Fruktig julekake og andre favoritter

Det er aldri for tidlig å komme i gang med julebaksten. Nyt varme kaker rett fra ovnen, server i adventstiden eller gi bort som personlige julegaver.

Julekake
© Peter Kam

Denne julekaken er Bo Bedres sjefredaktør sin favoritt i høytiden. For Grete er den hjemmelagede fruktkaken en familietradisjon, og hennes stalltips er å nyte den sammen med ost og rødvin.

Mange har etterspurt oppskriften på julekaken fra fjorårets julemagasin, og vi er ikke vanskelige å be! Finn frem ingrediensene og bak allerede nå - kaken holder seg god og saftig i minst en måned.

Ingredienser:

Nøttekjerner 350 g, blanding av peanøtter, valnøtter, hasselnøtter og cashewnøtter

Tørket frukt 350 g, blanding av fiken, svisker og dadler

Tørkede eksotiske frukter 150 g, blanding i små terninger, ananas, melon, papaya

Sitron 1 stykk, skallet

Hvetemel 100 g

Bakepulver 1 ts

Allehånde 1/2 ts, støtt

Rørsukker 150 g, lyst

Egg 3 stykk, store

Brødform på 1,5 l

Bakepapir til formen

Konjakk, brandy eller mørk rom 5 cl (fås også i miniflaske)

1) Grovhakk nøtter og frukter, ikke de eksotiske fruktene, de er fine som terninger.

2) Tilsett revet sitronskall, mel, bakepulver, allehånde og rørsukker og bland det hele godt med hendene. Pisk sammen eggene, og rør dem litt etter litt inn i deigen.

3) Smør formen, og kle den med formklippet bakepapir. Hell i deigen, press den godt sammen med en skje, og stek kaken i den 150 grader varme ovnen i ca. 1,5 time. Prøv med en bakenål om kaken er gjennomstekt. Det skal ikke henge igjen deig på nålen når den stikkes ned midt i kaken.

4) Avkjøl kaken i formen, før den vendes over på et bakepapir. Prikk nå 10 huller i kaken med en lang nål eller strikkepinne, og drypp ca. halvparten av konjakken i. Legg bakepapiret rundt kaken og pakk den inn i folie. Etter en eller to dager dryppes den med resten av konjakken, og pakkes inn igjen.

Mandelkake med portvinskompott
© Peter Kam

Den saftige mandelkaken er lekker i seg selv, men den kler portvinskompotten usedvanlig godt.

Ingredienser:

Mandler 200 g

Melis 100 g

Revet appelsinskall 1 ss

Revet sitronskall 1 ss

Appelsinsaft 2 ss

Hvetemel 2 ss

Bakepulver 1/2 ts

Egg 4 store

Paiform med løs bunn på 24 cm

Smør med bakepapir til formen

1) Smør formen, og dekk bunnen med bakepapir. Kvern mandlene, for eksempel i matprosessor. De skal ikke skoldes.

2) Bland dem med melis, revet fruktskall, appelsinsaft, mel og bakepulver.

3) Pisk i eggeplommene. Pisk eggehvitene stive, rør halvdelen i deigen og vend resten forsiktig inn. Hell deigen i formen, og stek kaken i den 170 grader varme ovnen i 20 minutter. La den stå i avslått ovn enda 15 minutter til før den avkjøles på rist.

Portvinskompott

Portvin 2,5 dl

Muscovadosukker 100 g, mørkt el. brunt sukker

Kanel 2 stenger

Vaniljestang 1 stykk, delt

Nellikspiker 8 stykk

Stjerneanis 1 stykk

Appelsinskall i lang strimmel

Tørkede frukter ca. 250 g blandet, fiken, dadler, svisker, rosiner og aprikoser

1) Bland alt unntatt frukten i en kasserolle. Varm opp til kokepunktet, og la den småkoke på svak varme og under lokk i 1 time.

2) Tilsett fruktene, og la dem småkoke med resten i enda 15-20 minutter. Ta så kasserollen av varmen.

3) Oppbevar kompotten i kjøleskapet til servering.

Honningkake
© Peter Kam

Server den som den er, eller dekk den med melisglasur. Aller best smaker den med hjemmelaget, bittersøt appelsinmarmelade.

Ingredienser:

Brunt sukker 200 g

Skummet kulturmelk 4 dl

Honning 250 g, flytende

Egg 2 stykk, store

Hvetemel 500 g

Natron 1 ts

Hjortetakksalt 1 ts

Kanel 1 ts, støtt

Allehånde 1 ts, støtt

Ingefær 1 ts, støtt

Nellik 1 ts, støtt

Firkantet stekeform, 3 l

Smør og bakepapir til formen

1) Ha det brune sukkeret i en bolle, og rør inn den skummede kulturmelken litt etter litt. Tilsett så honning og de sammenpiskede eggene.

2) Ta en ny bolle og bland mel, natron, hjortetakksalt og krydder sammen. Tilsett honningblandingen litt etter litt mens du rører deigen grundig sammen.

3) Fordel deigen i den smurte formen med bakepapir på bunnen.

4) Stek kaken i den 160 grader varme ovnen i ca. 45 minutter. Prøv med en bakenål om honningkaken er gjennomstekt. Det skal ikke henge igjen deig på nålen når den stikkes midt i kaken.

Denne kaken kan oppbevares lenge, men ikke legg den i en plastpose. Da trekker fukten ut på kaken. Pakk den løst inn i bakepapir eller aluminiumsfolie. Forresten så smaker honningkaken fantastisk rett fra brødristeren.

Tips:

Lag en lekker marmelade du kan smøre på honningkaken. De bitre appelsinene har kort sesong, kun i november. Fruktene er med ubehandlet skall, de er bitre og kan ikke spises naturell. Til gjengjeld gir de den aller beste marmeladen. Rør eventuelt 4-5 cl whisky i et glass med marmelade, så har du en super julegave. Oppskriften finner du på nettet.

Panettone
© Peter Kam

Det er knyttet en del historier til navnet panettone. For eksempel den at Toni, en ung forelsket bakerlærling, distré mistet en boks rosiner i brøddeigen. Slik ble det ordinære brødet - pane - til Tonis brød, altså pane di Toni, senere bare panettone. Pakket inn i bakepapir med folie rundt holder den seg i minst to uker.

Gjær 50 g

Helmelk 1,5 dl

Egg 4 stykk, store

Sukker 100 g

Hvetemel 600-650 g

Sultanrosiner 250 g

Syltet appelsinskall 100 g, i små terninger

Smør 200 g, mykt

Springform, her 12 x 20 cm

Bakepapir til formen

1) Rør ut gjæren i den lunkne melken. Bland inn eggene, sukker og 2/3 av melet. Rør i rosiner og appelsinskall, og tilsett 150 g av smøret i små stykker. Rør og elt deigen sammen, og tilsett melet litt etter litt.

2) Form en tykk bolle, og la den heve tildekket og lunt i minst 1 time. Trykk så deigen ned, form den til en kule og legg den i den smørsmurte formen. Her skal den heve til dobbel størrelse.

3) Legg små stykker mykt smør på toppen av deigen. Stek kaken i den 160 grader varme ovnen. Den skal være inne i ca. 45 minutter til sammen, men etter 20 minutter skal du legge på flere smørklatter.

4) Avkjøl panettonen i formen, på en rist. Sikt over melis før servering.

Tips:

Panettonen bakes tradisjonelt i en sylinderformet form som enkelt kan gjøres ekstra høy med en krage av bakepapir.