Ekspertens beste champagnetips

Hva kjennetegner en god champagne, og hvordan bør den nytes? Ekspert Richard Juhlin gir deg fire gode tips, og anbefaler sine favorittdråper.

Hovedregel: Nyt boblene!
© Getty

Champagne skal nytes, sier Richard Juhlin, mannen med nese og smaksløker som kan skille mellom over 6500 ulike champagner.

Mange kjenner kanskje Juhlin igjen fra serien Nesevis som gikk på NRK, hvor han sammen med kokk Christopher Sjuve luktet og smakte seg gjennom landet. Nå er han aktuell med boken En duft av champagne, den ultimate boken for bobleentusiaster.

Å definere hva som kjennetegner en god champange er ingen enkel sak, selv for eksperten, men det finnes visse kjennetegn.

- Det er nesten alltid en kombinasjon av modne toner og ungdommelig fraîcheur, sier han.

- De fleste gode champagnene er gamle i årstallet, men har en ungdommelig karakter. De skal være syrlige, ha bobler, men ikke for mange. De skal ha toner av kaffe og ristet brød, og de skal smake av frisk frukt, sitrus og blomster. Finner du alt dette samtidig, har du en god champagne, sier han.

Formen på glasset viktig
© Maja Ljungberg Bjåland

Nummer to på Juhlins liste over "viktigheter" når det gjelder de edle dråpene er glassene. Glassene skal være høye, brede på midten, for så å smalne igjen.

- Både fløyter og gammeldagse kopper er fy-fy, og om du må velge mellom det og et hvitvinsglass, gå for sistnevnte.

Så til selve smakingen. Pass på at du ikke nettopp har pusset tennene. Snurr på glasset for å frigjøre dufter. Stapp nesen nedi og lukt forsiktig, la duften sive inn på egen hånd. Ha superkonsentrasjon i ti sekunder, og så, smak. Hold drikken i munnen i fem sekunder. Kjenn etter. Gjenta prosessen til glasset er tomt.

Mellom hver sup? Mor deg! Men konsentrer deg for all del mens du drikker - du må ikke gå glipp av nytelsen.

- Et generelt råd er at jo mindre kjent merket er, desto bedre er prisen. Du får mer for pengene om det er en ukjent produsent, akkurat som i moteverdenen.

Klikk deg videre og få Juhlins beste champagne-tips!

Richard Juhlin anbefaler:
© Getty

Andre Jacquart Mesnil Experience, 319 kr

Juhlin sier:Aperitiffchampagne til snitter.
Vinmonopolets beskrivelse: Konsentrert og elegant med karakter av grønne epler og sitrus, samt frisk syrlig og mineralsk avslutning.

Arnould Grand Cru Blanc de Noir Brut, 249 kr

Juhlin sier: Passer til kyllingretter og salater.
Vinmonopolets beskrivelse: Lys gyllen farge, fin,
frisk fruktighet og elegant syrestruktur.

Bonville Grand Cru Millesime Brut 2005, 362 kr
Juhlin sier: Passer til skalldyr og flatfisk.
Vinmonopolets beskrivelse: Nydelige toner av sitrusfrukter og melon. Massiv struktur med komplekst aromabilde i ettersmaken.

Charles Heidsieck Brut Réserve 2005, 399 kr
Juhlin sier: En god allroundchampagne.

Vinmonopolets beskrivelse: Lys grønngul. Aromatisk fruktighet preget av stikkelsbær, hint av asparges og mais. Frisk ettersmak med toner av mineraler.

Cuvée William Deutz 1998, Brut, 750 kr

Juhlin sier: Passer til raffinerte fugle- og kalveretter med sopp.
Vinmonopolets beskrivelse: Rik og kompleks. Aromaer av modne epler og ingefær.

Dom Pérignon Oenotheque 1996, 2599 kr
Juhlin sier: Passer til sublime gourmetretter med løyrom.
Vinmonopolets beskrivelse: Gyllen gul farge. Svært kompleks nese med sitrus, tørket frukt (fiken), brioche, røyk, underskog og mineraler. Syrefrisk i anslaget.

Klikk deg videre for flere anbefalinger!

X

Richard Juhlin anbefaler:
© Maja Ljungberg Bjåland

Egly-Ouriet Grand Cru Blanc de Noirs, Brut, 887 kr
Juhlin sier: Passer til tunge, kraftige kjøttretter med rotfrukter.
Vinmonopolets beskrivelse: Middels dyp strågyllen. Litt utviklet fruktighet preget av eple, brød, sjømineraler og smørdeig, innslag av sjokolade, fat og krydder.

Krug Collection 1982, 4299 kr
Juhlin sier: Inviter Eyvind Hellstrøm hjem på denne - eller drikk den på en hverdag.
Vinmonopolets beskrivelse: Svært kompleks og en del utviklet med nøtter, kaffe, fiol, sopp og underskog. God syrestruktur.

Louis Roederer Cristal 2004, 1599 kr
Juhlin sier: Nydelig på egen hånd eller till norsk piggvar med smeltet smør og potetpuré.
Vinmonopolets beskrivelse: Strågul farge. Intens duft med innslag av sitrus, vanilje og friske grønne epler. Konsentrert, balansert med fin syre.

Pol Roger 2000, Brut, 395 kr
Juhlin sier: Nytes best på egen hånd.
Vinmonopolets beskrivelse: Middels dyp strågul. Litt utviklet, aroma med preg av røde bær, epler og sitrus, innslag av mineraler, brøddeig og smør.

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2000 Brut, 1400 kr
Juhlin sier: Spar denne til sommeren og drikk den utendørs ved fjorden - eller på fjelltoppen.
Vinmonopolets beskrivelse: Duft av blomster, ferske mandler, vanilje og underskog. Middels fyldig, frisk, kraftig smak. Velintegrert mousse.

Den ultimate champagne-boken
© Font Forlag

Verdens fremste champagneekspert Richard Juhlin har snust seg gjennom det geografiske området Champagne, men også gjennom den myteomspunne historien til vinen som bærer områdets navn. Åtte tusen champagner - og produsentene som står bak dem - er testet og vurdert. Og her finner du alt du behøver å vite om champagnesmaking, jordsmonn, druesorter, stilarter og ikke minst glamouren som omgir denne fasjonable drikken.

En duft av champagne, Richard Juhlin, Font Forlag, 499 kr

Les mer og bestill boken her