien har innredet et deilig avslappingsrom i forlengelse av soverommet. Sofabordet fra 70-tallet er kjøpt på auksjon, mens Diamond-stolene er designet av Harry Bertoia for Knoll. Unikateppet fra Casa Marrakech og de rustikke trebjelkene i taket setter et lunt avtrykk på helheten.

Har du lyst til å prøve noe nytt i år? Her kan du se 11 alternativer til det tradisjonelle juletreet.

Koselig soverom med bjelker i taket.
© Birgitta Wolfgang

For familien betyr julen en kjærkommen avkobling fra en ellers travel hverdag. Julestemningen blir fullendt når mørket senker seg om kvelden, og levende lys i klynger fyller hjemmet med en lun varme.

– Hvert år lager vi våre egne stearinlys, baker pepperkakehus og spiller brettspill. Hjemmet blir til vår egen lune og stemningsfulle kokong.

Hotellstemningen hersker på soverommet, der taktile overflater i lin og velur i avstemte farger flyter harmonisk sammen. Den skulpturelle Bold-stolen fra Moustache bidrar med en særegen snert!