Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

11 spiselige julegaver

Det er høysesong for kos, så hvorfor ikke ha med noen hjemmelagde godsaker når du skal på besøk i julen? Disse spiselige julegavene er enkle å lage og smaker godt.

© Tia Borgsmidt

Kakemiks til julemuffins med to typer sjokolade

Ca. 12 muffins

Et glass med ferdigblandet kakemiks som bare skal tilsettes egg og smør, er perfekt å gi til den personen som alltid har dårlig tid. Ha blandingen i et glass, og lag et fint kort hvor du beskriver fremgangsmåten. En spiselige julegave som garantert faller i smak!

Kakemiks

  • 150 g hvetemel
  • 1 ts flaksalt
  • 1 ts bakepulver
  • 50 g kakaopulver
  • 4 ts støtt kanel
  • 2 ts støtt ingefær
  • 150 g sukker
  • 100 g mørk sjokolade
  • 100 g hvit sjokolade

Tilsett

  • 150 g smeltet smør
  • 3 egg

Kakemiks

  1. Bland hvetemel med salt og bakepulver i en bolle.
  2. Rør kakaopulver og krydder sammen i en annen.
  3. Ha hvetemelet nederst i glasset, topp med kakaoblanding, sukker og to typer hakket sjokolade.
  4. Lukk glasset og bind et fint bånd rundt.

Fremgangsmåte

  1. Hell innholdet i glasset i en bolle, og tilsett smeltet smør og egg, og pisk det sammen.
  2. Fordel røren i ca. 12 muffinsformer, og stek på 180 grader varmluft i ca. 20 min.

© Tia Borgsmidt

Julesnaps med krydder og bær

1 Flaske snaps

Denne gode, bittersøte snapsen bør helst lages god tid i forveien slik at den kan stå og trekke smak.

  • 250 g bær
  • 125 g sukker
  • 1 økologisk appelsin
  • 2 kanelstenger
  • 3 stjerneanis
  • 3 dl brennevin

  • Rens bærene (bruker du frosne bær, må du tine dem først), og ha dem over i et glass med lokk.

  • Dryss sukker over og snu glasset. La bærene stå tildekket til neste dag, slik at saften trekker ut.
  • Skjær appelsinen i skiver, og legg skivene i glasset sammen med kanel og stjerneanis.
  • Hell brennevin over slik at det dekker innholdet i glasset, og sett på lokk.
  • Snu gjerne glasset 1–2 ganger daglig i en ukes tid. La det stå og trekke smak.
  • Binder du et pent bånd rundt glasset, har du en morsom gave.

Snapsen bør siles og helles på flaske før den drikkes.

© Tia Borgsmidt

Pistasjkonfekt

Ca. 20 stykker

Hjemmelaget konfekt som smaker fantastisk og samtidig er utrolig lett å lage, kan bli en velsmakende julegave til en venninne, venn, søster eller bror. Pakker du den inn i en fin eske, vil du garantert imponere.

  • 300 g marsipan
  • 200 g nougat
  • 100 g melkesjokolade
  • 50 g usaltede pistasjnøtter
  • •Kle en liten form på ca. 20 x
  • 10 cm med bakepapir

  • Kjevle ut marsipanen slik at den får samme størrelse som formen. Press marsipanen ned i formen, bruk fingrene.

  • Smelt nougat og sjokolade i en bolle over vannbad.
  • Hakk pistasjnøttene grovt.
  • Topp marsipanen med den smeltede sjokoladeblandingen av nougat og dryss pistasjnøtter over.
  • Dekk formen og sett den kaldt til den har satt seg, minimum et par timer.
  • Skjær marsipanen i skiver og pakk den pent inn.

© Tia Borgsmidt

Hjemmelaget marinert sild

1 stort glass

En klassiker som er enkel å lage og luksus å få i julegave. Silden blir best hvis den får god tid til å marinere i laken.

  • 500 g små ferske sildefileter
  • 2 ½ dl eddik
  • 100 g brunt sukker
  • 100 g sukker
  • 1 ss salt
  • 1 ts svarte pepperkorn
  • 1 ts hel allehånde
  • 5 nellikspiker
  • 1 laurbærblad
  • 1 rødløk

  • Skjær fileten i passende store biter, og legg dem i en bolle. Dekk med kaldt vann og sett kaldt i minst 12 timer. Bytt vann underveis, helst flere ganger.

  • Ha eddik, brunt sukker og sukker i en kjele og kok opp. Kok til sukkeret er løst opp.
  • Tilsett krydderne og avkjøl laken. Smak til – jo bedre laken smaker, desto bedre blir silden.
  • Skrell løken og skjær den i tynne skiver.
  • Ta silden ut av vannet og tørk filetene godt. Legg dem i et glass sammen med rødløken, og hell eddiklaken over.
  • Sett på lokket og det trekke i minimum en uke
Gi en teblanding

© Trine Thorsen

Hjemmelaget chaiblanding

Gi bort din egen, hjemmelagde teblanding! Vi har satset på chai, som har en deilig aroma - perfekt til jul. Legg dessuten med oppskriften på Chai Latte, så kan den som får gaven, riktig kose seg.

Chai

  • ½ appelsin
  • ½ dl kardemommefrø
  • 6 kanelstenger, knuste
  • 1 ss nellikspiker
  • 1 ss svarte pepperkorn
  • 1 ss korianderfrø
  • 2 ss stjerneanis
  • ½ dl Darjeeling-te

  • Forvarm ovnen til 95 grader, og dekk en stekeplate med bakepapir.

  • Del appelsinen i 3 mm tynne skiver og legg dem på bakepapiret. Tørk dem i ovnen, vend av og til, i 2-3 timer.
  • Bland alle ingrediensene, bortsett fra Darjeeling-teen, og ha dem i en tett beholder.

Chai Latte

  • 6 dl melk
  • 2 ss chai-blanding
  • 1,8 dl vann
  • 1 ss sukker
  • 1 ½ ss Darjeeling-te

  • Varm opp chai-blandingen i melk, vann og sukker i 20 min, over middels varme.

  • Ha i Darjeeling-te, og la trekke i 3 min.
Gi hjemmelaget mysli

© Trine Thorsen

Hjemmelaget müsli

Legg ved følgende beskjed: «Nytes best med deilig tyrkisk yoghurt og noen dråper akasiehonning. Lyst på frokostbesøk?» Dette er en spiselig julegave som vil glede og gi mottakeren en god start på det nye året.

Müsli

  • 3 dl rugflak
  • 3 dl havregryn
  • 3 dl speltflak
  • 1 dl grovhakkede mandler
  • 1 dl grovhakkede valnøtter
  • 1 dl solsikkefrø
  • ½ dl sesamfrø
  • ½ dl gresskarkjerner

Sirup

  • 1 dl brunt sukker
  • En klype havsalt
  • ½ ts kanel
  • 60 ml olivenolje
  • ½ vaniljestang
  • 60 ml flytende honning

Til slutt: 1 dl rosiner og 1 dl tørkede tranebær

  1. Forvarm ovnen til 150 grader.
  2. Bland alle müsliingrediensene.
  3. Ha ingrediensene til sirupen i en kasserolle over middels varme. Rør om til alt sukkeret er oppløst.
  4. Ha deretter sirupen over müslien, og bland godt.
  5. Dekk en stekeplate med bakepapir og spre müslien jevnt utover.
  6. La steke i 30 min, med tidvis omrøring. Avkjøl.
  7. Bland rosiner og tranebær inn i blandingen.
Gi omtanke på glass

© Trine Thorsen

Hjemmelaget suppe på glass

Fargerike, lagvise suppeingredienser er fint å se på, samtidig som det er den perfekte gave til den som ikke har så mye tid til overs for matlaging. En tresleiv, samt en håndskrevet lapp med fremgangsmåten fullender tanken: «Tilsett 2,8 liter vann, 2 stangselleri i skiver, 2 gulrøtter i skiver, 1 finhakket løk og 4,5 dl hakkede tomater. La putre over lav varme i cirka én time.»

Suppe

  • 2 ss smuldret kyllingbuljong
  • 2 ts salt
  • 1/2 ts sitronpepper
  • 2 ss tørket persille
  • 2,5 dl pastaskruer
  • 1,2 dl ris
  • 2,5 grønne linser
  • 2,5 dl røde linser

  • Ha salt, sitronpepper og buljong i et glass med lokk.

  • . Legg deretter lagvis halvparten av de grønne linsene, halvparten av risen, persillen, de røde linsene, resten av risen og resten av de grønne linsene.
  • Legg pastaen på toppen.
Gi en gave fra hagen

© Trine Thorsen

Hermetiserte plommer

Hermetiserte du litt ekstra i høst? Gi bort et plommeglass som julehilsen til naboen! Passer perfekt til en søndagsmiddag i januar, sammen med noen kuler kanelis. Legg dessuten ved oppskriften, kanskje mottaker vil prøve seg neste år?

Hermetiserte plommer

  • 500 g sukker
  • 1 l vann
  • 3 liter plommer

  • Vask glass og varm dem i ovnen på 100 grader.

  • Kok opp vann og sukker til sukkeret har smeltet.
  • Skru ned varmen, tilsett plommene i sukkerlaken, la trekke i 3-4 min. Laken skal ikke koke.
  • Ta glassene ut av ovnen, og fyll dem først med plommer, deretter med laken. Vær forsiktig så det ikke kommer lake på glasskanten.
  • Legg på gummiring, glasslokk og metallring. Skru først hardt fast, deretter løsne så vidt.
  • Snu glassene opp ned, avkjøl til neste dag. Snu glassene tilbake, og skru lokket helt fast.
Vertinnens redning

© Trine Thorsen

Limekaker

Hånden i været om du baker sju sorter til jul! Nei? Vi tenkte det nok. Dermed: Alle synes det er veldig hyggelig å få julekaker, så har vi i alle fall noe å by på når svigers kommer på besøk …

Limekaker

  • 4,5 dl mel
  • ¼ ts salt
  • ½ ts bakepulver
  • 120 g smør
  • 2 dl sukker
  • 1 stort egg
  • 2 ss limesaft

  • Forvarm ovnen til 165 grader og dekk en stekeplate med bakepapir.

  • Sikt mel, salt og bakepulver over i en stor bolle.
  • I en annen bolle, visp sukker og smør hvitt med en miksmaster.
  • Bland i egg.
  • Ha deretter melblandingen i, og fortsett å blande på lav hastighet.
  • Dekk til deigen og sett den kjølig i 30 min.
  • Kjevle ut deigen på en melet kjøkkenbenk, og stans ut ønsket form.
  • Stek kakene i åtte til 10 min, eller til kantene blir gylne. Avkjøl.
  • Server med et lett dryss av melis.
Hjemmebakt vertinnegave

© Trine Thorsen

Valnøtt og daddelbrød

Istedenfor en flaske vin, hva med å ta med et godt hjemmebakt brød når du skal i selskap i romjulen? Pakk det inn i et fint kjøkkenhåndkle, hyssing og en hyggelig håndskrevet lapp med serveringsforslag. Voilà! Spiselig julegave er i (brød)boks!

Valnøtt- og daddelbrød

  • 4 dl dadler, steiner fjernet
  • 3 dl vann
  • 1 dl brunt sukker
  • 80 g smør i terninger
  • 4,5 dl mel
  • 1 ½ ts bakepulver
  • 1 ts havsalt
  • 1 ts kanel
  • ¼ ts malt kryddernellik
  • ¼ ts malt muskatnøtt
  • 2 egg, lett vispet
  • 100 g grovhakkede valnøtter

  • Ha dadler, vann, sukker og smør i en kasserolle over middels varme.

  • Rør jevnlig til sukkeret er oppløst, kok opp. Senk deretter varmen og la putre i 2 min. Avkjøl.
  • Forvarm ovnen til 170 grader.
  • Smør brødformen.
  • Bland egg i den avkjølte daddelmiksen.
  • Ha deretter mel, bakepulver, havsalt, kanel, nellik og muskat i en stor bolle, og tilsett daddelmiksen. Bland inn valnøttene.
  • Ha deigen i brødformen og stek i 50-55 min.
  • Kjøl ned brødet i 10 min før du hvelver det over på en rist og avkjøler helt.
Gi en utradisjonell konfekteske

© Trine Thorsen

Sjokoladefiken

Er ikke småkaker helt din greie? Tenk alternativt! Sjokoladeglaserte fiken smaker nydelig godt. Dessuten: Hva med å droppe tradisjonell innpakning til fordel for en gammel eggekartong? Sanselig og kult.

Sjokoladefiken

  • 6 ferske fiken
  • 200 g hvit sjokolade

  • Smelt sjokoladen over lav varme, og dypp fikenene halvveis i den flytende massen.

  • La renne av på rist, før sjokoladefikenene settes i kjøleskapet for avkjøling.

Håndplukket til deg