Slik unngår du kondens og dugg på vinduer

Minimer risikoen for dugg og kondens på vinduene som kan føre til råte og mugg. Vi gir deg 6 god råd for et bedre inneklima.

Unngå dugg og kondens på vinduer

Dugg og kondens på vinduer kan føre til råte og mugg i karmer og rammer og gir et usunt inneklima. Derfor bør du lufte ut og styre temperaturen i hjemmet ditt.

Her er en huskeliste:

Innholdsoversikt

  1: Luft ut ofte

  Sørg for å skape gjennomtrekk i boligen din 3 x 10 minutter om dagen. Dersom du klarer å holde dette intervallet, vil det ikke påvirke varmeregningen din.

  2: Tørk av

  Dersom det kommer dugg og kondens på vinduene dine, kan du tørke det av med en kjøkkenklut eller en tørkerull. På denne måten vil du hindre utviklingen av sopp.

  3: Plasser varmeovner under vinduer

  Da vil den luften som passerer opp foran det kalde vinduet, være tørr og motvirke kondens når den møter rutens kalde overflate.

  4: Hold en jevn temperatur i huset

  Kalde rom trekker varm og fuktig luft inn fra resten av huset og det gir kondens. Hold derfor en lik temperatur i hele boligen på minst 17 grader.

  5: Vurder å få nye vinduer

  Det kan være en god ide å skifte ut gamle vinduer med isolerte lavenergi-vinduer, da de minsker kontrasten mellom kald luft ute og varm luft inne.

  6: Hold øye med luftfuktigheten

  Invester i et hygrometer som viser den relative luftfuktigheten i boligen og hold luftfuktigheten under 50 - 55 prosent i vinterhalvåret.