Kjøkken med marmorbue af Kitchens by Paul
© Caroline Sandstrøm

Utskjelt 90-tallstrend vender tilbake med full kraft - denne gangen med en vri

Buens glansperiode er for lengst over - men allikevel: den utskjelte 90-tallstrenden er tilbake, og Instagram bugner av det. Det er det spesielt én forklaring på.

90-tallstrenden var akkurat det vi manglet i 2023

Det er vanskelig å ikke tenke på de store buene i døråpningene når man ser for seg en bolig fra 90-tallet.

Den sagnomsuste "buen" var allemannseie på 90-tallet, men i løpet av de siste tiårene har den forsvunnet fullstendig.

Nå ser det imidlertid ut som de dagene er over - til vår begeistring. Det er nemlig på tide å bringe litt liv inn i våre kantete hjem.

For det er faktisk sånn at de fleste hjem nå i dag består av relativt rette linjer - hoveddøren, kjøkkenet, bilderammene, vinduskarmene, teppene og skapene våre. Det er overraskende hvor mange rette vinkler man finner når man først begynner å lete.

Heldigvis har nå organiske, runde og buede former fått innpass hos oss de seneste årene. Mange går blant annet for runde spisebord, sofaene har fått flere kurver og stolene har fått mer form. Plutselig er det dørkarmer og vinduskarmer som står for tur.

Gjør det selv eller få håndverkerne til å gjøre det: Hos Carla Sofie Molge brukes buene som vakre romdelere, som skaper et roligere uttrykk sammenlignet med firkanter.

Hos boligentusiast og DIY-dronning Ida Edith er buene også integrert som en vakker romdeler. Ida Edith deler hyppig på Instagramen sin, hvor du kan se hele prosessen fra start til slutt.

© Ida Edith

Leilighet i Paris innredet med buer som romdeler mellom stue og spisestue.

© Damien Demedeiros

Kjære hjem; slapp litt av

Og hva er forklaringen på buens renessanse?

Det er enkelt.

I naturen finnes det ingen firkanter. Derfor er vi blitt mer opptatt av å fjerne det fra omgivelsene våre. For i en verden hvor kunstig intelligens og digital tilstedeværelse blir mer vanlig, vokser trangen etter å få inn noen konstraster: naturen, det sanselige, roen.

Og det er nettopp denne trangen som gjør at vi nå mykner opp hjemmene våre og vil skape flere sanseopplevelser.

Trenden var allerede i gang før COVID-19, men etter flere måneder med hjemmekontor har behovet for å gjøre hjemmet vårt mer organisk, taktilt og i kontakt med naturen, bare økt.

De store buene skaper en roligere overgang fra et rom til et annet, og de små, organiske møblene skaper myke kontraster til de store og kantete møblene.

Med andre ord: Dersom du ønsker å løsne opp litt hjemme og invitere naturen inn - er det buer du nå skal gå for.

Er du derimot ikke helt overbevist om å innføre den omdiskuterte buen helt enda, kan du også innføre den organiske formen på andre måter. For eksempel kan du integrere formen i skapdører eller på kjøkkenet. Det vil du absolutt ikke være alene om. Bare se videre nedenfor.

Det buede vinduet i den firkantede rammen fungerer nærmest som et skulpturelt objekt, og blir en vakker kontrast til det firkantede bordet.

© Morten K. Sørensen

Hos Julie Wittrup Pladsbjerg var vinduet firkantet - det er det ikke lengre. Resultatet gir et mykere og mer imøtekommende uttrykk.

© Julie Wittrup Pladsbjerg
Entré med buer i garderoben

Skapet er fremdeles firkantet, som de fleste skap er. Men med de ekstra buede detaljene blir uttrykket med gang myknet opp. Treet bidrar ytterligere til å bringe naturen innenfor.

© Emily Salomon

De inkorporerte buene i garderobeløsningen skaper ikke bare struktur, men gjør også møbelet til en langt mer spennende sanseopplevelse.

© Caia Leifsdotter

Buet kjøkken? Ja takk! Her forenes buen med et av nåtidens største trend; stål. Et design hvor det harde og det myke møtes i en vakker symfoni.

© Caia Leifsdotter