11 spiselige gaveideer

Mangler du de siste julegavene? Gi en spiselig liten gave med en hyggelig, personlig vri!

Gi en teblanding

© Trine Thorsen

Gi bort din egen, hjemmelagde teblanding! Vi har satset på chai, som har en deilig aroma - perfekt til jul. Legg dessuten med oppskriften på Chai Latte, så kan den som får gaven, riktig kose seg.

Chai
½ appelsin
½ dl kardemommefrø
6 kanelstenger, knuste
1 ss nellikspiker
1 ss svarte pepperkorn
1 ss korianderfrø
2 ss stjerneanis
½ dl Darjeeling-te

Forvarm ovnen til 95 grader, og dekk en stekeplate med bakepapir. Del appelsinen i 3 mm tynne skiver og legg dem på bakepapiret. Tørk dem i ovnen, vend av og til, i 2-3 timer. Bland alle ingrediensene, bortsett fra Darjeeling-teen, og ha dem i en tett beholder.

Chai Latte
6 dl melk
2 ss chai-blanding
1,8 dl vann
1 ss sukker
1 ½ ss Darjeeling-te

Varm opp chai-blandingen i melk, vann og sukker i 20 min, over middels varme. Ha i Darjeeling-te, og la trekke i 3 min.

Gi en kosemiddag

© Trine Thorsen

Skriv opp instrukser for en lettvint pesto + pastamiddag,
og gi ingrediensene en innbydende innpakning med, vår idé, hvit papirpose og nylaget etikett til pestoglasset. Finn gjerne frem til din egen idé, og avslutt med påskriften «Perfekt for en avslappet kveld i heimen.»

Gi hjemmelaget mysli

© Trine Thorsen

Mmm - hjemmelaget mysli! Legg ved følgende beskjed: «Nytes best med deilig tyrkisk yoghurt og noen dråper akasiehonning. Lyst på frokostbesøk?»

Mysli
3 dl rugflak
3 dl havregryn
3 dl speltflak
1 dl grovhakkede mandler
1 dl grovhakkede valnøtter
1 dl solsikkefrø
½ dl sesamfrø
½ dl gresskarkjerner

Sirup 1 dl brunt sukker
En klype havsalt
½ ts kanel
60 ml olivenolje
½ vaniljestang
60 ml flytende honning

Til slutt: 1 dl rosiner og 1 dl tørkede tranebær

Forvarm ovnen til 150 grader. Bland alle mysliingrediensene.
Ha ingrediensene til sirupen i en kasserolle over middels varme. Rør om til alt sukkeret er oppløst. Ha deretter sirupen over myslien, og bland godt. Dekk en stekeplate med bakepapir og spre myslien jevnt utover. La steke i 30 min, med tidvis omrøring. Avkjøl. Bland rosiner og tranebær inn i blandingen.

Gi bort grafisk sjokolade

© Trine Thorsen

Kjøp gode sjokolader, men gi dem ny innpakning for ekstra personlighet. Bruk cellofan, lapper og stempel for en tøff og grafisk effekt.

Gi omtanke på glass

© Trine Thorsen

Fargerike, lagvise suppeingredienser er fint å se på, samtidig som det er den perfekte gave til den som ikke har så mye tid til overs for matlaging. En tresleiv, samt en håndskrevet lapp med fremgangsmåten fullender tanken: «Tilsett 2,8 liter vann, 2 stangselleri i skiver, 2 gulrøtter i skiver, 1 finhakket løk og 4,5 dl hakkede tomater. La putre over lav varme i cirka én time.»

Suppe
2 ss smuldret kyllingbuljong
2 ts salt
1/2 ts sitronpepper
2 ss tørket persille
2,5 dl pastaskruer
1,2 dl ris
2,5 grønne linser
2,5 dl røde linser

Ha salt, sitronpepper og buljong i et glass med lokk. Legg deretter lagvis halvparten av de grønne linsene, halvparten av risen, persillen, de røde linsene, resten av risen og resten av de grønne linsene. Legg pastaen på toppen.

Gi dine favorittingredienser

© Trine Thorsen

Sett sammen en gave av dine favorittgodsaker, noe kjøpt, noe hjemmelaget. Lag dine egne merkelapper for en ekstra personlig touch, og gled en du er glad i.

Gi en gave fra hagen

© Trine Thorsen

Hermetiserte du litt ekstra i høst? Gi bort et plommeglass som julehilsen til naboen! Passer perfekt til en søndagsmiddag i januar, sammen med noen kuler kanelis. Legg dessuten ved oppskriften, kanskje mottaker vil prøve seg neste år?

Hermetiserte plommer 500 g sukker
1 l vann
3 liter plommer

Vask glass og varm dem i ovnen på 100 grader. Kok opp vann og sukker til sukkeret har smeltet. Skru ned varmen, tilsett plommene i sukkerlaken, la trekke i 3-4 min. Laken skal ikke koke. Ta glassene ut av ovnen, og fyll dem først med plommer, deretter med laken. Vær forsiktig så det ikke kommer lake på glasskanten. Legg på gummiring, glasslokk og metallring. Skru først hardt fast, deretter løsne så vidt. Snu glassene opp ned, avkjøl til neste dag. Snu glassene tilbake, og skru lokket helt fast.

Vertinnens redning

© Trine Thorsen

Hånden i været om du baker sju sorter til jul! Nei? Vi tenkte det nok. Dermed: Alle synes det er veldig hyggelig å få julekaker, så har vi i alle fall noe å by på når svigers kommer på besøk …

Limekaker 4,5 dl mel
¼ ts salt
½ ts bakepulver
120 g smør
2 dl sukker
1 stort egg
2 ss limesaft

Forvarm ovnen til 165 grader og dekk en stekeplate med bakepapir. Sikt mel, salt og bakepulver over i en stor bolle. I en annen bolle, visp sukker og smør hvitt med en miksmaster. Bland i egg. Ha deretter melblandingen i, og fortsett å blande på lav hastighet. Dekk til deigen og sett den kjølig i
30 min. Kjevle ut deigen på en melet kjøkkenbenk, og stans ut ønsket form. Stek kakene i åtte til
10 min, eller til kantene blir gylne. Avkjøl. Server med et lett dryss av melis.

Hjemmebakt vertinnegave

© Trine Thorsen

Istedenfor en flaske vin, hva med å ta med et godt hjemmebakt brød når du skal i selskap i romjulen? Pakk det inn i et fint kjøkkenhåndkle, hyssing og en hyggelig håndskrevet lapp med serveringsforslag. Voilà!

Valnøtt- og daddelbrød
4 dl dadler, steiner fjernet
3 dl vann
1 dl brunt sukker
80 g smør i terninger
4,5 dl mel
1 ½ ts bakepulver
1 ts havsalt
1 ts kanel
¼ ts malt kryddernellik
¼ ts malt muskatnøtt
2 egg, lett vispet
100 g grovhakkede valnøtter

Ha dadler, vann, sukker og smør i en kasserolle over middels varme. Rør jevnlig til sukkeret er oppløst, kok opp. Senk deretter varmen og la putre i 2 min. Avkjøl.
Forvarm ovnen til 170 grader. Smør brødformen. Bland egg i den avkjølte daddelmiksen. Ha deretter mel, bakepulver, havsalt, kanel, nellik og muskat i en stor bolle, og tilsett daddelmiksen. Bland inn valnøttene. Ha deigen i brødformen og stek i 50-55 min. Kjøl ned brødet i 10 min før du hvelver det over på en rist og avkjøler helt.

Gi en utradisjonell konfekteske

© Trine Thorsen

Er ikke småkaker helt din greie? Tenk alternativt! Sjokoladeglaserte fiken smaker nydelig godt. Dessuten: Hva med å droppe tradisjonell innpakning til fordel for en gammel eggekartong? Sanselig og kult.
Sjokoladefiken
6 ferske fiken
200 g hvit sjokolade

Smelt sjokoladen over lav varme, og dypp fikenene halvveis i den flytende massen. La renne av på rist, før sjokolade­fikenene settes i kjøleskapet for avkjøling.

Gi et ferdig stylet ostefat

© Trine Thorsen

Mal en skjærefjøl med svart eller hvit tavlemaling, og gi denne i gave sammen med et kritt og 3-4 favorittoster. Når osten skal serveres, skrives det respektive navnet på fjølen ved siden av hver. Sleng gjerne med en fikenkompott, om du skulle føle for det. Garantert populært!

Relaterte artikler