Et nybygget hus med skjønn, naturlig pynt

Eierne har selv tegnet huset - og julehjemmet er både hyggelig og moderne.

© Maria Vous

Husets stramme arkitektur trer nydelig frem mot det hvite landskapet. Den store uteplassen benyttes flittig i sommerhalvåret, men brukes også litt om vinteren – i alle fall når juleanden skal tilberedes på grillen

I en skoglysning midt blant bøketrær

... titter en villa frem, som med sin mørkebrune fasade står i vakker kontrast til det lyse vinterlandskapet. Vi befinner oss i Søllerød nord for København, og inne finner vi designerparet Karina Mencke og Marcus Vagnby, som sammen med barna Nikka og Lio nyter varmen fra peisen mens de betrakter vinterlandskapet på nært hold – det går nemlig nærmest i ett med stuen.

© Maria Vous

Karina Mencke og Marcus Vagnby er industrielle designere og driver firmaet Mencke & Vagnby.

Inviterer årstidene inn

– Det beste med huset er helt klart de store vinduspartiene, som inviterer årstidene inn, sier Karina.

Paret har selv tegnet det 220 kvadratmeter store huset, med smarte, plassbygde løsninger, mengder av dagslys og en skulpturell trapp som ruver mellom etasjene. Hjemmet er også miljøvennlig utstyrt med både varmegjenvinningsanlegg og solceller.

© Maria Vous

I hjemmet designerparet deler med barna Nikka og Lio starter julestemningen allerede ved inngangspartiet. Her ønsker et snøkledd grantre pyntet med røde julekuler velkommen Kransen har Karina bundet.

Julepynten går i ett med innredningen

Utearealene er tilrettelagt for både barn og voksne, med lekestativer og en overbygget sittekrok med spisebord og grill, hvor Marcus planlegger å tilberede årets juleand. Det hender også at et og annet rådyr titter frem fra skogen og setter en ekstra liten spiss på julestemningen.

Karina og Marcus er opptatt av at julepyntingen skal stå i forlengelse av det øvrige interiøret, som er stilrent og forankret i elementer fra naturen. Familien starter derfor juleforberedelsene tidlig, og drar allerede om høsten ut i skogen for å samle kongler og mosekledde grener til å pynte med. Når desember kommer får skogsfunnene selskap av servietter, bånd og massevis av stearinlys innenfor en bestemt fargepalett.

I år er det svart, grønt og gylne toner som gjelder, og alle gavene som pakkes inn følger samme nyanser fordi det er gøy å holde seg til temaet – og så ser det så fint ut før pakkene forlater huset.

Men selv om fargeskalaen skifter fra år til år er det enkelte ting som alltid får plass i julehjemmet. En stor, brettet julestjerne paret fikk av en god venn for flere år siden, hentes frem hver jul, selv om den både er slitt og reparert mange ganger.

© Maria Vous

I julen nyter familien skogutsikten fra Hermann-stolen de har tegnet for Danerka, omringet av peisknitring og duften av julegran.

-Det er noe helt spesielt når julestresset legger seg

Og på julaften, når maten er spist, gavene er pakket opp og barna har lagt seg, sniker paret seg ut for å se på stjernene.

– Det er noe helt spesielt i øyeblikket når julestresset legger seg og vi fylles med ro av å puste inn den klare vinterluften, mens vi ser på stjernene og lar dagen passere. Etterpå går vi inn og nyter et godt glass rødvin foran peisen, mens vi ler og prater til langt på natt.

© Maria Vous

Julebordet dekkes i naturlige teksturer og nyanser, med servise fra Rue Verte, vannglass fra Per's World og vinglass fra Ikea. Serviettene er fra Broste Copenhagen, mens paret selv har tegnet The Ugly Duckling-figuren i eik for Vagnbys.

© Maria Vous

Årets julepalett går i natur, svart og gylne toner, noe hele interiøret bygger opp om. Juletreet er pyntet i de samme fargene, med en miks av gaver, kongler og dekorasjoner.

© Maria Vous

Julepynten er fra Ferm Living og egenhøstede kongler fra skogen.

© Maria Vous

Gjennom den store vindusveggen i spisestuen kan man sitte inne i varmen og fortsatt nyte vinterlandskapet hele julen igjennom. Med hvite vegger og tak glir inne også sømløst over i den snøkledde naturen utenfor. Viggo-stolene og -spisebordet er av Mencke & Vagnby for Danerka.

© Maria Vous

Lave oppbevaringsmoduler står på rekke langs stueveggen, og er både kamuflasje for krimskrams og ekstra sitteplass i ett. Hermann-bordet og -stolen, samt Viggo-sofaen i turkis, bryter fint med den ellers dempede fargepaletten. Møblene er tegnet av Mencke & Vagnby for Danerka

© Maria Vous

Hemmeligheter er lagt i dekorative esker med naturlig pynt. Skulpturen og maleriet er av Karina.

© Maria Vous

Den dekorative trappen i eikefiner er som et kunstverk, og krever lite møblering ellers i rommet. Den hjemmelagede pakkekalenderen har likevel fått plass, hvor små overraskelser til barna henger på grener satt i en stor vase. Sykkelen er en av parets egne prototyper.

© Maria Vous

På soverommet blandes nydelige nyanser i korall og sand med taktile tekstiler, og gjør den store, myke Ikea-sengen like innbydende som den sikkert er vanskelig å krype ut av om morgenen. Putene har Karina sydd selv, og hun er også kunstneren bak serien av tegninger som pynter opp veggen.

© Maria Vous

Skap med speilfronter strekker seg langs hele veggen på badet, og gir rikelig med oppbevaring og refleksjon. Baderomsmøblene er fra Ikea med benkeplate i skifer, mens Axor Urquiola-armaturen er designet av Patricia Urquiola for Axor.

© Maria Vous

Samlingen av tusjtegninger er Karinas tolkning av fiskerester hos fiskehandleren i Skagen i serien Fisk, som hun har deltatt i en utstilling med.

© Maria Vous

Vedskjulet er bygget opp som en del av garasjeveggen. Paret ville gjerne oppbevare vedkubber i nærheten av inngangsdøren, så de, utover å nyte synet av den flotte veden, kan holde øye med når det skal fylles på.

© Maria Vous

Huset har fått navnet Copper Wood, da det er et trehus som er bekledd med henholdsvis svartmalt tre og kobberplater. På den ene siden av huset er det et loungområde, hvor man kan nyte synet av skogen.