© Francisco Nogueira

Vi har vært på innsiden av Oslos nye luksushotell

Etter fem år med ombygging og renovering åpner Sommerro endelig dørene.

Midt i et av de eldste og vakreste nabolagene i Oslo, i den samme bygningen som fra 1930-tallet huset hovedkontoret til Oslo Lysverker, har Oslo fått sitt nye storhotell.

230 hotellrom og 12 suiter, fire restauranter, to barer, en takterrasse, en velværeavdeling og en rekke møte- og selskapslokaler fyller nå det ærverdige bygget på Solli plass. Hvert eneste hjørne av bygningens 48 000 kvadratmeter er enten restaurert eller renovert, og innredet i overdådig art-deco-stil. Vogue er bare blant en av flere internasjonale magasiner som har utpekt Sommerro til et av de mest spennende hotellåpningene i 2022.

Bygningen er opprinnelig tegnet av Andreas Bjercke og Georg Eliassen, to av datidens mest anerkjente arkitekter. Med sin blanding av nyklassisisme, funksjonalisme og art deco-detaljer er arkitekturen ikonisk.

© Francisco Nogueira

Transformasjonen har tatt fem år og krevd innsatsen til over 300 håndverkere. Den originale dekoren er bevart og fasaden femstår så godt som identisk som da Oslo Lysverker åpnet sitt hovedkontor 12. mars 1932.

At det er noe helt spesielt over Sommerro er det ingen tvil om. Overdådigheten. Fargepaletten. Materialene. Den summende, nesten kosmopolitiske følelsen du får i resepsjonsområdet. Det er noe Wes Anderson-aktig over det hele som gjør at du nesten forventer at Igor vil dukke opp så snart heisdørene lukkes og jazzmusikken fyller ørene.

I juniorsuiten kan du legge deg i en spesialbygget himmelseng i eik eller slappe av i badekaret på et bad fliselagt i rosa marmor.

© Francisco Nogueira

Med rosa marmor, sort porselen og detaljer i messing er baderommet i juniorsuiten en glamorøs ode til 30-tallet.

© Francisco Nogueira

Det er den prisvinnende duoen bak det New York og London-baserte studioet GRECODECO, Alice Lund og Adam Greco, som i tett samarbeid med LPO arkitekter, har utviklet interiøret. Flere av husets etasjer har egne fargepaletter og rommene er innredet med ekstravagante art deco-lamper og polstrede møbler i farger og mønstre inspirert av den norske kunstneren Gerhard Munthe sine tegninger. Adam Greco anslår at de har spesialdesignet over 2000 møbler og lamper til prosjektet.

Siri Løining, Director of Brand for Sommerro.

© Francisco Nogueira

Intensjonen bak hotellet har vært å skape et bygg som utover å være en moderne hyllest til norsk kulturarv, også skal være et hus for hele byen, med stuer, scener og samlingssteder for alle som vil stikke innom og soverom for alle som vil bli. Det er store ambisjoner for et hus hvor lyssekronene er spesiallaget i murano-glass og tapetet er vevet av silke, men tross dets overdådighet føles Sommerro, overraskende nok, som et sted for alle. Om du ikke er en av dem skal overnatte, kan du nemlig alltids sette deg i Ekspedisjonshallen og lytte til live jazz, eller ta turen opp på takterrassen hvor den prisvinnende kokken Frida Ronge har satt sammen lekker streetfood- og cocktails på den uformelle restauranten Izakaya. Om det ikke høres fristende ut, kan du jo stoppe innom på vei til jobb og ta med deg en americano og en Pain au chocolat fra Kafé Lucy. Det vet jeg i alle fall at jeg kommer til å gjøre.

Sammen med Tollboden og Trekanten (gamle helserådet) er Sommerro nominert til prisen for Årets transformasjonsprosjekt 2022 av Oslo Urban Week. Vinneren kåres på Oslo Urban Week den 15. september 2022.