Jul i rosa, burgunder og naturtoner

Natur, rosa og nakne vegger er hovedingrediensene i Camilla og Claus' julehjem. Den unge familien har nettopp flyttet, og bruker anledningen til å etablere sine egne juletradisjoner.

Julepyntet stue med levende lys og burgunder puter
© Lene Samsø

Det er ganske nøyaktig et år siden Camilla og Claus flyttet inn i huset i Gentofte i Danmark. Dermed skal paret til å feire sin andre jul her. Ved å lene seg på familietradisjoner, føles likevel høytiden velkjent.

For oss er julen en påminnelse om at året kommer til sin slutt, og det skal feires etter alle kunstens regler. Vi fyller godt opp i romantikk-depotene, med varme, lys og hyggelige stunder, sier Camilla.

Stuen ligger i forlengelsen av kjøkkenet, har utgang til terrassen og er familiens tilbakelente sone. Her ser de juleserier og slapper av når kveldens praktiske program er gjennomført_. _

Sofaen fra Idé-møbler har en blanding av puter i Liberty-stoff kjøpt på reise i London, og velurputer fra Cozy Living. _Gulvteppet er fra Carpetvista og sofabordet fra Room. _

Burgunder er en rødtone som holder seg mye lenger enn bare julehøytiden. Se et utvalg av interiørnyheter i forskjellige nyanser her.

Bak sofaen står en Panthella gulvlampe, designet av Verner Panton for Louis Poulsen. Stolen Fly fra &tradition er designet av Space Copenhagen, og på det lille sidebordet står lampen Vintage fra Design by us.

Stort kjøkken = god stemning
© Lene Samsø

Med flyttingen fikk den lille familien på tre samtidig noen nye juletradisjoner. Mer plass og en hyggelig peis, blant annet, som understreker julekosen.

Det er særlig i husets største rom, kjøkkenet, man føler julestemningen.

– Vi oppholder oss på kjøkkenet mesteparten av tiden. Vi tenner i peisen og samles rundt spisebordet. Størrelsen innbyr dessuten til at vi kan kjøre racerbil rundt bordet (mest Elliot, riktignok) og til at vi danser til julemusikk.

Kjøkkeninnredningen fra HTH er piffet opp med svarte fliser i håndlaget lavastein fra Made a Mano. Lampene over kjøkkenbenken er Mega bulb, designet av Sofie Refer for &Tradition.

Få mer kjøkkeninspirasjon i denne samlingen av favoritter.

Julen er en spesielt god anledning til å samle omgangskretsen rundt Ellipse-spisebordet, designet av Piet Hein for Fritz Hansen. Over bordet henger Romeo Moon taklampe fra Flos, designet av Philippe Starck. Spisestuestolene In between, designet av Sami Kallio for &Tradition, er utført i røkt eik og utgjør en fin kontrast til alt det hvite.

© Lene Samsø

Peisen er kjøkkenets naturlige midtpunkt. På hyllen står konglekranser, tørkede blomster og en liten samling retro keramikk.

Barnehagepynt og fasanfjær
© Lene Samsø

Det nye hjemmet med nytt boareal gjør også at det trengs litt ny julepynt. Heldigvis går Elliot i barnehagen!

– Det er viktigere å skape en god stemning enn å følge med på de siste trendene. Juletreet pyntes med Elliots barnehagekreasjoner, ting vi får av naboens barn og pynt vi har arvet eller kjøpt opp gjennom årene. Vi kjøper alltid noe nytt på julemarkedene, særlig Design- og arkitektskolens julemarked, hvor vi finner noe annerledes og fint hvert år.

TIPS! Meld deg på vårt nyhetsbrev, så får du tilsendt boliginspirasjon og designnyheter hver uke.

Camilla har dekket et enkelt bord med fasanfjær, kongler og friske blomster, som likevel har julestemning. Vinglassene er arvet krystall, tallerkener fra Royal Copenhagen og Cafu vaser og lykter fra Georg Jensens Living-linje.

Få mer inspirasjon til julepyntede festbord her.

Midlertidig juletre
© Lene Samsø

En gren fra et grantre falt ned i hagen en dag det stormet som verst. Den står nå i en stor glassvase frem til lille juleaften, da familien henter inn det «ekte» juletreet, en stor nordmannsgran.

Bli med hjem til en annen dame med sans for utradisjonelle juletrær.

Julegavene får ligge fremme og være pynt frem til den store dagen. Camilla har pyntet sofabordet med små stilleben av papirstjerner, lysestaker, kongler og blomster.

Lyst til å lære deg å brette vakre julestjerner i papir? Følg vår populære oppskrift, og pynt hele huset.

Grått og rosa forstadsliv
© Lene Samsø

Da Camilla og Claus bestemte seg for å flytte ut av byen i fjor, var tvilen stor. Paret både jobbet og bodde sentralt i København og var godt vant med den livlige stemningen og kafé- og kulturtilbudet rett utenfor døren.

De var usikre på om kontrasten til det rolige forstadslivet ville bli for stor.

– Vi ønsket egentlig å bli boende, så vi tittet på flere rekkehus i byen. Til slutt ble vi likevel enige med oss selv om at plass og hage var viktigere for oss i denne fasen av livet, med både barn og hund, sier Camilla.

Camilla liker å pakke inn gavene pent hvert år. I år er det nyanser av rosa og grått som gjelder.

Denne kombinasjonen er midt i trendbildet nå.

Et vindu mot vinteren
© Lene Samsø

Valget falt på Gentofte i Charlottenlund fordi det fortsatt er tett på storbyen, men gir mulighet for plassen de manglet i sentrum. Nå boltrer de seg i en 220 kvm stor patrisiervilla med stor hage.

Akkurat i dag er den dekket av en stor, myk snødyne. Fra stuen ser man ut på små dekorative snølykter som Camilla har pyntet med.

– På denne tiden av året er det kjempekoselig med tente lys på terrassen, så vi kan se dem gløde i snøen når vi er inne. Det gjør de mørke vinterkveldene magiske og jule-aktige, sier Camilla.

Hos en av grunnleggerne i Norm Architects er de stilsikre, men sparsomme, med julepynten.

I vinduskarnappet har Camillas far bygget en benk som også er radiatorskjuler. Det er særlig koselig å sitte her og lese juleeventyr mens snøen faller utenfor. Putene er sydd på mål, og velurputene har Camillas mor sydd.

Se våre tips for hvordan du gjør vinduene adventsklare.

Samlingen krystallglass og -karafler er arv fra parets familier. En naken gren fra et nåletre blir som et slags minijuletre, pyntet med messingbjeller.

Julelys på vinterbusk og Claus Nicholas Øeland med hunden Sylvester
© Lene Samsø

Claus Nicholas Øeland koser seg i sin nye vinterhage sammen med hunden Sylvester.

Leter du etter den perfekte julegaven til en designinteressert venn eller familiemedlem? Et gaveabonnement er en lur idé!